• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Večernje novosti

14.09.2018

09:22

VUČIĆEVA POSETA KINI otvara istorijsko poglavlje u privrednoj saradnji: Očekuje se paket investicija vrednih čak tri milijarde dolara

Politika

VUČIĆEVA POSETA KINI otvara istorijsko poglavlje u privrednoj saradnji: Očekuje se paket investicija vrednih čak tri milijarde dolara

Podeli vest

Predstojeća trodnevna poseta predsednika Aleksandra Vučića Kini učvrstiće političke veze Beograda i Pekinga, ali i otvoriti novo, istorijsko poglavlje u privrednoj saradnji, jer bi trebalo da osigura paket investicija vrednih čak tri milijarde dolara

Vučić će sa kineskim državnim vrhom, predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, razgovarati na odvojenim sastancima, u četiri oka, a osim ekonomskih tema, na stolu će se naći i pitanje Kosova i Metohije, odnosno podrška Pekinga u međunarodnim institucijama u odbrani srpskih interesa oko južne pokrajine.

Predsednik Vučić ocenio je u četvrtak da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih koju je ikada imao, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu:

- Ponosan sam na činjenicu što ću se po peti put sastati sa predsednikom Kine Si Đipingom. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom. To je velika čast za našu zemlju. Pokušaćemo da potvrdimo i da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili u prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih bio jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta.

Šef države i Si Đinping parafiraće u utorak, 18. septembra, u Pekingu, najmanje deset sporazuma, kojim će naša država obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija i otvaranje na hiljade novih radnih mesta. Vrednost ovih ugovora premašuje milijardu i po dolara.

Ovom finansijskom aranžmanu, koji ekonomisti nazivaju poslom veka, treba pridodati i 1,46 milijardi dolara koliko će u RTB "Bor" uložiti kineska kompanija "Zi Jin", a koju je Vlada Srbije izabrala na tenderu za strateškog partnera.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Ovaj "investicioni bum" na relaciji Srbija - Kina ima širi značaj od privrednog i u direktnoj je vezi sa odličnim saradnjom koje su dve zemlje uspostavile, ne samo kroz ugovor o strateškom partnerstvu, već i kroz intenzivne kontakte i susrete predsednika Vučića i Sija. Na to treba pridodati i težnju "kineskog zmaja" da se u okviru svoje strategije "Jedan pojas, jedan put" pozicionira u jugoistočnoj Evropi, a naša zemlja je prepoznata kao sigurna investiciona destinacija.

Jedan od najznačajnijih ugovora koji bi trebalo da bude finiširan u Pekingu je i investicija kineskog giganta u proizvodnji automobilskih guma "Šandong Linglonga" u Zrenjanin, "teška" čak 994,4 miliona dolara.

Očekuje se i potpisivanje finansijskog ugovora za obilaznicu oko Beograda, deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, gde su već počeli radovi, i za gradnju deonice Koridora 11 Preljina - Požega, za koju je potpisan komercijalni ugovor. Između ostalog, trebalo bi da bude potpisan i sporazum o carinama.

Osim ovih investicija, čiji su detanji utanačeni i čekaju samo potpis dvojice predsednika, sledeće nedelje mogli bi da budu ugovoreni i novi poslovi, jer će se Vučić tokom posete Pekingu sresti i sa velikim brojem kineskih privrednika. U ponedeljak, 17. septembra, prvog dana posete, planirano je i da predsednik obiđe Eksim banku, Benk of Čajna, Generalnu administraciju carine i Agenciju za razvoj međunarodne saradnje.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u četvrtak da je predstojeća poseta predsednika Srbije Kini veoma važna:

- Očekujemo ne samo dobru prezentaciju Srbije i rezultata, već i finiširanje konkretnih ugovora, kao i nove investicije - zaključuje Mali.

MEĐU NOVIM POBEDNICIMA

Tokom posete Kini, Vučić će biti u Pekingu, ali i Tjenđinu, gde će prisustvovati 12. godišnjem sastanku "Novih pobednika" u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma. Tamo će se, u sredu 19. septembra, sresti i sa Su Đinom, guvernerom provincije Hebej, i predstavnicima kompanije "Hbis". Svoju posetu Kini Vučić će završiti sastankom sa premijerom Li Kećangom.

"IKARBUS"

U Pekingu bi trebalo da budu vođeni i razgovori oko pronalaska strateškog partnera za "Ikarbus" i dogovren izvoz vina u vrednosti od 200 miliona dolara godišnje. Biće potpisan i memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 5 godina

Ovo je veoma važna poseta Kini i pravo vreme je za istorijsku saradnju Srbije i Kine.

Lela

pre 5 godina

Jacanje vec postojecih odnosa je put koji treba da nas vodi kroz buducnost.Sve pohvale.

Uchiha Madara

pre 5 godina

Samo treba nastaviti dobre odnose sa Kinom, ovoj vlada to bas dobro ide.

Bora

pre 5 godina

Jako vazna vest za nasu zemlju.Nova radna mesta i poboljsanje uslova za zivot nasem narodu.

ognjen

pre 5 godina

Vučić je sa Kinom uspostavio odličnu saradnju

Jovana

pre 5 godina

Dobri odnosi sa Kinom, kao i sa drugim zemljama su odlika dobre politike Srbije! Srbija jaca svakim danom u svim oblastima!

Jelena

pre 5 godina

Železara i RTB Bor su najbitnije što se dogodilo u poslednjih 5 godina u Srbiji a sve zaslugom mudre politike našeg predsednika.

Marko

pre 5 godina

Kinezi su se pokazali kao ozbiljni partneri i investitori, njihove firme su jake i sigurne iz razloga što iza njih stoji država Kina, dobar primer je i Železara u Smederevu koju je preuzela HBIS grupa, verujem da će tako biti i sa RTB Bor, kao i budućim projektima.

Sladja

pre 5 godina

Zaista nam je cast da imamo dobru saradnju sa Kinom kao i sto nam pruzaju toliku podrsku... Sve pohvale za investicije...

Velizor

pre 5 godina

Velika suma novca dolazi u Srbiju. Neka se iskoristi na najbolji moguci nacin

amajlija1307

pre 5 godina

Oooooo samo da je krenulo, i da je više ovakvih mera!

Mira

pre 5 godina

Vuciceva poseta Kini ucvrstice politicke odnose Pekinga i Beograda!

Helenalena

pre 5 godina

Velika je stvar sto ostvarujemo sve vece prijateljske odnose sa velikom Kinom,a to je ogroman napredak.Nasem predsedniku Vucicu to vrlo lako polazi za rukom,jer je sposoban u svemu sto radi.

Dragojlo

pre 5 godina

Stratesko partnerstvo Kine i Srbije je sve jace, u prilog tome govori sardanja u vise oblasti, od energetike, preko informacionih tehnologija , industrije, ekonomije.

dea

pre 5 godina

Ovo će biti veliki pomak za Srbiju, velika je čast saradjivati sa tako jakom Kinom.

Ranko

pre 5 godina

Možemo da se ponosimo što je Kina odlučila da investira u našu zemlju.

MarkoSrbljin

pre 5 godina

Ovo je prvorazredna prilika za Srbiju pogotovo sa ekonomskog aspekta. Ova poseta po značaju može da se poredi sa posetom Moskvi, čak je možda i značajnija kada je u pitanju ekonomska sfera.

Ana92

pre 5 godina

Prijateljstvo je sa NR Kninom, pokazano i dokazano, veoma značajna poseta sa ekonomskog aspekta.

Petar

pre 5 godina

Zaista vredna i ogromna izvozna i ekonomska šansa za Srbiju!

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija