• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

25.08.2018

13:33

ŽELJKO CVIJANOVIĆ, NOVINAR KOJI JE PREDVIDEO I TRAMPA I BREGZIT: SRBI, ČUVAJTE SE!

Politika

ŽELJKO CVIJANOVIĆ, NOVINAR KOJI JE PREDVIDEO I TRAMPA I BREGZIT: SRBI, ČUVAJTE SE!

Podeli vest

Željko Cvijanović, jedan od najboljih srpskih novinara preminuo je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti. U svojim analitičkim, stilski savršenim tekstovima sa nepogrešivom tačnošću predviđao je događaje od presudne važnosti za Srbiju, Balkan i ceo svet. U jednom od tekstova za Informer, prvi u regionu, najavio je pobedu Donalda Trampa na izborima u SAD. Mi vam tekst prenosimo u celosti:

Željko Cvijanović, glavni urednik portala "Novi standard" i jedan od najboljih srpskih novinara, u tradicionalnom novogodišnjem autorskom tekstu za Informer predviđao je šta nas čeka u 2017. godini. Čovek koji je sa zapanjujućom preciznošću najavio 'Bregzit', pobedu Donalda Trampa, kao i rasplet krize na Balkanu, pisao je da je 2017. - godina najveće šanse, ali i istovremeno i velike opasnosti za Srbiju.

Ako u prvih 20 dana nove godine Obama ne upali planetu toliko da će vatrogasci raditi decenijama, 2017. biće godina sukoba starih (globalističkih) i novih (konzervativnih) elita u svetu. Što sa Putinom bude povlačio odlučnije poteze u pravcu detanta, Tramp će biti na jačem udaru globalnih medija i sivih kardinala, pod stalnom pretnjom da bude zbačen.

Izbori za destabilizaciju

Zato će se zbližavanje Rusije i SAD odvijati, kao 1941, okupljanjem protiv zajedničkog neprijatelja. Taj neprijatelj na vidljivoj pozornici biće islamski teroristi, Rozmerina beba starih elita. Iza zavese zajednički neprijatelj biće njihovi tvorci. Taj rat neće samo odrediti arhitekturu Bliskog istoka, Centralne Azije i delova Afrike već i balkanskog poteza između Beča i Istanbula, na kome Pašić nije video većeg naroda od Srba. Taj prostor, na kom vidimo 25-godišnje rezultate starih elita - od slomljene Grčke, preko Srba izbačenih iz razvoja do, ohrabrenih Albanaca i reustašizovanih Hrvata - neće biti centar obračuna sa terorizmom i rata starih i novih, ali neće biti ni zaobiđen.

Neće biti borbe protiv terorizma, a da zaobiđe pretresanje Albanaca i u Tetovu, i u Prištini, i u Tirani. Kako se tim baviti a da pred Izetbegovića ne tresne gomila pitanja na koja nema odgovor, kako zaobići Đukanovića, lokalnog top-menadžera starih elita, kako se ne baviti Zagrebom, 25 godina transportnom bazom terorista i oružja između Zapadne Evrope i Bliskog istoka i nazad?

Rečju, 2017. godina biće početak promene odnosa na Balkanu. Gledano iz pozicije starih globalističkih elita, smrtni greh Srbije je dvostruk. Prvo, njeno urušavanje za 25 godina niti je dovedeno do kraja niti do tačke kad je nepovratno. I drugo, još gore, na potezu ispod Beča do Istanbula Srbija je danas jedina stabilna zemlja.

Godina pred nama poslednja je prilika starih elita da destabilizuju Srbiju. Za to će, naravno, biti iskorišćeni predsednički izbori, na kojima je opozicija izabrala da bude eksponent starih elita i njihovih ovdašnjih analoga, koji žele povratak u 2012. Zato to neće biti izbori na kojima će se igrati na pobedu, već na destabilizaciju, i to ne samo na liniji vlast - opozicija već i unutar same vlasti, gde se kao posebno osetljive vide relacije Vučić - Nikolić i Vučić - Dodik. Centralni Balkan sa stabilnom i jakom Srbijom može da podnese i ustašizovanu Hrvatsku, i ekstremizovane Albance, i disfunkcionalne Makedoniju, Crnu Goru i BiH. Sa nestabilnom Srbijom region tone u rat i haos.

Mudra politika

Druga opasnost za Srbiju i Srpsku može da bude terorizam. Kad počne provetravanje islamističkih ćelija na Balkanu, koje će se dogoditi i s nama i bez nas, Srbija će imati prirodno mesto u antiterorističkoj koaliciji. Bez obzira na to, kao i na moralni kapital koji Srbi nose kao prva žrtva islamističkog terorizma u Evropi, ne bi bilo mudro da zauzimamo mesto u prvim borbenim redovima i izlažemo se rizicima. To treba da počiste oni koji su ga posejali.

Izbeći nove rizike valja utoliko pre što će se za Srbiju 2017.

Putin i Tramp - gospodari igre
Što sa Putinom bude povlačio odlučnije poteze u pravcu detanta, Tramp će biti na jačem udaru globalnih medija i sivih kardinala, pod stalnom pretnjom da bude zbačen

godina razlikovati od svih od 1991. godine do danas. Naime, sve naše novogodišnje kalkulacije već 25 godina svode se na kontrolu štete - koliko ćemo manjeg morati da žrtvujemo da bismo spasili veće, koliko rđavih stvari morati da preživimo da bismo izbegli još rđavije. Nasuprot tome, u Srbiji će od 2017. početi godine šansi.

Ili Jugoslavija ili Srbija

Ako u toj godini makar započne detant između SAD i Rusije, pred Srbijom će se otvoriti širok manevarski prostor, koji će pogodovati njenoj stabilnosti, koji će povećati njen suverenitet, koji će omogućiti njen razvoj. U toj godini široko će se otvoriti realizacija kineskih investicija, uslovi za poslovanje biće bolji nego pre. Uspe li da ostvari iole ozbiljan rast i stabilizuje ga u narednih nekoliko godina, Srbija ima priliku da postane drugačije mesto, onakvo kakvo je imala svaki put kad je bila ostavljena na miru, oslonjena na sopstvenu tradiciju, ne tražeći šanse za sebe u religijskim i kulturnim modelima drugih naroda.

Otvori li šanse koje joj se ukazuju, Srbija će morati iznova da artikuliše svoj nacionalni i državni model. S jedne strane, otvoriće joj se jugoslovenski model iz prošlog veka, u kome je na svojim leđima realizovala ambicije okolnih naroda. S druge strane, pred nama je 19-vekovni model samostalne Srbije, koja je - uvećavajući svoj suverenitet, ljubomorno čuvajući stabilnost, gledajući svoja posla, razvijajući se i unapređujući kulturu i integrišući u tu ideju Srbe izvan svojih granica - postala najzavodljivije mesto na Balkanu i uzor ostalima. To se neće desiti preko noći, ali je prvi korak napravljen.

U 2017. godini Srbija može da postane zemlja velike šanse. Prethodno je potrebno da izbegne velike opasnosti.

UMRO ŽELJKO CVIJANOVIĆ!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija