• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.09.2018

13:34

GAZIVODE ČEKAJU VUČIĆA! Na brani POSTAVLJENA SRPSKA ZASTAVA DUGA 50 METARA!

Politika

GAZIVODE ČEKAJU VUČIĆA! Na brani POSTAVLJENA SRPSKA ZASTAVA DUGA 50 METARA!

Podeli vest

Direktor javnog preduzeća za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar", koje upravlja Gazivodama, Srđan Vulović rekao je danas Tanjugu da se oni spremaju za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako je ona, zasad, neizvesna.

- Mi se spremamo kao da će predsednik doći i ja mislim da će se to dogoditi. Nema razloga da ne dođe, pogotovo zato što dolazi sa dobrim porukama i dobrim namerama.Vučić pokušava da reši kosovski problem u interesu svih zaintresovanih strana, i srpske i albanske - rekao je Vulović.

Na pitanje da li od juče postoje tenzije u blizini jezera Gazivode, s obzirom na pretnje iz Prištine da Vučić nema šta tu da traži, kao i zbog činjenice da je krajem avgusta bilo primećeno prisustvo američkih vojnika, što su u rukovodstvu "Ibra" shvatili kao zastrašivanje, Vulović kaže da sada nema ničega što bi bilo alarmantno.

- Od sinoć se ništa nije dešavalo, na Gazivodama je sve uredno, nema stranih vojnika, nema kosovskih policijskih snaga, nema ničega što bi bilo alarmantno - istakao je Vulović.

Informer

On je ponovio da su Gazivode strateški veoma važne za obe strane, i za srpsku i za albansku, pre svega jer stanovnike južnog dela pokrajine, južnu Mitrovicu, Vučitrn, Srbicu, Obilić, Prištinu i druga naseljena mesta snabdeva vodom.

- Kamen spoticanja je i to što voda sa ovog jezera hladi postrojenja termoelektrane u Obiliću. Bez ove vode i bez njene upotrebe ne bi mogla da se proizvodi ni električna energija na KiM. Vodosnabdevanje pijaćom vodom i proizvodnja električne energije su dva glavna problema što se tiče albanske strane - objasnio je direktor "Ibra".

Što se tiče srpske strane, glavni problem je, kaže, što se svi objekti nalaze na teritoriji Zubin potok, odnosno 90 odsto objekta je na našoj teritoriji i sa njima upravljamo.

- Mi radimo, mi proizvodimo, a prihodi se ubiraju južno na kosovskoj strani. Jezero Gazivode sa hidrosistemom zaista može da bude jedan veliki pokretač razvoja, ne samo Zubinog potoka nego celog severa Kosova. Ovo jezero je prelepo i ima fantastične mogućnosti za turizam, tako da je naš problem ekonomski - naveo je Vulović.

Odgovarajući na pitanje na koji način se rešava problem vodosnabdevanja Srba koji žive na severu KiM, Vulović kaže da je trenutno u izgradnji vodovod, a završetak radova se očekuje krajem ove godine ili sledeće godine.

Ističe da je Vlada Srbije za to obezbedila šest miliona evra, tako da će i Srbi sa severa takođe koristiti vodu sa jezera za vodonabdevanje.

Vulovović kao direktor preduzeća koje upravlja Gazivodama očekuje da predsednik Vučić konačno reši problem Kosova i Metohije, a samim tim i jezera koje je više puta bilo kamen spoticanja razgovora između srpske i albanske strane.

- Problemi već godinama tapkaju u mestu. Mislim da je konačno došlo vreme da se oni reše - zaključio je Vulović.

Jezero Gazivode se prostire jednom trećinom „na užoj teritoriji Republike Srbije, a dve trećine na teritoriji opštine Zubin Potok“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jefimija

pre 5 godina

Vulović očekuje isto što i svi građanbi Srbije da se konačno vrati ono što je oteto.

ljilja

pre 5 godina

Vučićeva poseta Gazivodama bila bi veliki podstreh Srbima da istraju do kraja.

Domentijan

pre 5 godina

Predsednik je dobro postupio sto nije odmah izjavio da li ide na Kosovo ili ne. Bolje sto je sacekao, pa ce mirne glave da odluci.

Dusko

pre 5 godina

"Jezero Gazivode se prostire jednom trećinom "na užoj teritoriji Republike Srbije, a dve trećine na teritoriji opštine Zubin Potok"" O cemu dalje da pricamo???

Šane

pre 5 godina

9vo je strasno. Nega dirnuti ili povrediti je ubistvo srbije... nek je on ziv i zdrav. Dosta vise tih igara gapada. Koliko on ima glava bez navodnica jednu ,e toliko ima i srbija da kosmetom. Ma dosta vise...

Zlata

pre 5 godina

Ne terajte Vučića ,mislite na njegovu BEZBEDNOST !!! Ponos je jedno,a bezbednost nešto drugo.Vučić nam itekako treba,treba ga po svaku cenu SAČUVATI !!!

Jelka

pre 5 godina

Ljudi se spremaju da docekaju svog predsednika. Dolazi da im pruzi podrsku pa je normalno i da ga iscekuju.

Daca

pre 5 godina

I treba da bude doček, jer je Vučić zaslužio, koliko truda ulaze za Kosivo

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija