• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

05.09.2018

10:01

FRANCUSKA ZABADA NOŽ U LEĐA SRBIJI: Pariz protiv dila Srbije i Prištine, MAKRON TVRĐI ČAK I OD MERKELOVE!

Politika

FRANCUSKA ZABADA NOŽ U LEĐA SRBIJI: Pariz protiv dila Srbije i Prištine, MAKRON TVRĐI ČAK I OD MERKELOVE!

Podeli vest

Francuska se pridružuje stavovima Nemačke kada je reč o rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije. Ovaj stav je iskristalisan na prošlonedeljnoj konferenciji ambasadora

Izvori Novosti ističu da je tokom konferencije ambasadora, održane protekle nedelje, a kojoj je prisustvovao i predsednik Francuske Emanuel Makron, izraženo protivljenje bilo kakvoj promeni granica ili administrativnih linija u regionu. Stav Pariza je po ovom pitanju čak tvrđi od pozicija Berlina.

Joksimović: Pregovori
u završnoj fazi!

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da pregovori Beograda i Prištine ulaze u završnu fazu i da žemo tokom septembra imati jasniju sliku o tome da li smo na korak do postizanja pravno obavezujužeg sporazuma o normalizaciji odnosa dveju strana.
- Ukoliko ne dođe do rešenja, neće ostati status kvo, kao što smo to imali do sada, već će se situacija značajno komplikovati - upozorava Joksimovićeva.

- Zvanični Pariz se boji da bi bilo kakvo "prekrajanje" moglo da izazove lančane reakcije u regionu, čak i ako bude istaknuto da se sve tiče samo odnosa izmeru Beograda i Prištine - ističe izvor lista koji je prisustvovao sastancima.

To se, pre svega, odnosi na situaciju u kojoj bi Republika Srpska pokušala da sledi primer severa Kosova. Francuzi se strogo drže Badinterovog principa da se republičke granice unutar bivše Jugoslavije proglase državnim, iako je on flagrantno prekršen baš u slučaju Kosova, koje nije bilo republika, lakonskim korišćenjem latinskog izraza sui generis koji sugeriše "posebnost", što je sam Badinter uvek odbijao da prokomentariše.

Konačni dogovor oko Kosova bi, prema saznanjima "Novosti", mogao da se uobliči baš u Francuskoj, na marginama proslave stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu 11. i 12. novembra u Parizu.

S druge strane, iz Evropske komisije su već stigli signali da bi, za njih, razmena teritorija bila prihvatljiva ako se oko toga dogovore dve strane. Zanimljivo je da u EK sede predstavnici svih zemalja članica, od kojih su neke, poput Francuske ili Nemačke, protiv "razgraničenja" između Beograda i Prištine. 

DODIK O KOSOVSKOM PROBLEMU: Greške su napravljene pre Vučića, ON SADA POKUŠAVA DA SPASE NAŠ NAROD KOJI TAMO ŽIVI!

Ali EK je političko i glavno izvršno telo EU, i predstavnici različitih država su, pre svega, evropski zvaniinici. Među njima ima i pripadnika opozicionih političkih formacija u odnosu na vlasti u zemljama iz kojih potiču.

Prema saznanjima "Novosti", EK že nastojati da ispregovara sa zemljama članicama prihvatanje bilo kog dogovora koji postignu Beograd i Priština ako on bude realno primenjiv i u skladu s međunarodnim pravom, uključujući i eventualnu razmenu teritorija.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić nagovestio je da bi do rešenja kosovskog čvora moglo da dođe na međunarodnoj konferenciji, nekoj vrsti "Dejtona dva", koja bi trebalo da se održi u maju 2019, odnosno pre isteka mandata Evropske komisije:

- Preduslov za tako neljto je da se stavovi dveju strana pribliće, a oni su trenutno znaiajno udaljeni.

KURTI ŠIPTARIMA SAOPŠTIO BOLNU ISTINU: Vučić nas vraća u 2007. kad nismo imali državu!

O sličnom scenariju i rokovima za rešavanje kosovskog problema govorio je i evropski komesar za proširenje Johanes Han. On nije odbacio nijednu ideju, odnosno rešenje za KiM, pa ni razmenu teritorija, ističući da ceo posao treba završiti do leta naredne godine.

- Treba razmišljati i izvan kutije, odnosno iz nove perspektive. Naravno, bilateralno rešenje ne treba da ide na štetu drugih u regionu i mora da doprinese široj stabilnosti Balkana.

Na pitanje da li se boji da bi ovo moglo da ima negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva, Han je rekao da misli da je o tome prerano govoriti.

fotomontaža

Nova runda dijaloga na najvišem nivou u Briselu održaže se u petak, 7. septembra, ali direktor Kancelarije za KiM Marko Ružić ne očekuje mnogo od nastavka razgovora predsednika Aleksandra Vučića sa Hašimom Tačijem i evropskom šeficom diplomatije Federikom Mogerini, jer, kako kaže, poziciju Srbije otežava neodgovorna opozicija, koja se protivi tome da Srbija dobije nešto.

- Mala su mi očekivanja da možemo, nakon svega što nam se dešava ovih dana i nedelja, da nešto izvučemo i dobijemo. Pogotovo kad čujete poruke poput one Saše Jankovića, da Kosovu treba dati stolicu u UN a da se ne prizna nezavisnost. Lažu narod da stolica u UN ne znači priznavanje. Opoziciji ne odgovara ekonomski jaka Srbija, pa su se zato udružili da na tom pitanju pokušaju da ruše Vučića - poručuje Ružić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jelena

pre 5 godina

Francuska nam nikada nije ni bila prijatelj,ni saveznik. Na srecu pa imamo veliku podrsku drugih zemalja.

vjeko

pre 5 godina

Mozda bi zeleli nove sukobe na Kosovu, nova stradanja ljudi, nove nesrece ljudi...????

Nislija

pre 5 godina

Zato će goreti kao Notr Dam, Bog je veliki.

Milica

pre 5 godina

Izgleda da traže dogovor ali onaj dogovor u kome se Prištini ispunjavaju sve želje. E, pa neće moći baš tako....

Tihi

pre 5 godina

To se i ocekivalo od njih dok Vucic pokusava da uradi nesto za Srbiju.

pop

pre 5 godina

Imaju oni neku svoju politiku ali,tako bi priznali da su pogresili.

nesa

pre 5 godina

Francuzi nasi nazovi saveznici, kroz istoriju su nas koristili kao zivi stit radi svojih interesa. Da nije bilo Solunskog fronta pitanje kako bi izgledala karata Evrope.

Dragana

pre 5 godina

Naš pregovarački tm a i sam redsednik, neće dozvoliti da se Prištini ispunjavaju želje.

Gile

pre 5 godina

Nazalost ti francuzi nemogu a da nes ne saplicu jadni su.

Andrijana

pre 5 godina

Niko od njih ne moze da odlucuje i utice na pregovore u Briselu.

Aca

pre 5 godina

Francuska je više puta dokazala da radi protiv interesa Srba I Srbije.

Sima

pre 5 godina

Makron mi je oduvek bio antipatičan a i stavovi o EU su mu čudni i nisu nam naklonjeni.

Jovan

pre 5 godina

Francuska je pokazala kakva je kad je pustila Haradinaja na slobodu.

Sumadinac

pre 5 godina

Ljudi zasto se smarate vi svi dobro znate da zapadne sile gledaju samo svoje interese kao drugo znamo svi da je Francuska drzala mnoge zemnje pod kolonijom, tako ce i Albance jer dole leze sva bogastva a onda cu im okrenuti leca i ostavi ti na nemilost siromasne.

Janko

pre 5 godina

Misli da je Han ipak ponudio bolje rešenje a to je da se Srbija i Priština sami dogovore.

Krckey

pre 5 godina

Cvrstim stavom, dobrim planom ... uz dijalog i mirnim putem...verijem da ce se naci najbolje moguce resenje u ovom trenutku za oba naroda, a koje ce podrzati i ostali kljucni akteri kako bi se ocuvao mir i stabilnost regiona ...sto je svima u interesu.... Ovo svakako nije lak put...i naravno da je dug proces...ali mora se ici korak po korak..do pravog cilja

Milica

pre 5 godina

Izgleda da traže dogovor ali onaj dogovor u kome se Prištini ispunjavaju sve želje. E, pa neće moći baš tako....

Ivan

pre 5 godina

Izgleda da traže dogovor ali onaj dogovor u kome se Prištini ispunjavaju sve želje. E, pa neće moći baš tako....Vučić će se boriti za Srbiju i za svoj narod

Jovan

pre 5 godina

Kao da se tu išta Francuzi pitaju pored Rusije i Amerike, sitne su oni ribe.

Rade

pre 5 godina

Francuska je pokazala svoj karakter i poštovanje prema Srbiji ovom porukom.

Marija

pre 5 godina

Posto su im granice svetinja, to znaci da treba ukinuti administrativne prelaze prema Kosovu i ponistiti laznu drzavu. Oni su prvi poceli sa prekrajanjem, a dobro se zna koje su granice Srbije! Makronu se ionako ljulja brod, isto kao i Merkelovoj!

sandra

pre 5 godina

Imacete i vi Francuzi svoje kosovo za par decenija.Ko se zadnji smeje, najsladje se smeje.

Mara

pre 5 godina

Boje se oni da ova njihova tvorevina ne eksplodira, to je najveci problem.

tijana

pre 5 godina

Nikada, ali nikada nam Fracuska nije bila saveznik i nista drugo ne moze ni da se ocekuje!

Daki

pre 5 godina

Prete Albanci a oni ne znaju kako da ih obuzdaju, zato je ovo njihov stav.

Maja

pre 5 godina

Jesu li ili nisu za rešenje KiM? Prijatelji nam nisu to je očigledno jer se vidi iz njihovih izjava. Izvodi se zaključak da ili rade u korist Albanaca ili se plaše rešenja. Činjenica je da se svi iz EU plaše da ne dodje do novih sukoba ne samo u regionu već možda i šire. Zato po dobrom starom običaju mora Srbija da bude žrtveni jarc. Dokle više? Ko je ovde paganin?

Mi so najgluplji narod na svet

pre 5 godina

Spomenik s kalemegdana skloniti da ga ge gledamo!

daca

pre 5 godina

Nije prvi put da nam Francuzi zabijaju noz u ledja. Znamo bar na cemu smo.

branko

pre 5 godina

Da su nam Francuzi pravi prijatelji to smo pogrešno učili u školi.A školstvo se slabo menja.To što se stvara velika Albanija - verovatno su videli ujedinjenje obe Nemačke.Nije li ta Nemačka došla glave Jugoslaviji u više navrata,prva je potrčala za primer sa priznavanjima oceplenih republika...Ko je kriv ? Dobrim delom lakim raspadom SSSRa.Raspali se oni, a spojile dve Nemačke.Srbiji bi trebao ponovo jedan "goli otok" da se očisti od svog ološa koji bi za šaku dolara prodali i svog oca,a ne Srbiju.Preventiva je svugde bitna,zar ne ?

Konan

pre 5 godina

Francuska i Nemacka su protiv razgranicenja; ali, ako je Tramp za razgranicenje, onda stavovi Pariza i Berlina nisu bitni. Zna se ko je na zapadu "stariji brat".

Ekvivalent

pre 5 godina

U politici je sve interes, nema postovanja. Ako Srbi i Albanci nadju kompromisno resenje, ceo svet ce morati da podrzi.

Zlata

pre 5 godina

MAKRON,NITI SMRDI NITI MIRIŠE a francuzi će biti svesni za nekoliko godina šta se dešava u Evropi,kad zaigra mečka kod njih,shodno strukturi stanovništva !

Dunja

pre 5 godina

Ako prihvate Amerika i Nrmačka , onda će i Francuska.

Vid

pre 5 godina

Da nije bilo ultimatuma Carske Rusije srpska vojska bi završila svoj egzodus u Albaniji.Toliko o francuzima i našem spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.Mi ga još i obnovismo.

Aleksandar

pre 5 godina

I jase protivim menjanju granica jer po Ustavu Srbije mi se graničimo sa Albanijom a koliko je meni poznato KiM je u Srbiji oa tu nema rasprave

R line

pre 5 godina

Ovog baba nije jutros podojila pa lupa gluposti....biće onako kako kažu Putin i Tramp a on je totalno ne bitan.....

Neo

pre 5 godina

Nema emocija i prijateljstva u međunarodnim odnosima,samo interesi.Shodno tome, Srbija treba da gleda šta je za nju najbolje i pregovara sa onima sa kojima se podudaraju naši stavovi.

Laki

pre 5 godina

pa oni su se i na solunskom frontu borili do poslednjeg srbina. a mi im jos podigli spomenik zahvalnosti. ne treba ga ni vracati kad bude restauriran.

jokic

pre 5 godina

Nije Francuska jedina drzava, imamo i druge podrske sto je najbitnije, neka im ide na cast, pamtimo pa vratimo...

mara

pre 5 godina

POlako nista nije izjasnjeno, ima vremena da razmisle...

Petarleskovac

pre 5 godina

To je kao da se na tlu Francuske formira jedna Albanska drzava..ne shvataju koliko grese vec silom resavaju stvari

lena

pre 5 godina

Trebamo biti istrajni, nadamo se da će Makrona uvideti grešku.

Dijana

pre 5 godina

Francuska, Britanija, Nemačka... to nama nisu niti će ikada biti niti nam mogu biti prijatelji...

Buda

pre 5 godina

Dabogda im gorelo onoliko crkava i katedrala , koliko su gorele na kosovu. A ne samo ova jedna. To su govna najveca u evropi. Nekulturna goveda puna prostitutki. Bio sam u lion i marsej i doziveo da me pre porudzbine rucka pitaju odakle sam i odbilu da ti posluze. Nemoze mi niko soliti pamet da su nam ta govna prijatelji. Napadali su rusiju i tu nema prijateljstva. Njine bombe su ubijale nasu decu na kosarama i po kosovu, libiji, i drugim drzavama. I znam da svaki srbin se raduje jucerasnjem spaljivanju notra dama. Tamo je sedeo makron i pored njega glavni terorista u evropi. Takozvana zmija. Ljudi u srbiji dobro znaju ko je zmija sa kosova. Dabogda izgoreli i oni od kasetnih bombi. Mrznja je je vecna prema njima, i tu nikakav vucic tucic smucic ili bilo ko drugi nece nista da promeni.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija