• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.08.2018

11:45

(VIDEO) VUČIĆ U ALPBAHU: SA TAČIJEM NEĆE IĆI LAKO, VELIKE SU RAZLIKE IZMEĐU NAS!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ U ALPBAHU: SA TAČIJEM NEĆE IĆI LAKO, VELIKE SU RAZLIKE IZMEĐU NAS!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Alpbahu da su razlike između Beograda i Prištine velike i da nije uveren da je moguć neki preokret


Na pitanje novinara da li bi predstojeći susret sa Tačijem mogao da donese neki preokret, on je odgovorio:

- Neće to ići lako, niti je jednostavno. Obojica znamo koliko su velike razlike između nas - rekao je Vučić dodavši da se Hašim Tači danas ponovo žalio na njega.

- Ja se nisam žalio na njega, niti na bilo koga drugog, ali znam kolike su razlike i koliko će ići teško postizanje bilo kakvog kompromisa - dodao je on.

informer.rs

Kako kaže, njegov pesimizam nije zasnovan na njegovoj želji da dođemo do rezultata boljeg nego što smo očekivali, već na realnom stanju.

- Da li je moguće - moguće je, ali, da li je realno, to ne mogu da kažem - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je potvrdio da je u petak održan sastanak u Beču, sa Tačijem, a pod posredovanjem kancelara Sebastijana Kurca i komesara Johanesa Hana:

- Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s tim razgovorima. Ne mogu iznositi detalje, jer ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno, kako je moto visoke predstavnike Federike Mogerini - objasnio je on na pres konferenciji u Alpbahu, na kojoj su govorili predsednik Austrije, Slovenije, Aleksander van der Belen, Borut Pahor, predsednik privremenih institucija u Pristsini Hasim Tači i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Vučić je kazao je da je uvek pesimista, jer dve strane imaju različite stavove, ali postoji želja da se nađe put do rešenja, jer se radi o našim građanima i njihovoj budućnosti.

- Mir između Srba i Albanaca to je nešto na čemu radimo. Imali smo strašan broj sukoba. Nadam se i kažem da je to želja srpskog naroda da dođemo do održivog mira - kazao je on.

Vučić je istakao da oni koji kažu da ne treba ništa da radimo poručuje da nama ne trebaju drugi problemi, i da je bitno da rešimo naša pitanja kako ne bi bili teret drugima.

Podvukao je ulogu Austrije, kao predsedavajuće EU do kraja godine, od koje očekuje pdoršku i u dijalogu Beogarda i Prištine.

On je istakao da bi dogovor Albanca i Srba bio ogromno dostignuće za ceo region, te da bi posle njega mogli da kažemo da imamo miran i stabilan region, koji je najbolje mesto za ulaganje.

Vučić je rekao da Srbija zna da pred sobom ima puno stvari koje mora da učini i poboljša da bi postala članica EU.

- Zajedno sa Crnom Gorom smo lider u tom procesu u regionu, ali imamo još mnogo da učinimo. Najpre moramo sproveti pravne reforme i mnoge reforme u drugim oblastima. U ekonomiji smo puno uradili, imamo suficit u budžet već tri godine, smanjili smo javni dug, i treća smo zemlja u Evropi po ekonomskom rastu u prvoj polovini ove godine. To su sve dobre vesti i nešto čime možemo da se ponosimo, ali ne znače ništa ako ne možemo da očuvamo mir i stablnost u regionu.

Istakao je da je malo umoran da objašnjava na svakodnevnom nivou da Srbija nikada neće ugroziti teritorijalni integritet Hrvatske, BiH, ili bilo koje druge zemlje u regionu.

- Moramo da rešimo problem sa Albancima u korist oba naroda i celog regiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Ako postignemo sporazum, iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema sa kojima se suočavamo, a i nisam siguran da li će građani Srbije podržati dogovor, rešićemo problem koji postoji već više od dva veka - objasnio je Vučić.

On je kazao da obećava da će uložiti sve napore i vredan rad kako bi se pronašlo rešenje koje bi bilo solucija za sve sporove sa Albancima.

- To bi bio ogroman korak za ceo region, ali ne možemo to da ostvarimo bez podrške cele EU - poručio je Vučić.

Oni koji misle da je već sve rešeno on je kazao da postoje dva viđenja stanja - jedno da je Kosovo nezavisna država koju podržava pola sveta, a druga da je Kosovo deo Srbije iza kojeg stoje druga polovina, pet članice EU i brojne zemlje istoka, Azije, Afrike.

- Zato je potrebno naći rešenje koje ne bi bilo jednostrano, koje bi bilo bolno za obe strane, jer to onda znači da svi mogu biti pomalo zadovoljni i nezadovoljni. Ako ne nađemo, pitam one koji nas svakodnevno uče lekcijama, koje bi to bilo rešenje. Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa - to se neće dogoditi ni narednih 100 godina. Ako misle da zamrznuti konflikt može trajati štalno - ne može. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko ne želi rat i zato tražimo podršku - kazao je on dodajući da su stabilnost i mir najvažnije reči.
Zahvalio se komesaru Hanu na podršci i kazao da će se videti da li će na kraju proces dijaloga biti uspešan.

Izrazio je nadu da će se za taj proces dobiti veća podrška EU u budućnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 5 godina

Teško je razgovarati sa čovekom kao što je Hašim Tači.

Anita

pre 5 godina

Bravoo predsedniče, ponosna sam na Vas. Niko im ovako nije sasuo sve u lice!

Domentijan

pre 5 godina

Ogromne su razlike izmedju stavova Beograda i Pristine, ali se nadamo da ce kompromisno resenje ipak biti postignuto!

Viktorija Vikica

pre 5 godina

Najbitnije je da srpski narod bude bezbedan, da se postigne mir i stabilnost između te dve zemlje.

Dane

pre 5 godina

Nas Predsednik Vucic ce uspeti dijalogom ,strategijom i spremnoscu da spasi i zadrzi Kosovo.

Pjer

pre 5 godina

Vučić treba da pregovara sa evidentnim ratnim zločincima i kriminalcima i to neće ići lako i lično mislim da će biti nemoguće, zbog različitih politika u Prištinskom vrhu !

Fudbaler

pre 5 godina

Stvori'e najbolji mogući uslovi koji će da reše problem Aleksandra Vučića. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Aca

pre 5 godina

Sigurni smo da ce se pronaci najbolje resenje za nasu zemlju.

Milica milicic

pre 5 godina

Za mirno resenje problema, podrska predsedniku Vucicu.

Jovana

pre 5 godina

Razlike su nepremostive, jer se mi borimo za mir i prosperitet, a siptari za govor mrznje i provokacija .

maja

pre 5 godina

Vucic nikad nije bio pesimista nego samo realno posmatra stvari bez ulepsavanja.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija