• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.08.2018

17:06

SRBI IZ ĐAKOVICE NE IDU NA KIM, uprkos Tačijevom obećanju!

Politika

SRBI IZ ĐAKOVICE NE IDU NA KIM, uprkos Tačijevom obećanju!

Podeli vest

Oko 2.000 Srba izbeglih iz Ðakovice otkazali su odlazak u zavičaj na krsnu slavu manastira Uspenja presvete Bogorodice iz bezbednosnih razloga, potvrdio je predsednik Udruženja Ðakovčana Ðokica Stanojević

Srbi su odustali uprkos tome što je Hašim Tači, odgovarajući na posle javni poziv Nataše Kandić, osnivača Fonda za humanitarno pravo da se lično angažuje da se Srbima omogući da posete crkvi u Đakovici, obećao da ce se angažovati za slobodu kretanja za sve gradane Kosova, ukljucujuci i Srbe, bilo gde na Kosovu. 

Ovo obećanje Tači je objavio na svom tviter nalogu i naveo da je “danas nezamislivo i neprihvatljivo da neko ugrozi prava ili ne dozvoli posetu srpskih gradana verskim objektima, bilo u Đakovici ili negde drugo”. 

Ðokica Stanojević je za RTK 2 objasnio je da su Srbi iz Ðakovice odustali od odlaska u zavičaj zbog, atmosfere mržnje koja je, kako je rekao, preovladavala prethodnih dana.

- Odustajemo jer ne želimo da uđemo u kolo mržnje i napetosti. Ne želimo ekces. Ovog puta Srbi nisu poniženi, ponižene su sve međunarodne institucije, institucije u Prištini, nevladiene organizacije, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Ðakovici u miru, dostojansvteno obeleže krsnu slavu, Zadušnice, Vaskrs, Božić - istakao je Stanojević.

On je rekao da je igumaniji i monahinjama uputio čestitke povodom krsne slave ". 

Inače Tači je u odgovoru Kandićevoj uz priznanje i, kako je naveo, zahvalnost za njenu aktivnost pre, tokom i posle rata na KiM, naveo da je danas "nezamislivo i neprihvatljivo da neko ne dozvoli posetu srpskih građana verskim objektima, bilo da je reč o Ðakovici ili nekom drugom delu Kosova". 

Tači tvrdi da prištinske vlasti ne dele građane prema religijskoj kulturnoj ili etničkoj pripadnosti. 

- Mi smo najdemokratskija država u regiji i šire, gde su etničke zajednice zaštićene ustavom - smatra Tači. 

Inače, krajem aprila ove godine Kandićevoj je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uručio priznanje "Mapu zlatnog Kosova" u znak zahvalnosti za, kakoj e tada naveo, objektivno i precizno prikazan broj poginulih na Kosovu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
steva

pre 5 godina

Terorista Tači obećava da će biti bezbedni na slavi,ali Srbi mu ne veruju.

Dexter

pre 5 godina

Ko jos da poveruje ratnom zlocincu Hasimu Taciju zvanom zmija. Zato je bitno da se pitanje KiM sto pre resi, da Srbi znaju ko ih stiti.

Karaburma

pre 5 godina

Taciju se ne moze verovati. Najbolje da se razgranicimo sa njima, pa svako svojim putem.

Steva

pre 5 godina

Licemerno je to gospodine Taci. Sa jedne strane u medijima ugladjeno pozivate ljude da dodju i u miru obeleze krsnu slavu a sa druge strane im se preiti i grozava bezbednost. Dati izjavu da su svi gradjani bezbedni je jedno, a stvarno obezbediti gradjane i uveriti ih da su sigurni je nesto sasvim drugo.

Viktorija Vikica

pre 5 godina

Kao i uvek, srpski narod je ostalo dosledan sebi i svojim principima. Podignute glave do kraja, svaka čast!

pera

pre 5 godina

Pravo je cudo, godpodine Taci, sto nece niko da ide na prosavu krsne slave kad vec tako "iskreno" stite srpsku manjinu na Kosovu. Bas nezahvanlo se ponasaju pored toliko primera bezbednosti... Ginu gradjani svaki cas. A vinovnike napada niti trazite niti hapiste.

Mašnica

pre 5 godina

Tači nije čovek kome bi se verovalo. Prava odluka Srba.

Mašnica

pre 5 godina

Prava odluka Srba. Dosta je terora, ponižavanja, provokacija, maltretiranja.

MilijanaLakić

pre 5 godina

Znaju Srbi sa kim imaju posla pa zločincu Tačiju ne veruju. Lako je njemu da se udvori Kandićki i na twitteru da napiše šta god ona želi da čuje od njega čak i licemernu konstataciju" kako je nezamislivo da neko napadne Srbe u Đakovici" a možda ih baš on huška da napadnu Srbe ako dođu

Pjer

pre 5 godina

Ratni zločinci i kriminalci "vode" "Kosovo" ,ništa Srbi ne mogu,pozitivno, očekivati !!!

Marija

pre 5 godina

Evo jš jednog dokaza koliko je važna politika kompromisa koju vodi Vučić, nadam se da će kao rezultat Srbi u budućnosti moći da posete svoje svetinje.

Ana

pre 5 godina

Ni ja ne bi išao kada Kandićeva i Tači dogovore nešto.

Sanja

pre 5 godina

Srbima je dosta ponižavanja i terora i neće da odu jel doneli su pravu odluku.

Pele

pre 5 godina

Naravno da ne idu kada Hašimu Tačiju ne veruju, i kada želi da ih uništi i dokrajči.

Anabell

pre 5 godina

Taci je krvnik i zlocinac,on nema normalan lik,zato sto je psihopata.Njemu nije verovati,nema potrebe riziikovati zivot.Razumem odluku Srba koji su odustali od odlaska na KIM.

Mićko

pre 5 godina

Nazalost, sigurnije je ipak da ne idu. Promenice se ova situacija, nadamo se, i to uskoro.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija