• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

05.09.2018

19:21

HRVATI IZBACILI JASENOVAC IZ SRPSKIH UDŽBENIKA ISTORIJE: Neviđena podlost hrvatskih tajkuna vlasnika izdavačkih kuća DRŽAVA SRBIJA MORA DA REAGUJE!

Politika

HRVATI IZBACILI JASENOVAC IZ SRPSKIH UDŽBENIKA ISTORIJE: Neviđena podlost hrvatskih tajkuna vlasnika izdavačkih kuća DRŽAVA SRBIJA MORA DA REAGUJE!

Podeli vest

U "Istoriji za osmi razred" izdavača "Logos", BIGZ i "Klet" ustaški logor smrti se gotovo i ne pominje. Ove tri izdavačke kuće u vlasništvu hrvatskih tajkuna Ante Žužula i Danijela Žderića i Slovenca Roka Kvaternika. Iz tih knjiga uči 90 odsto srpskih đaka

Ustaški logor smrti Jasenovac, u kojem se pobijeno više od 700.000 Srba, gotovo se i ne pominje u udžbenicima "Istorije za osmi razred" izdavača "Logos", BIGZ i "Klet"! Sve bi ovo možda bila i slučajnost da vlasnici te tri izdavačke kuće nisu hrvatski tajkuni Danijel Žderić i Ante Žužul i Slovenac Rok Kvaternik!

Da sve bude još gore, kako smo saznali u Ministarstvu prosvete, upravo iz ova tri udžbenika o istoriji uči više od 90 odsto osmaka u Srbiji!

Sramno
Izdavač BIGZ, čiji je vlasnik bivši finansijer HDZ Ante Žužul, termin Jasenovac uopšte ne pominje u svom udžbeniku istorije

Usputno pomenuto

Ekipa Informera uverila se da se u ovim udžbenicima genocid u Jasenovcu bukvalno pominje samo u jednoj jedinoj rečenici. U izdanju "Logosa", čiji je vlasnik hrvatski tajkun Danijel Žderić, najveće stratište Srba se usputno, u poslednjoj rečenici kratke lekcije o NDH, opisuje kao logor u kojem su nestale na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. U udžbeniku BIGZ-a, koji je u vlasništvu bivšeg finansijera Tuđmanovog HDZ-a Ante Žužula, termin Jasenovac se uopšte i ne pominje. Isti je slučaj i sa knjigom istorije u izdanju "Kleta".

BigzIlustracija

Bigz

LogosIlustracija

Logos

KletIlustracija

Klet

Sagovornici Informera smatraju da je velika sramota da deca u Srbiji uče istoriju iz udžbenika u kojima su ustaški zločini u potpunosti relativizovani i svedeni na nivo statističke greške. Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da država pod hitno mora da osnuje komisiju koja će napisati nove udžbenike.

Veliko ponižavanje srpske deceVeliko je poniženje za državu i sve nas da nam deca uče istoriju iz udžbenika koji su štampali hrvatski ili slovenački izdavači
Miodrag Linta, Predsednik Saveza Srba iz regiona

- Veliko je poniženje za državu i sve nas da nam deca uče istoriju iz udžbenika koje su štampali hrvatski ili slovenački izdavači i iz kojih su očigledno izbačene lekcije o strašnim zločinima nad Srbima. Kada su tako osetljive teme u pitanju, udžbenike moraju da pišu naši istoričari i izdaju domaći izdavači kako ne bi bilo relativizacije bilo čijih zločina. Sramota je da osmaci o Jasenovcu i ostalim zloglasnim logorima u NDH, koji su bili najveća "fabrika smrti" u istoriji i u kojima je izvršen brutalan i nezamisliv genocid, uče samo po jednu rečenicu, a da se lekcijama o Bugarskoj, Crnoj Gori ili Perl Harboru daje po nekoliko strana. Smatram da je neophodno da država i Ministarstvo prosvete pod hitno reaguju i da se napišu novi udžbenici kako ne bismo imali generacije mladih ljudi koji ne znaju možda i najbitnije stvari iz istorije sopstvenog naroda - kaže Linta.

Šarčević: Hrvati i Slovenci preuzeli primat

Tanjug

Da su hrvatski i slovenački izdavači preuzeli primat od Zavoda za udžbenike, za Informer je potvrdio i Ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Poslednjih godina se znatno smanjila prodaja udžbenika koje izdaje Zavod za udžbenike. O tome govore i brojke, pa je njihov udeo u prodaji tek nešto manji od četiri odsto. Profesori su se mahom okrenuli knjigama drugih izdavača, i iz njih uče i deca - objasnio je Šarčević.

Sa njim je saglasan i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je za naš list ocenio da bi srpska deca trebalo da uče o Jasenovcu i ostalim zloglasnim logorima u NDH tokom celog školovanja, kao što deca u Izraelu uče o Aušvicu.

Zvanični podaci: U Jasenovcu ubijeno najmanje 700.000 Srba

* Zemaljska komisija Hrvatske, koja je osnovana 1945. godine, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je ukupan broj žrtava u Jasenovcu između 500.000 i 700.000.
* Nemački generali Herman Nojbaher i Ernst Fik svedočili su da je u Jasenovcu samo Srba pobijeno između 600.000 i 700.000.
* Jugoslovenski istoričar i Titov biograf Vladimir Dedijer procenio je broj žrtava Jasenovca između 700.000 i 1.200.000 ljudi.

Kao u Izraelu

- Deca treba da uče od prvog razreda o genocidu koji je izvršen nad Srbima u Jasenovcu. Kao što deca u Izraelu uče o genocidu koji je izvršen nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, od trenutka kada su rođeni. Samo ako učimo o tome kako smo kao narod stradali u prošlosti, možemo da sprečimo da nam se takva stradanja ponove u budućnosti. Deca iz Srbije treba svake godine da putuju na ekskurzije u Jasenovac, kao što deca iz Izraela svake godine putuju na ekskurzije u Aušvic u Poljsku - predlaže Popović.

Grušanović: Menjaćemo udžbenike

Direktor zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović rekao je za Informer da će država u najskorijem roku reagovati i promeniti sramne udžbenike u kojima se nipodaštava stradanje Srba u Jasenovcu. On napominje i da je osnovana komisija koja će brinuti da sve teme od nacionalnog značaja, kao što je između ostalih i Jasenovac, dobiju odgovarajući prostor u udžbenicima za osnovne i srednje škole.
- Ovi udžbenici su prvi put odštampani i odobreni još pre deset godina, tako da ni ja ni moji saradnici nismo mogli da utičemo na sadržaj u njima. Na predlog predsednika Srbije i Ministarstva prosvete osnovali smo komisiju koja će početi sa radom već od jeseni i baviće se usaglašavanjem programa kako bi sve teme od nacionalnog značaja, kao što je i Jasenovac, dobile odgovarajući prostor. Biće stavljen akcenat na očuvanje vrednosti koje su vezane za našu naciju i sigurno nikada više neće moći da se dogodi da tema poput zločina u NDH dobije tek nekoliko rečenica u knjizi. Dok se sve to ne izmeni, daćemo uputstva profesorima da lekcije koje su bitne a nisu dobile odgovarajući prostor u udžbenicima, đacima temeljnije i opširnije predaju na času - poručio je Grušanović.

USTAŠKO LUDILO, PRAVE FILM O JASENOVCU KAO BEZAZLENOM ODMARALIŠTU u kome je umrlo tek 1.360 ljudi!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija