• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tango six/Mediji

15.09.2018

17:21 >> 17:30

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBIJA ''WING LOONG II''?! Kinezi nam šalju zastrašujući "dron" - nosi laserske bombe, protivoklopne i rakete vazduh-zemlja!

Politika

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBIJA ''WING LOONG II''?! Kinezi nam šalju zastrašujući "dron" - nosi laserske bombe, protivoklopne i rakete vazduh-zemlja!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da će ćemo prvi put kupiti naoružane bespilotne letelice za našu vojsku i to do kraja godine. Istina, Vučić nije precizirao o kojim tačno je "dronovima reč". Informer za svoje čitaoce otkriva sa kakvim bespiliotnim letelicama raspolaže Peking. Najvažnije je da bilo koju da kupi Srbija neće pogrešiti

Najmoćnija među nekoliko tipova kineskih bespilotnih letelica je ''Wing Loong II'' (Yilong II, Pterodactyl II).

Ova bespilotna letelica, po katalogu proizvođača, ima maksimalnu poletnu masu od 4200 kg, maksimalnu brzinu 370 km/h, dolet preko 200 km a vrhunac leta oko 9000 metara. Navodi se da može da ponese do 480 kg tereta na spoljašnjim nosačima.

Wing Loong II nosi naoružanje na šest potkrilnih nosača,  a u arsenalu se nalazi različiti asortiman ubojnih sredstava među kojima su i malogabaritne laserski vođene bombe LS-6 mase 50 kg, laserski vođene bombe YZ-212, protivpešadijske bombe YZ-102A, rakete vazduh-zemlja BA-7 i AR-1, protivoklopne rakete HJ-10.

(VIDEO) POROŠENKO PRETI PUTINU - MOSKVA OKUPIRALA AZOVSKO MORE: Ruski brod UPLAŠIO UKRAJINCE!

Najnovija kineska borbena bespilotna letelica predstavlja veću, samim tim i težu varijantu svog prethodnika Wing Loong I koja je svoj prvi let imala oktobra 2007. a čiji je razvoj započeo maja 2005.

Prva verzija nazvana je Pterosaur I i bila je to prva BPL kasnije familije Wing Loong. Prvi put je prikazana 2008. godine a kraje iste je završen njen razvoj da bi sledeće 2009. bila uvedena u upotrebu.

Potom je 2013. nastao Pterodactyl 1 a odmah zatim i eksportni derivat Sky Sakerkoju je razvila firma Norinco. Na vazduhoplovnom salonu Zhuhai Airshow 2014. prikazane su borbene bespilotne letelice sa oznakom WJ-1 i GJ-1.

WJ-1 je naoružana platforma koja međutim nema elektronsku opremu za nišanjenje dok je GJ-1 kompletni borbeni sistem sa mogućnošću samostalnog označavanja ciljeva.

Familija BPL Wing Loong doživela je solidan izvozni uspeh a za sada su ih nabavili Egipat, Kazahstan, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, UAE i Uzbekistan. Cena je prošle godine iznosila oko milion dolara.

Podsetimo, bespilotne letelice, borbena vozila i raketni sistemi samo su deo arsenala koji je u Pekingu predstavljen srpskoj vojnoj delegaciji prilikom poslednje posete Kini.

U sedištu kompanije "Norinko", koja proizvodi oružje za kopnenu vojsku, ponuda je predstavljena u nekoliko tematskih celina. 

STROGO POVERLJIVO! PUTINOV SPECIJALAC DOLAZI U BEOGRAD: Priprema predsednikovu posetu, donosi antiterorističku opremu!

U prvoj sali su oklopna vozila - od patrolnih, preko velikih transportnih točkaša, do tenka MNT-2000, naoružanog moćnim topom kalibra 125 mm. Među sredstvima, u kategoriji onih koje nema Vojska Srbije, izdvaja se lovac na tenkove CT, oklopno vozilo točkaša opremljen topom kalibra 105 mm. 

U sali sa streljačkim naoružanjem ima svega - od pištolja, preko automatskih pušaka, do teških mitraljeza, i to u ruskim i NATO kalibrima, kao i "snajperskih" bacača granata. 

Jedna tematska celina posvećena je sistemima PVO, a u dvorani posvećenoj artiljeriji izložene su haubice, slične našim "Norama" i višecevni bacači raketa, među kojima i AR-3, koji se može opremiti dvema vrstama raketa zemlja-zemlja, dometa do 130 km ili 280 km. 

U kompaniji CPMIEC u Pekingu, gostima iz Srbiije prikazani su protivvazduhoplovni sistemi srednjeg i malog dometa "FM-3000" i "FK-3". 

Komandna vozila, radari i lanseri postavljeni su u ograđenom kompleksu zgrada. 

Delegaciji iz Srbije prikazano je, između ostalog, više modela bespilotnih letelica, uključujući i one opremljene vođenim bombama i raketama za napad na ciljeve na zemlji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
amigo

pre 5 godina

prvo imamo i mi i bolji ,,drugo to se obara snajperom ko balon,,trece ,umesto da kupi pvo sistem,,koji nam treba kao leba,,on se igra sa daljinskim ,,kineske proizvodnje,koji je kopija indijske kopije,americkog originala,,

TRKA

pre 5 godina

Pošto je i ove turističke sezone zarada od turizma veća opet skoro za milijardu evra od prošle godine Hrvatska kupuje od Amerike eskadrilu 12 borbenih helikoptera Apači(Otpisuju stare ruske 11kom Mi8 i 13kom Mi17) i od Izraela kupuje 12 PVO Spajder i od Nemačke kupuje 40 tenkova Lepard 2A4(Do 2020g)...a dobiva na poklon od Amerike 16 MLRS lansera i još 6 helikoptera Kajova voriors...

bube

pre 5 godina

Srbiji treba Ruski PVO, bez odlaganja. A ne do kraja godine , te sledeće godine itd. Znači odmah !

alex

pre 5 godina

SRBIJA KUPLI PVO OD KINE I OD RUSIJE JEDINI PROBLEM JE KAKO CE STIZI DO SRBIJE!!! MORA NATO DA DOZVOLI!!! SRBIJE NEMA MORA I ZATO MORA SVE DA PRIJAVI NATO!!! ZASTO SKORO SVE GRANICE SRBIJA SU SA NATO

Rango

pre 5 godina

Ahahahahahahahah snajperom pa ti nemas pojma o cemu pricas .

Dron

pre 5 godina

Hrvati su već kupili 6 bespilotnih letelica od Izraela ali ne sa naoružanjem nego sa kamerama za nadzor granice jer 2020g ulaze u Šengen...

slađa

pre 5 godina

Ašsolutno se slažem sa nabavkom kineskih bespilotnih letelica.

Fantom

pre 5 godina

Hravati su kupili zvanično 6 dronova od Izraelaca

Ja

pre 5 godina

Neki jedino PVO (i to isključivo S-300) ubrajaju u naoružanje, sve ostalo je smeće i nepotrebno... Ovakve "igračke" su veoma korisna stvar u ratu, nešto što je Srbiji podjednako potrebno kao dobar PVO. Lete na visini od 4-5 hiljada metara pa su nedostupne i za lake prenosive, tzv "ručne" PVO sisteme pa je tvrditi da se to skida snajperom glupost. Konkretno ovaj model može da ponese do 12 protivoklopnih raketa što mu daje vatrenu moć veću nego helikopteru Mi-24 (nosi do 8 vođenih raketa). U slučaju obaranja, materijalna šteta je mala jer je letelica relativno jeftina a i nema poginulih pilota. Kineksa tehnologija u ovoj oblasti je ispred ruske, indijske i evropske. Dalje su otišli samo SAD i Izrael. Kako sami Amerikanci tvrde, najkorisnije oružje koje imaju u Avganistanu su upravo naoružani dronovi. U zavisnosti od količine i modela koje ćemo nabaviti, vatrena moć naše vojske može drastično da se poveća. Niko u regionu nema i za sada ne planira da nabavi ništa slično. Porediti PVO i dronove i tvrditi kako nam jedno ne treba i da je bolje nabaviti drugo je besmisleno jer se radi o dva oružja potpuno različite namene. Ovo nam je potrebno za napad, PVO za odbranu. Morao sam da ostavim ovaj "pametnjakovićevski" komentar jer vidim da su se neki već spremili da omalovaže ovo korisno i moćno oružje. Možda izgleda kao igračka na daljinski, ali e na bojnom polju smrtonosnije od mnogih skupljih tipova oružja.

vera

pre 5 godina

Напишите нешто о педерскоj паради данас. Зашто нема те вести?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Košarka

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija