• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

15.09.2018

13:47

POSLOVNI FORUM SRBIJA-INDIJA: Čuvaćemo svoju nezavisnost i poslovne aranžmane, Indija je svesna ekonomskih potencijala Srbije

Politika

POSLOVNI FORUM SRBIJA-INDIJA: Čuvaćemo svoju nezavisnost i poslovne aranžmane, Indija je svesna ekonomskih potencijala Srbije

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na Poslovnom forumu „Srbija-Indija“, da će Srbija čuvati svoju politiku nezavisnosti, i samostalnog donošenja odluka u korist svojih građana, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, te pozvao indijske biznismene da ulažu u Srbiju, gde će, istakao je, dobiti najbolje uslove u regionu i Evropi

Vučić je, na Poslovnom forumu, koji je otvorio zajedno sa potpredsednikom Indije Venkajem Naiduom, ukazao da će indijski i drugi investitori teško pronaći drugu zemlju koja ima dostupnost tržišta od milijardu ljudi, bez carina. 

Podsetio je da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini koji pokrivaju tržište Evroazije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske. 

Takođe je ukazao i na ekonomske pokazatelje, i istakao posebno da je Srbija druga u Evropi, ne računajući Irsku, zbog Gugla, Fejsbuka i Epla, po privrednom rastu. 

- Srbija je prethodnih godina za 50 mesta popravila položaj na "Duing biznis" listi, ali važniji su od toga realni brojevi. Treću godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu, što dokazuje stabilnu fiskalnu situaciju. Srbija je po broju stanih dirketnih investicija veća od svih ostalih u regionu zajedno - podsetio je Vučić. 

Foto: Tanjug

Rekao je da Srbija želi još veći broj indijskih prijatelja da privuče da ulažu, posebno iz oblasti IT i softvera, jer imamo mnogo mladih koje ne želimo da idu u svet, a čije znanje i energiju investitori mogu da iskoriste. 

- U Srbiji imate stabilno poslovno okruženje i najviše ugovora o slobodnoj trgovini. Pored toga dajemo, kada imate suficit u budžetu, tražite načine kako da smanjujete siromaštvo i povećavate investicije. Izvdajamo najveće subvencije i podsticaje za investitore - od novca po radnom mestu, do poreskih olakšica - objasnio je on dodajući da država pomaže i u neophodnim infrastrukturnim radovima za uspostavljanje poslovnog slučaja. 

- Ko želi da ispita tržišta u drugim zemljama garantujem da nećete naći bolje mesto za ulaganje. Šta god ponudi bilo ko drugi u okruženju garantujem da će Srbija ponuditi bolje uslove. Zato ne mučite se i ne trošite sredstva, već odmah dođite u Sbriju i uložite novac, zaradite mnogo da vi budete bogatiji, a mi zadovoljniji - poručio je Vučić. 

Rekao je da je bio zapanjen koliko je Indija napredovala, hiljadama kilometara puteva koji se gade, železnicama, aerodromima, i svime što je mogao da čuje tokom posete. 

- Ovo govorim da bi naši biznismeni mogli da razumeju da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja će za nekoliko godina biti prva po brojnosti, iskrenim prijateljima, koji su Sbriju uvek doživljavali tako, i sa zemljom koja ima neslućene potencijale u privrednim sferama. Zamolio bih naše privrednike da razmotre sve mogućnmosti i opcije. U Indiju nije lako ući ekonomski, jer ima najbogatije ljude na zemaljskoj kug, ljude, koji su izvanrednog znanja, školovani na zapadu i najboljim školama istoka, a i bogatu dijasporu - objasnio je on. 

Vučić je ukazao da u prvih sedam meseci imamo rast od 53 odsto u trgovinskoj razmeni, ali da su to i dalje mali brojevi, koji moraju a budu veći. Pozvao je srpske biznismene da razmisle o poslovima sa Indijom, a kada dalje ojačamo i o ulaganjima.

(FOTO) ISTORIJSKA POSETA! POTPREDSEDNIK INDIJE I VUČIĆ OBRATILI SE JAVNOSTI

 

Indija je svesna ekonomskih potencijala Srbije

 

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu izjavio je danas u Beogradu da su Srbija i Indija na putu brzih ekonomskih reformi, kao i da je Indija svesna potencijala srpske ekonomije u regionu.

- Danas su obe zemlje na putu brzih ekonomskih reformi i teže socio-ekonomskom razvoju naših naroda. Indija je svesna potencijala koje Srbija kao ekonomija ima u ovom važnom regionu”, rekao je Naidu na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Indija.

Osvrnuvši se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija mala zemlja, potpredsednik Indije je rekao da Srbija nije mala, već da ima “visokog lidera” i da će postati visoko pozicionirana ekonomija.

Istovremeno je primetio da je transformacije Srbije poslednjih godina “izuzetna” i da su promene “zaista vidljive”. “Srećan sam što mogu da primetim da je Srbija brzo rastuća zemlja, i vodeća destinacija za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi”, rekao je Naidu.

Foto: Tanjug


On je istakao da je Indija i sama krenula putem ekonomske transformacije i da njen ekonomski rast iznosi 8,2 odsto, što je, kako je naveo, čini jednom od najbrže rastućih velikih ekonomija na svetu.

- Do 2025. godine izgradićemo bilionsku ekonomiju, tome smo veoma posvećeni, i to će nas učiniti trećim najvećim potrošačem na svetu - podvukao je Naidu.

Prema njegovim rečima, Indija i Srbija bi mogle da imaju dosta koristi od bliskog ekonomskog partnerstva.

- Postoje prilike i za jedne iza druge, da sarađuejmo u oblasti poljoprivrede, preradi hrane, proizvodnji u oblasti industrije, farmaceutskoj industriji, generičkim lekovima, turizmu, zabavi, infrastruktiri, informacionih tehnologijma - rekao je Naidu.

Dodao je da dve zemlje mogu da imaju koristi od svojih stručnjaka, naročito u poljoprivrednoj i prehrambrenoj industriji, ističući da su kompanije iz Indije kupile kompaniju za proizvodnju traktora.

Naidu smatra da Srbija može da ima koristi i od kapaciteta koje Indija ima u proizvodnji visoko-kvalitetnih lekova, čije cene bi mogle da budu prihvatljive za srpski narod.

Navodeći da vlade obe zemalje jačaju okvire za veće ekonomsko angažovanje, potpredsednik Indije je istakao da su ti napori danas dodatno ojačani potpisivanjem dva sporazuma, koji se tiču poljoprivrede i vazdušnog saobraćaja.

Govoreći o potencijalima u razvoju turizma, Naidu je rekao da je Srbija “zaista fascinantna” zemlja po svojoj istoriji i po predelima i istakao da je srećan što je Srbija ukinula vize za građane Indije.

- To je izuzetno darežljiv gest koji je Srbija učinila kako bi pokazala koliko su odnosi sa Indijom važni - naveo je Naidu, dodajući da je i Indija uputila e-vizu za državljane Srbije kako bi podstakli turizam i trgovinsku razmenu.

Navodeći da Indija napreduje, što pokazuju i izveštaji Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma, potpredsednik Indije je konstatovao da su mogućnosti velike, te je pozvao dve zemlje da se ujedine i zajedno sarađuju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17