• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.08.2018

15:25

BRNABIĆ U TREBINJU: Srbija uložila u RS više od 20 miliona evra za 4 godine!

Politika

BRNABIĆ U TREBINJU: Srbija uložila u RS više od 20 miliona evra za 4 godine!

Podeli vest

Srbija je u prethodne četiri godine investirala i donirala za projekte u Republici Srpskoj oko 21,5 miliona evra, izjavilla je danas premijerka Ana Brnabić posle zajedničke sednice dve Vlade koja je danas održana u Trebinju

- Sve jača Srbija, sve jača RS, sve više zajedničkih projekata i to sve dolazi u jednom značajnom političkom trenutku za Srbiju. Mislim da je retko kada bila ovako važna bliaskost i jedinstvo srpskog naroda - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Brnabić je rekla da su te projekte kandidovale lokalne zajednice, a da se oni odnose se na različite oblasti i u tom smislu pomenula most Bratoljub, izgradnju vodovodnog sistema u opštini Bileća, revitalizaciju starog grada u Trebinju, izgradnju magistralnog putaprema Foči…

- Zajedničke sednice nisu samo protokolarne i signal da je saradnja između RS i Srbije sve bolja i bliža. Mi imamo konkretne projekte. Nama je zadovoljstvo što imamo ovako intenzivnu saradnju sa Vladom RS. Ovo je deveta sednica, prošla je bila u novembru, a u međuvremenu smo imale radne grupe, sastanke - rekla je Brnabić.

Ukazala je da Srbija ne bi mogla da pomogne da nije bilo odgovorne politike I fiskalne konsolidacije koju je sproveo Aleksandar Vučić.

Ona je zahvalila predsedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što su Srbiji konstantno pružali podršku u svim reformama, pa i političkim, za koje je potrebna velika doza hrabrosti.

Premijerka je podsetila da je prošle godine u decembru posetila Banjaluku povodom formiranja Fonda za lečenje dece u inostranstvu, što je bila inicijativa predsednika RS Milorada Dodika, te da je učestvovala i na različitim forumima koji su se održavali u Srpskoj.

Podsetivši da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Trebinje prilikom otvaranja konzularne kancelarije, Brnabić je kazala da nikada veće političke, ekonomske, trgovinske, kulturne i sportske saradnje između Srbije I RS.

Ona je ocenila da su najveći koraci u saradnji napravljeni u oblasti turizma, energetike, javne uprave i bezbednosti.

- U energetici imamo najviše potencijala, imali smo dve sednice energetskog komiteta, a danas je potpisan sporazum o izgradnji dve važne hidrocentrale - rekla je Brnabić.

To je, kako je navela, prva energetska investiicija koja će značajno uticati na rast BDP-a I značiće energetsku stablinost i nezavisnost.

Tanjug

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je novinarima da je danas usvojeno 16 zaključaka koji su od interesa za razvoj dve Srbije I RS I za poboljšanje odnosa.

Govoreći o intenziviranju saradnje, Cvijanović je rekla da je na sednici razgovarano o upošljavanju namenske industrije u RS, a to je oblast u kojoj je, kaže, bilo stagnacije.

- Naš zajednički komitet za energetiku sastavljen od predsednika Vučića i Dodika omogućio je uslove za izgradnju dve hidroelektrane ukupne snage 90 megavata, a vrednost investicije je 200 miliona evra - rekla je Cvijanović novinarima.

Cvijanović je navela da se priprema dokumantacija za različite infrastrukturne projekte I saobraćajno povezivanje i u tom smislu pomenula autoput Banjaluka Doboj, ali i strateško povezivanje od Istočnog Sarajeva do Vardišta.

Kada je reč o mostu Bratoljub koji je izgrađen pre godinu dana, Cvijanović je kazala da još nije otvoren granični prelaz i poručila da RS traži od organa BiH da oarde svoj deo posla s ozbirom da su, kako kaže, Srbija I RS svoj deo završile.

Ona je zahvalila Srbiji na sve što je uložila, navodeći da je ostavilla trag u mnogim opštinama budući da je realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata.

- RS želi da se priključi naporima Srbije u izgradnji gasovoda. Za sve buduće što se bude radilo na tom planu, RS želi da bude sastavni deo projekta - rekla je Cvijanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fudbaler

pre 5 godina

Srbija i RS moraju da jačaju svoje odnose kroz infrastrukturne projekte a to je pre svega u izgradnju infrastrukture.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija