• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

05.09.2018

20:33

HAN PORUČIO IZ BRISELA: Beograd i Priština sami da podele Kosovo!

Politika

HAN PORUČIO IZ BRISELA: Beograd i Priština sami da podele Kosovo!

Podeli vest

Ne odbacujem ni ideju razmene teritorija. Treba razmišljati iz nove perspektive. Rešenje mora da doprinese široj stabilnosti Zapadnog Balkana, poručio Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han objavio je juče da je Evropska unija spremna da podrži podelu Kosova! Han je istakao da će evropska administracija podržati svaki dogovor Beograda i Prištine, pa i podelu i razmenu teritorija.

Tako prvi put, otkako je rešenje kosovskog problema dospelo u žižu interesovanja, EU izlazi sa porukom da Brisel neće blokirati dogovor dve strane koji bi se zasnivao na korekciji granica.

Ne ići na tuđu štetu

Komesar Han je nedvosmisleno poručio da ne odbacuje nijednu ideju za KiM.

- Ne odbacujem ni ideju razmene teritorija. Treba razmišljati i 'izvan kutije', odnosno iz nove perspektive. Ja sam za rešavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba, ali svako rešenje mora da doprinese široj stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, tako da ne ide na štetu drugih u regionu. Treba nam više stabilnosti i u regionu i svako pojedinačno rešenje, svaki dogovor za rešenje bilateralnih sukoba mora da doprinese ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, na kraju, cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije... - rekao je Han za Radio Slobodnu Evropu.

Evropski komesar je istakao da su mnoga rešenja moguća, ali da bi bilo dobro da se ceo proces završi do kraja ovog mandata EK, dakle do maja 2019.

- Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum

Američki uticaj na EU?

Hanovi stavovi bliski su onima koje promovišu nova američka administracija i predsednik Tramp

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

između Srbije i Kosova mora da sadrži više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje. Ali, mislim da su obe strane sada potpuno svesne međunarodnog, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća. Bilo bi od koristi ako bi dogovor mogao da se zaključi do, recimo, leta naredne godine, kako bismo krenuli novim, krupnim koracima u budućnost... - ocenio je Han.

Donekle sličnu poruku Hanovoj nedavno je poslala i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, navodeći da pruža punu podršku "svakom rešenju do kog dođu dve strane". S druge strane, iz pojedinih članica EU, posebno Nemačke, mogli su se čuti čvrsti stavovi protiv ideje o korekciji granica i razgraničenju.

Istovremeno, ovoj ideji se protive i najradikalnije struje na Kosovu predvođene Ramušem Haradinajem, kao i celokupna srpska opozicija i opoziciona javnost na čelu sa tajkunom Draganom Đilasom, NATO Vukom Jeremićem, Radom Trajković, igumanom Savom Janjićem...

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Informer da je očigledno da u EU postoje dve struje kada je rešenje kosovskog problema u pitanju.

- Han zastupa stav kao i Mogerinijeva da je za EU prihvatljiv svaki aranžman koji postignu dve strane uključujući i razmenu teritorija. Očigledno je da postoji razlika između ovog i stava nekih članica poput Nemačke, koje su odlučno protiv korekcije granica. Linija kojoj naginje Han bliska je stavovima koje promovišu nova američka administracija i predsednik Tramp, čiji savetnici poručuju da će podržati svaki dogovor i ne isključuju razmenu teritorija... Ipak, na kraju, svaki aranžman treba da verifikuju velike sile, i ukoliko se ostvari konsenzus Vašingtona i Moskve, onda bi čak i Nemačka morala to da prihvati - poručuje Milivojević.

Mala očekivanja

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da ne očekuje mnogo od pregovora, jer poziciju Srbije otežava neodgovorna opozicija, koja se protivi tome da Srbija dobije nešto.

- Mala su mi očekivanja da možemo da, posle svega što nam se dešava ovih dana i nedelja, nešto izvučemo i dobijemo. Neodgovorni ljudi u Srbiji se protive ideji da dobijemo nešto, što možda može da se dobije danas, a za pet godina neće moći. Ne bih želeo da ovo bude još jedna propuštena prilika za Srbiju - naglasio je on.

Vučić ide u leglo OVK da vidi kako Srbi tamo žive!

Marko Đurić je najavio da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu 9. septembra biti najsveobuhvatnija i za organizaciju najkompleksnija do sada, jer će posetiti "dvocifren broj lokacija na KiM".

- Predsednik je insistirao da bude što više sa ljudima, da razgovara sa njima. Posetiće i domaćinstvo Milana Kovačevića koji živi u Banjama, selu u Drenici, gde žive gotovo isključivo Albanci - otkrio je Đurić.

Reč je, inače, o mestu u dreničkoj opštini, poznatoj po nekada najvećem uporištu OVK, iz kog je poreklom Hašim Tači. Ovde danas živi tek nekolicina Srba, a izloženi su konstantnim pretnjama, krađama, uznemiravanjima...

- Reč je o selima koja do sada nije posetio nijedan zvaničnik Srbije i to mnogo govori o Vučićevoj posvećenosti. Srbima na KiM će ova poseta predsednika značiti život, ohrabrenje - naglasio je Đurić.

NEŠTO SE SPREMA! TRAMPOV ČOVEK ZA SPECIJALNE MISIJE STIŽE U BEOGRAD: Glavna tema "razgraničenje" Srbije i Kosova?!

VUČIĆ UOČI DIJALOGA U BRISELU: Priština neće razgovor ni o jednom suštinskom pitanju!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sava

pre 5 godina

Samo Srbija ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini!

Maja

pre 5 godina

Niko nema pravo da se meša, samo Srbija treba da odlučuje, dosta je uplitanja sa strane!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija