• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

12.09.2018

20:33

SENATOR RON DŽONSON, ČOVEK OD POVERENJA PREDSEDNIKA SAD! Tramp stiže u Srbiju, podelićemo Kosovo!

Politika

SENATOR RON DŽONSON, ČOVEK OD POVERENJA PREDSEDNIKA SAD! Tramp stiže u Srbiju, podelićemo Kosovo!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države nemaju crvene linije kada su u pitanju granice na Balkanu, o svemu treba razgovarati, poručio Džonson posle posete Beogradu

Američki senator Ron Džonson, koga upućeni nazivaju čovekom od najvećeg poverenja Donalda Trampa, rekao je da postoje velike šanse da predsednik SAD uskoro poseti Srbiju! Džonson je poručio i da se Vašington ne protivi mogućem razgraničenju Srba i Albanaca, ukoliko takav dogovor postignu Beograd i Priština.

Američki zvaničnik je posle posete Beogradu istakao da Bela kuća nema crvene linije kada je reč o granicama na Balkanu i da o svemu treba razgovarati. Prema njegovim rečima, Beogradu i Prištini treba dati prostor da budu 'fleksibilni i kreativni' kako bi pronašli rešenje za izuzetno težak problem.

Nema naređivanja

Džonson je rekao da je potpuno svestan da Srbi i Albanci

Ohrabrenje za posetu

Uvek postoji mogućnost da predsednik SAD Donald Tramp poseti Srbiju. Ja ću to da ohrabrim, ali ne kontrolišem njegov raspored

Ron Džonson, američki senator

neće lako postići dogovor, ali da Vašington sigurno neće naređivati ni jednima ni drugima.

- Rešenje mora doći iz Beograda i Prištine. SAD su tu samo kako bi podržale i ohrabrile rešenje spora. Želimo da obema stranama damo prostor da budu fleksibilne i kreativne, da nađu rešenje za izuzetno težak problem. Mi nismo ovde da bismo diktirali o čemu treba diskutovati, šta treba razmotriti i kakvo konačno rešenje treba da bude - naveo je Džonson, koji se osvrnuo i na balkansku politiku nemačke kancelarke Merkel.

- Rekao bih da Nemačka jeste povukla crvenu liniju kada pričamo o promenama granica između Srbije i Kosova, ali mi nismo to uradili i ne nameravamo. Podržavamo dijalog koji predvodi Evropska unija, ali ne podvlačimo nikakvu crtu, ne postavljamo uslove - kazao je Džonson u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Američki zvaničnik dodao je da će raditi na tome da predsednik Tramp za vreme svog prvog mandata poseti Srbiju.

- Uvek postoji

Velika šansa za državu

Trampova poseta bila bi jako važna jer bi pružila šansu da još više poboljšamo odnose sa Vašingtonom

Jelena Vukoičić, politikolog

mogućnost da Tramp poseti Srbiju. Ja ću to da ohrabrim, ali ne kontrolišem njegov raspored - rekao je Džonson.

Komentarišući sve ove navode, politikolog Jelena Vukoičić kaže da su ovo važne i ohrabrujuće poruke jer bez Amerike nema rešenja kosovskog problema.

- Trampova poseta Srbiji bila bi jako važna jer bi pružila šansu da još više poboljšamo odnose sa Vašingtonom. Ti odnosi se inače kreću uzlaznom putanjom, ali i dalje opterećeni teškim nasleđem naše bliske prošlosti u kojoj smo, nažalost, imali ovu veliku svetsku silu za neprijatelja - kaže Vukoičićeva.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje podseća da su promene politike SAD prema Balkanu počele dolaskom Trampa na vlast.

- U prošlosti su Srbi bili uvek krivi za sve. Ali ta politika gubi uporište svuda. Oni koji su napravili 'Oluju', šiptarsku plemensku državu na Balkanu i bombardovali Srbiju odlaze u prošlost. Trampov dolazak je fantastičan događaj koji bi mogao da resetuje naše odnose. Mi smo mala, ali ponosna i čvrsta zemlja koja zna da ceni prijateljstvo. Konačno se pojavljuje nada... - podvlači Deđanski.

Senator Kadik: Kosovo je važno za perspektivu Srbije

Francuski senator Olivije Kadik izjavio je da je rešavanje razlika između Srbije i Kosova suštinsko pitanje za stabilizaciju Zapadnog Balkana i realizaciju evropskih perspektiva naše države.

- Napori koje je Beograd uložio da bi se došlo do napretka uočeni su i u EU. Predsednik Makron u potpunosti podržava proces i napore obe strane. Francuska smatra da je na obema stranama da dođu do sporazuma i razmotre sve moguće opcije koje će dovesti do rešenja i osnažiti stabilnost regiona... - rekao je Kadik.

Američki zaokret

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ubeđen je da rešenja za Kosovo nema bez sile kakve su SAD.

- Američki pristup jeste realan i daje podršku predsedniku Vučiću. Izuzetno je važno da je predsednik Srbije taj od koga se očekuje da nađe rešenje. Početkom ove godine Vašington je odbijao bilo kakvu ideju da se rešava kosovski problem uz obrazloženje da je priča završena, a danas govore kako treba da se nađe rešenje. Dakle, pomerili smo čitavu tu priču znatno nabolje... - zaključuje Dragišić.

RON DŽONSON: AMERIKA NEĆE NAMETATI SVOJE STAVOVE PO PITANJU KIM, rešenje moraju pronaći Srbija i Kosovo

TRAMP JE ZA PODELU KOSOVA! Američki stručnjak za Balkan potvrđuje da to može biti i opasno!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija