• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/pink.rs

28.08.2018

09:47

(VIDEO) DRECUN: Ovu priliku Srbija ne sme da propusti!

Politika

(VIDEO) DRECUN: Ovu priliku Srbija ne sme da propusti!

Podeli vest

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, istakao je da Srbija ima jedinstvenu priliku da pokuša da u dogovoru sa Albancima reši kosovski problem, kao i da će ta prilika veoma brzo proći i da ćemo napraviti istorijsku grešku ako je propustimo

Drecun je za Novo jutro Televizije Pinkrekao da izjave Pedija Ešdauna, Denisa Kifa kao i mnoge druge povodom rešavanja kosovskog pitanja treba ostaviti po strani, i da će Srbija i protiv Kifove volje opstati.

- Srbija će opstati i protiv njegove volje i volje njegovih pretpostavljenih. Ovo je jedinstvena prilika da Srbija pokuša da u dogovoru sa Albancima reši kosovski problem, i ta prilika će veoma brzo proći. Ako je propustimo napravićemo jednu od istorijskih grešaka, kao što smo ih u istoriji pravili, pa umesto da nas je 20 miliona, nas je tri puta manje - ističe Drecun.

Kako dodaje, alternativa nepostizanju dogovora je sve više praktičnih koraka, kako kaže, poput ovog o ukidanju granica, pripajanja Kosova Albaniji.

- Ako se ne postigne dogovor, Kosovo će veoma brzo, u praktičnom smislu, biti sastavni deo Albanije. Džaba će posle biti priče o zamrznutom sukobu, o tome da treba sačekati, ne znam kakve tektonske poremećaje na međunarodnoj sceni. To se neće desiti. Predsednik Vučić nema prava da uvažava interese onih koji se protive postizanju sporazuma, on ima podršku većine srpskog naroda, on ima podršku onih koji žele da se Srbija razvija i ide napred i on treba da isključivo bude rukovođen stavovima tih ljudi - naglasio je Drecun.

pink.rs

Prema njegovim rečima, Vučić treba da zaštiti interese države Srbije, ali i celine srpskog naroda.

- Preko rešavanja kosovskog problema štiti se i opstanak Republike Srpske i pravo srpskog naroda da bude ravnopravno, na primer u Crnoj Gori, gde je potpuno diskriminisano. Dakle, predsednik Vučić je krenuo jednim dobrim putem, on je shvatio da razvoja Srbije i srpskog naroda nema bez rešavanja kosmetskog problema. Mi ne možemo da negiramo pravo Albancima da oni imaju svoje interese, oni žive na KiM i živeće, kao što treba i Srbi da žive, od njihove volje zavisi opstanak srpskog naroda na KiM, jer oni su ti koji mogu da ugroze srpski narod - ocenio je Drecun.

On je istakao da protivnici dogovoru i postizanju kompromisnog rešenja ima na obe strane, a da im je cilj isti.

- Cilj im je da spreče da se taj vekovni spor Srba i Albanaca oko Kosova i Metohije konačno razreši na miran način. Alternativa sporazumu su novi sukobi i velika Albanija - kazao je Drecun.

pink.rs

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da su velike svetske sile, uključujući Nemačku i Ameriku inicirale dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebalo da dovede do normalizacije odnosa Srba i Albanaca na Kosovu.

- Normalizacija odnosa je bila cilj. Uspeh predsednika Vučića, to niko ne može da mu ospori, da j euložio ogroman napor oko ovog problema i oko činjenice da je njegov diplomatski napor krunisan ponovnim stavljanjem teme na sto - kazao je Krstić.

Kako dodaje, zamrznuti konflikt nije rešenje već samo korak do konflikta.

- Nametnto rešenje, ili ovo trenutno, koje zovemo zamrznuti konflikt, nije rešenje jer je to samo korak do konflikta koji će samo da pali vatre po Balkanu i da vodi ljude u pogibiju - ističe Krstić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija