• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.09.2018

10:01

ČEDA: Priština je najslabija karika u dijalogu o KiM!

Politika

ČEDA: Priština je najslabija karika u dijalogu o KiM!

Podeli vest

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas da posledice nerešavanja kosovskog problem i zadržavanja u postojećim okvirima mogu biti "preteće po Srbiju" i dodao da je za nastavak dijaloga u Briselu u ovom trenutku najslabija karika Priština zbog svoje unutrašnje političke scene

Jovanović smatra da je u ovom trenutku ključni problem pregovora Beograda i Prištine to što se nismo dovoljno promenili kao društvo i što Srbija, kaže, ne prolazi test racionalnosti.

- Nema dobrog rešenja za KiM, ne biramo između dobra i zla. Ne možete dva puta izgubiti isto - rekao je Jovanović za TV Prvu.

On je ocenio da posledice nerešavanja kosovskog problema i zadržavanja u postojećim okvirima mogu biti "preteće po Srbiju".

- Nije tačno da se ništa neće desiti ako problem ostavimo onakav kakav jeste. Nije to zaleđeni konfilkt, to je sukob u kome Srbija propada kao država. Izolovani smo, hermetizovani, gde ostajemo mi dok će većina zemalja na skupštini UN priznati Kosovo kao nezavisnu državu - kaže Jovanović.

Na pitanje da li smo sada najbliži rešavanju kosovskog problema, Jovanović je naglasio da je ovo poslednja šansa naše generacije i da Srbija ne može da dozvoli sebi da čeka još 10, 15 ili 100 godina da bi rešila pitanje KiM.

- Teško mi je da zamislim nove okolnosti i da se ponovo pojavi neko ko ima političku poziciju kao Vučić u Srbiji i da s druge strane svet ponovo fokusira na Kosovo.

Dodaje da Srbija ne sme da propusti šansu za postizanjem rešenja koje nam otvara perspektivu normalnog života.

- To nije pomeranje sa ove ili one strane Ibra, mi možemo da postignemo dogovor sa Albancima koji nikad kao narod nismo imali - uveren je Jovanović.

Kada je reč o dijalogu u Briselu, smatra je da je u ovom trenutku najslabija karika unutrašnja politika scena u Prištini.

- Juče je trebalo da se održe dve sednice kosovskog Parlamenta, na prvoj na kojoj je izabran pregovarački tim za Brisel, a na drugoj, još važnijoj, treba da se raspravlja o rezoluciji koju su predložile opozicione stranke, ali je pitanje kada će biti održana - rekao je Jovanović.

Lider LDP je primetio da se danas mnogo čita i interpretira Zoran Ðinđić i njegov predlog rešenja kosovskog problema, iako je, kaže, njegova vlada bila u potpuno različitim okolnostima.

- Ðinđić je želeo da reši problem Kosova. Ukazivali smo zapadu da je postojeće stanje neodrživo, da je ideja da se uspostave standardi na KiM i da se onda reši status pokrajine. Odgovor zapada bio je da nije vreme za to, bili su fokusirani na Irak i nisu želeli da razmišljanju o KiM i našim odnosima sa Albancima - kazao je Jovanović.

Upitan da li je moguće postizanje ''''Dejtona 2'''', o čemu poslednjih dana pišu mediji, Jovanović je ocenio da zapadni Balkan danas nema značajnu ulogu na međunarodnom planu kao pre 20 godina i da za velike sile postoje urgentniji problemi.

- Ne plaši me organizacija "Dejtona 2", više me brine da je i danas prisutno mišljenje koje je postojalo kao i 1995.godine, a to je da veliki lideri mogu da sednu i da se dogovore i ostave duboko podeljeno društvo - kazao je Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jelena

pre 5 godina

Pristina na sve nacine pokusava da isprovocira nove sukobe i neslaganja,sada kada je vreme za hitno resenje oko Kosova. Ne zeli da saradjuje.

Maja

pre 5 godina

Zanimljivo, samo sto si ti Cedo bio prvi koji je rekao javno Kosovo je izgubljeno i na tome si bazirao svoju politiku i svoje glasace. Nemoj nas sad mazati o brizi za Kosovo!

Snezana

pre 5 godina

Jovanovic prica o Kosovu kojeg se odavno odrekao, jasnu nam je poruku vec poslao, ne treba sad da se izvlaci!

Rasa

pre 5 godina

Niko nece problem Kosova ostaviti nereseno. Pogotovo ne Vucic.

Zeljko

pre 5 godina

Pristina to mozda i namerno radi da bi sto vise otezala uspostavljanje dijaloga.

mala

pre 5 godina

Da se Pristina zalaze za resenje problema kao mi do sada bi se sve resilo.

Miljana

pre 5 godina

Bice to dobro, radimo na tom odnosu kao sto ste videli.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija