• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.09.2018

17:06

USKORO IZRADA PLANA ZA INVESTICIJE U 10 SRPSKIH OPŠTINA!

Politika

USKORO IZRADA PLANA ZA INVESTICIJE U 10 SRPSKIH OPŠTINA!

Podeli vest

Dok se na diplomatskom planu vodi borba za postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, Beograd čini sve napore kako bi se Srbi na KiM ekonomski osnažili i time se učvrstila njihova volja, ali i mogućnosti da žive i rade u južnoj srpskoj pokrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom nedavne posete KiM, insistirao na investicionim planovima za razvoj 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima razrađene procene ekonomskih i socijalnih potreba u tim opštinama i u najskorijem periodu će, kako kažu, na osnovu realnih i sve većih mogućnosti države, pomoć srpskom narodu biti intenzivirana. 

Kako navode za Tanjug, u saradnji sa sekretarijatom predsednika Srbije i resornim ministarstvima uskoro će početi izrada akcionog plana, koji će osigurati da ulaganja na terenu odu na prava mesta i proizvedu najbolji efekat. 

Srbija, ističu u Kancelariji, zahvaljujući sve boljim ekonomskim rezultatima, a zahvaljujući politici predsednika, posle dugog niza godina konačno ima i plan i sredstva da srpskom narodu na KiM obezbedi i sigurnost i osetnije poboljšanje uslova života. 

U ovaj proces bi, prema očekivanjima, trebalo da bude uključena i poslovna zajednica, koja se na biznis forumu u Leposaviću uverila u investicione potencijale i poslovne šanse na KiM. 

Među investicijama, koje su već najavljene, potpredsednik Srpske liste Igor Simić je posebno istakao ulaganje u Trepču od 13 miliona evra i otvaranje fabrike akumulatora i baterija, gde će biti zaposleno između 250 i 300 radnika.

- Posebno bih istakao i ulaganje od 10 milona evra u KBC Kosovska Mitrovica - kazao je Simić za Tanjug.

Potpredsednik Srpske liste je naveo i da su gradonačelnici od predsednika Vučića dobili nalog da pripreme i druge projekte kojima će se unaprediti život Srba na KiM i otvoriti nova radna mesta.

- Aktivnosti u tom smeru su već započete i mi smo u stalnom kontaktu i saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Vladom Srbije. Borba predsednika Vučića za mir i poziv investitorima iz naše zemlje da ulažu na KiM je pravi način da se obezbedi opstanak i ostanak srpskog naroda - zaključuje Simić. 

U Kancelariji očekuju da će brzo biti pripremlčjeni konkretni projekti u svim srpskim sredinama, među kojima su i osavremenjivanje i postizanje održivosti "Lole FOT" u Lešku i fabrika više faze prerade dostupnih lokalnih sirovina u Leposaviću, za šta je namenjeno 800.000 evra.

Za Leposavić su planirani i projekti fabrika peleta u Leposaviću, uspostavljanje prehrambene proizvodnje u Poljoprivrednoj školi od sopstvenog stočnog, voćarskog i ratarskog fonda, obnavljanje proizvodnje Petoletke i Trepčina fabrika baterija i akumulatora za koju je izdvojeno 13 miliona evra.

Kada je u pitanju Zubin Potok, 825.000 evra biće uloženo u pokretanje proizvodnje lamiranog nameštaja u pogonu "Simpa", a radiće se i projekti fabrike za obradu voća i povrća, zatim ispitivanje mogućnosti za poslovno povezivanje tekstilne fabrike "Javor" radi održivog plasmana proizvodnje, te izgradnja pogona za preradu ribe.

U Kosovskoj Mitrovici uložiće se u IT centar, dok će u Zvečanu biti formirani prateći individualno-porodični privredni sadržaji u sistemu kompleksa turističko-kulturno-istorijske destinacije "Rajska banja" u Banjskoj, uložiće se u malu privredu u naselju "Sunčana dolina", kao i u sušaru za voće.

Projekti planirani za Gračanicu su farma za uzgoj 10.000 koka nosilja, podsticanje etno-turizma, povećanje kapaciteta postojeće klaničarske industrije, dok je za Ranilug planirana fabrika plastične galanterije, fabrika za proizvodnju sanitetskog materijala u saradnji sa privatnim investitorima iz centralne Srbije, kao i farma za uzgoj 300 svinja.

U Novom Brdu biće sprovedeni projekti za novu liniju za obradu prehrambenih sirovina u sistemu narodnih kuhinja, farma za uzgoj 300 grla junadi i turistički sadržaji, a u Klokotu hladnjača od 300 tona, ulaganje u individualnu turističku ponudu, prerada krompira.

Projekti za Parteš su farma brojlera, pogon za pasterizaciju-obradu i pakovanje povrća, klanica, dok su za Štpce planirani hladnjača od 300 tona, pekarski pogon i viša faza prerade jagodičastog voća.

Kada su u pitanju podsticajna sredstva firmama iz centralne Srbije, koje žele da ulažu u sredine sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, država je opredelila 12 miliona dinara za završetak radova na brani Gazivode u Zubinom Potoku, a podsticaće i izgradnju tri kilometara puta Vračar-Rvatska, kao i put preko Drena za Banje, otkup zemljišta u svih 10 opština, sportsku halu u Kosovskoj Mitrovici.

Za regionalni vodovod u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici Vlada Srbije je donela odluku o obezbeđivanju dodatnih 6 miliona evra, dok je ranije već dato devet miliona evra, a za povratničko naselje "Sunčana Dolina" u Zubinom Potoku Vlada treba da da još 25 miliona evra.

Kada je u pitanju zdravstvo, država će uložiti 10 miliona evra u KBC Kosovska Mitrovica, a dva miliona dinara za zgradu, opremu, jačanje kapaciteta... u KBC Gračanica.

Opredeljeno je i 1,2 miliona evra za Internat Poljoprivredne škole u Leposaviću i Lešku, a sa Ministarstvom omladine i sporta radiće se i na komercijalizaciji Centra za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku.

Predsednik Vučić je izrazio spremnost i da se poveća kosovski dodatak za zaposlene u javnom sektoru na KiM, odnosno u zdravstvu, obrazovanju, socijalnim ustanovama, za šta se sada izdvaja 71 milion evra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17