ŠOKANTNA IDEJA OBAMINOG SAVETNIKA ZA BEZBEDNOST!  U Srbiji treba sprovesti mirno ETNIČKO ČIŠĆENJE!

Printscreen You Tube

13:00 Politika 31

telegraf.rs/NewYork Times | 14. 09. 2018.

ŠOKANTNA IDEJA OBAMINOG SAVETNIKA ZA BEZBEDNOST! U Srbiji treba sprovesti mirno ETNIČKO ČIŠĆENJE!

On kaže da bi razmena teritorija bila mirno etničko čišćenje, ali bi bar na Balkanu donelo dugoročni mir. Ako stranke postignu dogovor, prema Kupčanu, svi bi trebali da ih podrže

 
 Čarls Kupčan, bivši savetnik američkog predsednika Baraka Obame, izjavio je da je ideja o teritorijalnoj razmeni između Srbije i Kosova, dobra stvar za postizanje sporazuma između dve države. Ovaj profesor Univerziteta Džordžtaun, koji je takođe viši član Saveta za spoljne odnose, objavio je sveobuhvatnu analizu dijaloga između Kosova i Srbije u uglednom Njujork Tajmsu.

Korekcija granica kao mogući "završni deo slagalice": Han o dogovoru Beograda i Prištine

On kaže da bi razmena teritorija bila mirno etničko čišćenje, ali bi bar na Balkanu donelo dugoročni mir. Ako stranke postignu dogovor, prema Kupčanu, svi bi trebali da ih podrže.

U tekstu pod nazivom "Napadni plan za Balkan koji bi SAD trebalo da podrže", Kupčan podseća da je Balkan u strateškoj neprilici.

- Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije pre deset godina, ali se Srbija još nije složila sa svojim porazom - odbijajući da prizna Kosovo i pokreće probleme između etničkih Srbai albanske većine. Skoro dve decenije nakon bombardovanja NATO-a i proterivanje jugoslovenskih snaga sa Kosova, oko 4.000 NATO trupa ostaju tamo da bi očuvale mir - piše ovaj profesor.

TRAMP AKTIVIRA REZERVNI PLAN DA ODVOJI SRBIJU OD RUSIJE?! Progurati rešenje za Kosovo van Rezolucije 1244!

Prema njegovim rečima, sada se može napraviti dogovor.

- To je moralno uvredljivo, ali ipak SAD i Evropska unija treba da stanu iza njega - napominje bivši Obamin savetnik.

Reuters

Kupčan (u dnu stola) sa Obamom

On je ukazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači očigledno rade na predlogu koji bi uključio razmenu teritorija, a koja bi mogla da dovedu do kraja sukoba.

- Severno Kosovo, koje naseljavaju uglavnom Srbi i koje se graniči sa Srbijom, biće deo u Srbiju. Zauzvrat, deo Preševske doline, koje je u velikoj meri naseljeno etničkim Albancima i graniči se sa Kosovom, postalo bi deo Kosova - ističe Kupčan.

Kaže da ova razmena teritorija predstavlja mirni oblik etničkog čišćenja.

- Međutim, to je ispravna stvar. U ovom slučaju, pragmatizam mora trijumfovati, zbog obezbeđivanja sporazuma koji obećava da se završe godine krvoprolića i promene granica, koje su nastale kao rezultat raspada Jugoslavije - napisao je Kupčan.

Smatra da je predložena razmena teritorije bila sakrivena u pozadini od početka nezavisnosti Kosova.

- Međutim, ovo pitanje uopšte nije pomenuto, jer su se SAD i Evropska unija čvrsto suprotstavile - ukazao je nekadašnji Obamin savetnik.

Podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno rekla da je "teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv" i da su podršku kancelarki Merkel pružile desetine istaknutih akademika i kreatora politike sa obe strane Atlantika potpisavši otvoreno pismo kojim se osuđuje predlog i pozivaju Sjedinjene Države i Evropska unija da se suprotstave "povratku etničkih država i granica".

- Ali postoje znakovi da neki zapadni zvaničnici zainteresovani za ovu ideju. Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, nagovestio je prošlog meseca: Naša politika, američka politika je da ako obe strane rade zajedno i postignu sporazum, ne isključujemo teritorijalne aranžmane - pomenuo je Kupčan.

Privatna arhiva

Kako kaže Bolton jasno razmišlja: Sve dok se srpska i kosovska vlada slažu sa ovim sporazumom - i mogu osigurati dovoljno političke podrške u svojoj javnosti i zakonodavstvu - SAD i Evropska unija bi trebalo da ga podrže.

RON DŽONSON: AMERIKA NEĆE NAMETATI SVOJE STAVOVE PO PITANJU KIM, rešenje moraju pronaći Srbija i Kosovo

Kupčan u tekstu objašnjava da od oko dva miliona stanovnika Kosova, oko 90 odsto su etnički Albanci, a oko 6 odsto su Srbi.

- Teško je pronaći pouzdane brojeve, ali oko polovine kosovskih Srba - visoke procene iznose 70.000 - žive na severu Kosova, gde oni čine oko 90 procenata stanovništva. Zbog srpske većine, sever Kosova (oko 10 procenata teritorije zemlje) deo je države samo nominalno. Srbija je nastavila sa očuvanjem političkog i ekonomskog uticaja tamo, a Kosovari nemaju interesovanje za pripadanje nezavisnom Kosovu - piše Kupčan i dodaje:

- U Preševskoj dolini u Srbiji živi oko 60.000 etničkih Albanaca i to se može uporediti s severom Kosova. Koliko deo ove oblasti Srbija može prepustiti Kosovu je nejasno. Međutim, razmena severu Kosova za bar deo Preševske doline bi u velikoj meri sačuvalo teritorijalnu veličinu i sadašnje stanovništvo Srbije i Kosova.

On ističe da će Vlada Srbije imati poteškoće u formalnom priznavanju nezavisnog Kosova pod bilo kojim okolnostima.

- Kosovo ima istorijski i kulturni značaj za Srbe, što pokazuju i srpski verski objekte na Kosovo. Ali ako predložena razmena nudi Srbiji da sačuva obraz, normalizuje odnose sa Kosovom i omogući da Balkan krene napred, Srbi sa Kosova i međunarodni saveznici Srbije trebaju podržati razmenu - napisao je Kupčan.

Doduše, Srbi koji ostaju na teritoriji Kosova bi bili još manja manjina ako se sever pridruži Srbiji, napominje ovaj profesor.

- Zapravo, neki Srbi će svakako otići. Očekuje se i neprijatno preseljenje stanovništva u Preševskoj dolini, gde će se etnički Albanci preseliti u područja koja su predviđena da postanu deo Kosova, koja će Srbi napustiti. Ali uspostavljanje zvaničnih odnosa između Kosova i Srbije donelo bi osećaj normalnosti i stabilnosti na Kosovu, podstičući one Srbe koji ostaju tamo da se više investiraju u budućnost zemlje. I do sada je Kosovo uradilo znaačajan posao da zaštiti prava manjina - rekao je Kupčan za Njujork tajms.

Printscreen You Tube

Čarls Kupčan

Kako je napisao za ovaj list, kritičari tvrde da će razmena izazvati opasan presedan u vreme kada nacionalni nacionalizam raste u Evropi i šire.

- Konkretno, razmena može podstaći da se i u drugim delovima Balkana dođe do zahteva za uspostavljanje etničkih granica. Pošteno. Separatistička osećanja među etničkim Srbima u Bosni, etničkim Albancima u Makedoniji ili drugim manjinama mogu ojačati - napominje Kupčan i ističe:

- Ako se predložena razmena sprovede, međunarodna zajednica treba naglasiti da to podržava kao izuzetak.

Umesto da izazove širenje etničkih podela, normalizacija odnosa između Srbije i Kosova može učiniti suprotno, smatra bivši Obamin savetnik.

- Srbija je dominantni igrač u regionu. Pomoć Srbije bi bila posebno dobrodošla u obeshrabrenju Republike Srpske, regiona u Bosni u kome dominiraju Srbi, nastalih devedesetih godina prošlog veka, od pokušaja da se osamostali. Pozitivni efekti pomirenja Srbije i Kosova još više opravdavaju jednostranu žrtvu pluralističkih principa - napisao je on.

Kako kaže, Evropska unija je jasno stavila do znanja da Srbija i Kosovo trebaju normalizirati odnose ako se žele pridružiti Evropskoj uniji - korak koji bi u velikoj meri poboljšao stabilnost i prosperitet Balkana.Miloš

14.09.2018. 13:34

Još jedna potvrda kako je Amerima najlakše tuđim ku**om gloginje mlatiti!Kraljevcanin

14.09.2018. 17:05

Mislim da ovaj ne bi znao na karti ni da pokaže gde je Srbija, Kosovo i Preševo. A pitam se samo zašto bi se tako nesto radilo samo kao izuzetak na Kosovu. Pa ni Srbi u BiH ne žele da žive u BiH federaciji već u Srbiji. To je isto maslo NATO gamadi, šta je tu različito, zasto nekima praviti ustupke a nekima ne i zasto ustupke praviti svima sem Srbima?


Milorad Culibrk

14.09.2018. 15:11

Vama je Gospodine vrana popila i ono malo pileceg mozga sto ste imali.


Marcco

14.09.2018. 15:13

A zašto bi to bilo etničko čišćenje? Pa upravo je suprotno, svi ostaju na svome s tim da su u "državi" svog naroda. Pa i Englezi i Amerikanci, kad god misle na razmenu teritorija, misle na razdvajanje Indije i Pakistana i desetine miliona ljudi koji su peške prešli 2000 kilometara kroz prašume i pustinje. Ako se neko i odluči da se seli, to će biti kamionom i trajače pola sata do sat. Ne pričamo ovde o azijskom kontinentu već o Kosovu koje je uzduž i popreko pređe za sat vremena.


pravednik

14.09.2018. 15:16

Zašto škoantno??? A što biste vi htjeli? Svi pričate o nekom razgraničenju, a u stvari nemate poima o čemu se radi. Razmjena teritorija je Ok zdravodeda Raša

14.09.2018. 15:45

Vuk dlaku menja ali cud ne. Prvo su sredili Indijance i oteli im domovinu, a zatim nastavili do dan danas. Jako me plasi da nas drzavni vrh negde ne pogresi i tako im omoguci da nas jednostavno dokrajce. Da se ja pitam, pod hitno bih raskinuo diplomatske odnose sa Amerikom.


SS

15.09.2018. 09:21

Odakle je ovaj NACISTA,Obamin savetnik koji godinama crnce smatraju nižim redom,a i Obama je crn čini mi se,pa prema tome neka se pripazi ovakvih amera tihih čistača ulica.MIKI

14.09.2018. 13:17

Dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić nikad nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova


gamal

14.09.2018. 13:27

Nekoliko primedbi koje bi trebalo da stavi neko iz vlade, i to bez zadržavanja. Prvo: Albanci ne beže iz Srbije već se, naprotiv u nju doseljavaju, dok Srbi beže sa Kosova pod pritiskom Albanaca. Drugo, Srbija je jedina stvarno multietnička država od svih nastalih iz bivše Jugoslavije, i to samoodrživa, dok ostale žive na aparatima (povlasticama i subvencijama NATO i EU). Treće, ne postoji paralela između Kosova i Srbije jer je Srbija lider u regionu jugoistočne Evrope a Kosovo polupriznata država koja nema resurse za samoodržanje već egzistenciju traži u pripojenju Albaniji.


Peca

15.09.2018. 11:11

Kako on to misli? Mi da se menjamo sa nepostojecom drzavom Kosovo. Oni nam oteli teritoriju pa sada kazu ovo je nase ajde sada da vam otmemo jos, i to da nazovemo razmena teritorije. E razmena se moze uraditi sa priznatim drzavama kao Madjarska, Bugarska ,Rumunija a ne sa svojom teritorijom. To znaci ujedno i priznavanje nepostojece drzave Kosovo ,cim ti sa njima menjas to je i priznavanje. Mi mozemo samo sa Albanijom da pricamo o tome. Oni nama teritoriju do Draca lzlaz na more a mi njima na ovu stranu dokle se dogovorimo.


Milorad

14.09.2018. 13:30

Ovom Američkom budali treba naglasiti da" Preševska dolina" NE postoji. Doduše to bi trebalo na prvom mestu da nauče naši političari koji ga pominju pa da otvoreno to kažu i stranim budalama.


Miloš

14.09.2018. 13:36

Uno momento!!!! Dakle, što su nas Srba agresivno do sada počistili sa našeg - to je ok! A od sad mogu laganini da nas čistuckaju, nedeljno dvoje, sa prodata 4 bubrega....i svima milina?????


Sasa

14.09.2018. 13:39

Svi sada imaju razne ideje ali sve je to tesko izvodljivo dok se Pristina ne postavi na svoje mesto.


Ruza

14.09.2018. 13:40

Kada imate nekoga sa kim morate da pregovarate a on je nedokazan i tezak saradnik, dogovr bilo kakav je tesko postici.


Ivan

14.09.2018. 13:41

To sve trebaju Ameri da objasne podivljalim albancima..m


ime

14.09.2018. 13:45

Amerikanci su uvek za bili i ostali za mirno ratno stanje.


Aca

14.09.2018. 13:46

E profesore, da pocepate vi vase zvanje i ponovo u skolu.


komentator

14.09.2018. 13:47

Navikli su oni na mirne ratove. A ajde što ovaj savetnik greši oko ove ideje, grepi i oko Republike Srpske koje želi da se osamostali. Oni čekaju da kad se završi ovo mučenje sa granicama Kosova da se pripoje nama.


quote

14.09.2018. 13:49

Nakon pregovora barem deo Kosova biće naše, mi i RS bićemo jedna država, a ovaj savtenik neka još uvek savetuje propalog Obamu.BELEX LOIL

14.09.2018. 13:57

Kosovo i Metohija su Srbija .. svako ko misli drugacije i radi na tome da to bude .. unistava zivote svojih potomaka .. ma gde se nalazili na ovoj planeti ..


boris

14.09.2018. 14:03

Etničko čišćenje je u toku od 1999. godine i dolaska KFOR na KiM, šta je blokiranje Srba povratnika u Đakovici prilikom odlaska do svojih imanja nego etničko čišćenje za koje nikada niko neće odgovarati. ista stvar se desila i u H i u BiH. Pitanje je samo ko sme da sprovede to tiho etničko čišćenje


Milan

14.09.2018. 14:11

"Ovaj jadnik" drži predavanje o KiM i porazu Srbije - prijatelju, odmah da ti kažem, to se nikad neće dogoditi, makar ne u onom obliku koji ti priželjkuješ i za koji se svim srcem i snagama strastveno boriš!


Sofija Kovacevic

14.09.2018. 14:49

Obama,ko to bi?Je li to onaj student sto je pusio marihuanu?


Dejan

14.09.2018. 14:53

Amerika ratuje od kad ju je Kolumbo greskom otkrio,umesto da ju je u velikom luku zaobisao.


ljuba

14.09.2018. 14:56

Samo sto NATO trupe,ne cuvaju mir i ne rade svoj posao.Marija

14.09.2018. 19:49

Nadam se da ovaj savet nećemo uvažiti. Hvala im, ali mi od Kosova nećemo odustati.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]