• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

28.08.2018

22:43

ŠEŠELJ: RAZMENA STANOVNIŠTVA JE REŠENJE ZA KOSOVO! Lider radikala o podeli, razgraničenju sa Albancima...

Politika

ŠEŠELJ: RAZMENA STANOVNIŠTVA JE REŠENJE ZA KOSOVO! Lider radikala o podeli, razgraničenju sa Albancima...

Podeli vest

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da je razmena stanovništva najbolje rešenje za problem Kosova i Metohije

Šešelj predlaže da se u 12 većinski srpskih opština u južnoj pokrajini organizuje referendum na kom bi se Srbi izjasnili gde i kako hoće da žive. On dalje kaže da bi ljude iz udaljenih enklava, poput Štrpca i Orahovca, trebalo premestiti u Preševo, a tamošnje Albance prebaciti na Kosovo.

Teško ostvarivo

Šešeljev predlog je teško ostvariv sve dok Priština dobija podršku SAD i EU za maksimalističke zahteve. Zato treba u ovoj fazi pregovarati što duže i ništa ne potpisivati dok se ne promene geopolitičke okolnosti, smatra Vladan Glišić, Narodna mreža.

Zadržati kontrolu

Šef radikala ističe da bi njegovu ideju tek trebalo razraditi i onda naći najbolji način da se zaštite svi Srbi u pokrajini.

- Hitno bih inicirao da se naš narod na Kosovu na referendumu izjasni da li je za ostanak u Srbiji ili za neku drugu varijantu. A kada se to desi, onda imamo čvrst argument u rukama. Znači, ako 12 srpskih opština hoće da ostane u Srbiji, onda treba dalje da razgovaramo kako bismo došli do kompromisnih rešenja... Ne dolazi u obzir da predložimo da uzmemo sever Kosova, a da zauzvrat damo Preševsku dolinu. To je glupo, pa nećemo valjda da dajemo svoje za svoje - naglašava Šešelj. Naš sagovornik dodaje da je moguće razmeniti stanovništvo između opština na Kosovu i jugu centralne Srbije.

- Albanci iz Preševa mogu da se presele u Štrpce, a Srbi iz Štrpca da dođu u Preševo. To bi bila civilizovana razmena stanovništva koju bi dogovorili Srbi i Albanci, ako im tako odgovara. Albanci bi tamo dobili stabilniju vlast, a nama je kao državi jako značajno da u jednoj pograničnoj opštini živi srpsko stanovništvo, a ne stanovništvo nacionalne manjine koja je neprijateljski orijentisana prema Srbiji... - objašnjava Šešelj.

ŠEŠELJ OPET ZARATIO SA HAŠKIM TRIBUNALOM: Hoće da se žali na osuđujuću presudu!

Govoreći o 'zamrznutom konfliktu' kao jednom od rešenja, lider SRS smatra da je on održiv, ali samo na određeno vreme.

- Iskreno, nadam se da ćemo jednog dana doći u situaciju da povratimo i ono što je srpsko u Albaniji. Veliki deo stanovništva severne Albanije jesu albanizovani Srbi. To je ono što želim i što je dugoročna namera. Ako se ukažu istorijske okolnosti, a ja budem u poziciji i odlučujem, iskoristiću to... - poručuje Šešelj.

Politički ispravno

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je Šešelj dao ideju sličnu razgraničenju o kome se već neko vreme diskutuje.

ZLO NE ODUSTAJE! HILARI KLINTON: SRAMOTA JE DA KOSOVO BUDE SRPSKO, sušićemo podelu čim oborimo Trampa!

- Šešeljev predlog nije bez osnova. U duhu je ideja o stvaranju preduslova za realno razgraničenje kojim bi se etničke zajednice koje čine Srbi i Albanci razgraničile i tako smanjili preduslovi za buduće konflikte. Ideja je politički ispravna, jer pokazuje realna ograničenja zapadnih ideoloških stereotipa o multietničkim demokratijama koje su praktično nesprovodive i neodržive na terenu - zaključuje Stanković.

Sava Janjić je izdajnik, zamalo sam ga išamarao

Komentarišući izjave igumana Visokih Dečana Save Janjića, koji se oštro protivi razgraničenju s Albancima i tako suštinski podržava Šiptare, Šešelj tvrdi da je Janjić notorni izdajnik.
- Nikada ne bih napadao Crkvu, ali bih napadao pojedine crkvene velikodostojnike ako se ogreše o narod i ukoliko se ogreše o interese države. Janjić je čovek koji je tražio da Milošević, Karadžić i Mladić idu u Hag. Mene je napadao dok sam bio u Hagu. On je notorni izdajnik - kategoričan je Šešelj.On kaže da se sa Janjićem sreo prošle godine na Sajmu knjiga i da se jedva uzdržao da ga ne išamara.
- Ja sam išao uz stepenište, Janjić je silazio i on kao snishodljivo bi se pozdravio sa mnom, ja gledam kroz njega, onako i s mržnjom, mogu misliti kako. Da nije bio u mantiji, zavalio bih mu tu šamarčinu! To je izdajnik notorni! Nema potrebe o njemu razgovarati, ali bi Crkva trebalo što pre da ga skloni sa mesta igumana manastira Dečani. Pazite one fotografije kako drži kišobran Medlin Olbrajt, pa samo to je dovoljno za smenu... On ima neku svoju viziju, u albanskoj državi da ima neki status, verovatno da bude mitropolit Kosova, ko zna kakve su njegove namere... - kaže Šešelj.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17