• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. V.

30.08.2018

18:37

SRBI, NEĆETE U EU JOŠ DUGO, DUGO...Johanes Han poručio da Brisel želi kvalitet, a ne brzinu!

Politika

SRBI, NEĆETE U EU JOŠ DUGO, DUGO...Johanes Han poručio da Brisel želi kvalitet, a ne brzinu!

Podeli vest

Brisel će ubuduće insistirati na kvalitetu, a ne brzini pristupnih pregovora jer su se ubrzana članstva Mađarske i Rumunije jako loše pokazala i donela dosta problema

Evropsku komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han poručio je da Srbija 'još dugo vremena' neće postati punopravna članica Evropske unije, jer će pregovori ubuduće biti znatno komplikovaniji.

Prema njegovim rečima, Brisel će ubuduće insistirati na kvalitetu, a ne brzini pristupnih pregovora jer su se ubrzana članstva Mađarske i Rumunije jako loše pokazala. Han je ovom izjavom, smatraju stručnjaci, zapravo poručio da Srbija neće ući u EU ni 2025. godine, koja je prema strategiji za Zapadni Balkan bila ključna godina za države u regionu.

Velika kriza

Johanes Han je istakao da je Brisel izvukao mnogo pouka iz dosadašnjih pristupnih procesa.
- Kvalitet ispred brzine! Članstva zemalja kao što su Mađarska i Rumunija mnogo toga su pokazala. Na kraju bolnog procesa građani žele vladavinu prava, kao što se videlo na protestima u Rumuniji protiv korupcije. Dakle, procesi koje podstičemo na Balkanu trebalo bi da dobiju veći nivo kada je reč o uspostavljanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. Jačanje regionalnih struktura i samouprave opština i gradova u državama regiona važan je preduslov za približavanje Evropskoj uniji - naglasio je Han.

Komentarišući ovo Hanovo upozorenje, politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da EU od početka svetske ekonomske krize prolazi kroz turbulencije i veliku krizu.
- Ne možemo da budemo optimisti kad je u pitanju brzina pristupanja. Ovo nije prva izjava evropskih zvaničnika koja upozorava na to. Pitanje je kako će se postaviti države Zapadnog Balkana koje još nisu članice i na koji način će teći proces priključenja. Vidimo da dolazi do ogromnih turbulencija kroz koje Evropska unija prolazi. Situacija će se iskomplikovati nakon izbora za Evropski parlament. Sve prognoze ukazuju da će pobedu odneti desničarske stranke, a to su evroskeptici. Pravo je pitanje šta će se desiti sa samom Evropskom unijom u budućnosti - podvlači Vukoičićeva.

Ne mora da znači

Politički analitičar Dušan Janić, na drugoj strani, kaže da Hanove reči ne znače da Srbija neće do 2025. godine postati članica EU.
- To je bila jedna od tema koja se odnosi na jačanje EU. Ako prime nekoga ko ne ispunjava sve uslove, kasnije se pojavljuju problemi. Što se tiče Srbije i agende po kojoj postaje članica do 2025. godine, ova izjava ništa ne menja. Od Srbije zavisi da li će ispuniti uslove. Najproblematičnija stvar je Kosovo. Ukoliko se, recimo, rešenje ispregovara do kraja 2019. godine, Srbija ima još tri godine za primenu dogovora. Gleda se stanje, presek se pravi 31. decembra 2023. godine, onda će pasti konačna odluka o 2025. - naglašava Janjić, dodajući da EU zapravo podstiče Srbiju da napravi realan i konačan akcioni plan za Kosovo i da se taj posao završi krajem naredne godine.

- Ovo dobronamerno upozorenje važi i za Albaniju, BiH i Makedoniju, koje će morati dodatno da sačekaju na pristupanje. Brisel ne želi da ponovi grešku sa Mađarskom, Slovačkom, Češkom i Rumunijom, koje su ubrzano dobile članstvo - zaključuje Janjić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija