• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: D. KLJAJIĆ

15.09.2018

23:16

ALBANSKI PREMIJER RAMA: DELIMO KOSOVO, ako to Tramp kaže. Niko ozbiljan se ne protivi PREGOVORIMA O RAZGRANIČENJU!

Politika

ALBANSKI PREMIJER RAMA: DELIMO KOSOVO, ako to Tramp kaže. Niko ozbiljan se ne protivi PREGOVORIMA O RAZGRANIČENJU!

Podeli vest

Premijer Albanije Edi Rama poručio je liderima privremenih institucija u Prištini da će, ako to zatraže SAD i predsednik Donald Tramp, morati da pristanu na podelu Kosova i razgraničenje sa Srbijom, javljaju mediji u Tirani

Rama je, posle sastanka sa predsednikom i šefom parlamenta lažne države Kosovo Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, rekao da je "neozbiljan svako ko se protivi pregovorima o razgraničenju kao rešenju kosovskog problema".

Racionalan pristup

 

Rama kao premijer Albanije racionalnije posmatra stvari nego lideri Albanaca sa Kosova. Svestan je da će, ako Vašington otvoreno krene da zastupa ideju podele Kosova, Albanci morati to da prihvate iako ne žele, smatra analitičar Mišel Zubenica

 

Glavni pregovarači

Prema Raminim rečima, svi Albanci imaju dužnost da podržavaju tzv. Kosovo kada su u pitanju korekcije granica.

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE DOBIJA ''WING LOONG II''?! Kinezi nam šalju zastrašujući "dron" - nosi laserske bombe, protivoklopne i rakete vazduh-zemlja!

- Svako ko odbija da raspravlja o pitanju granica smatra se nezrelim. Na kosovskim vlastima je da rade na platformi za dijalog. Ja sam poslednji koji to komentariše, zato što na Kosovu već traje debata o jednoj ideji, a ne platformi... Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i sačekaćemo da vidimo šta će oni da odluče. Oni moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina. Albanci moraju da diskutuju kao pravi muškarci, uz konsenzus, a ne samo da bi stvarali međusobne sukobe... - rekao je Rama, što su albanski analitičari odmah 'pročitali' kao podršku planu o podeli Kosova, za koji se u poslednje vreme sve otvorenije zalaže i administracija predsednika Donalda Trampa.

NA DANAŠNJI DAN 62.000 SRBA ODLUČILO PRVI SVETSKI RAT: Prošlo je 100 godina od proboja Solunskog fronta!

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović potvrđuje da je Amerika 'alfa i omega' svega što se dešava na Kosovu.

- SAD su okupirale Kosovo i stvorile tu kvazidržavu. Trebalo je odavno samo sa njima da razgovaramo, a ne sa Albancima. Oni su samo podizvođači radova, oni samo izvršavaju ono što Vašington preseče i što odgovara njegovim geopolitičkim interesima. U ovom trenutku SAD su angažovane u naporu da istisnu ili oslabe uticaj Rusije i eventualno Kine na Balkanu. I zato su spremne da Srbiji ponude primamljiviji mamac, odnosno da dobije jedan deo Kosova. Važno je da sačekamo, jer vreme sada radi za nas, a ne više za Albance... - podvlači Jovanović.

Njegov kolega Živadin Jovanović ocenjuje da su Amerikanci važniji faktor rešavanja kosovskog problema od EU i Evrope.

Očekivan stav

 

Ramina izjava je očekivana. Interesantno je da nema jednoglasnosti među političkim činiocima kako treba pristupiti tom pitanju i regulisati kosovski čvor,  mišljenja je analitičar Vladimir Goati.

- Srbija je danas ključni partner Amerike na Balkanu, a ne neko drugi. Mi želimo najbolje odnose sa SAD, uz veće razumevanje naših interesa u vezi sa Kosovom. Oni koji su bili vezani za Klintona i koji su mu dizali spomenike sada pokušavaju da se dodvore novoj administraciji, novim ljudima, jer znaju da više nemaju ni ugled ni uticaj. Zato Rama predvodi tu konstruktivnu liniju prema Vašingtonu i upućuje im komplimente - objašnjava Jovanović.

MILOGORCI SNIMAJU SERIJU O SRPSKIM OKUPATORIMA: Prezir i gađenje, nisu dovoljno jake reči da OPIŠU SVE LAŽI U SERIJI!

Želi sebe da opere

Na drugoj strani, Dušan Janjić iz Foruma etničkih odnosa ističe da je Rama uključen u razgovore o razgraničenju već dve godine.

- Amerikanci imaju drugačiji stav od Rame. Oni su za prilagođavanje granica uz demarkaciju. Ovo ipak nije ono na čemu je Rama radio i što je objavljeno u Americi kao mapa. On poslednjom porukom pere sebe, jer je u velikoj krizi zbog američkih pritisaka. Nekada je bio njihov čovek, ali sada više nije. Demokratska stranka u Albaniji je u usponu i on gubi izbore. Zato sada pokušava sebe da izvuče iz odgovornosti za podršku ideji o razmeni teritorija, kao i Hašim Tači - zaključuje Janjić.

 

RAMA ZA PODELU KOSOVA?! Prištini se ovakva prilika NEĆE PONOVITI NAREDNIH 30 GODINA!

 

BILT SE PLAŠI DILA SRBA I ALBANACA: Ako Beograd i Priština razmene teritorije, NESTAĆE I BOSNA I MAKEDONIJA!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Slave

pre 5 godina

Deli ti Albaniju bitango šiptarska, a ne Srbiju. Od podele nema ništa, ne trošite papir džaba.

Marko

pre 5 godina

Podela Kosmeta los potez. Prvo jer "delimo" nase a ne njihovo, drugo jer nas nisu siptari vojno porazili ,treće jer taj presedan ce kasnije koristiti za Raskutkz "Sandzak" Vojvodinu itd i peto jer je to direktno kršenje ustava i zakona =ako ne poštujemo svoj ustav i zakone bolje da nas i nema. Srbija treba da jača vojsku, čeka i kad USA promeni interes (kao u Avganistanu) napadne i istera siptare. I Avganistanu su bili nekad miljenici USA .

Anarhista

pre 5 godina

Шиптару, питање је времена кад ћеш да пакујеш своје нацистичке хорде према Авганистану. Овај пут нема Јосипа.

Petar Golemi

pre 5 godina

Ej Edi jer ono Skadar bese u Schiperiji ili u Srbiji? A Elbasan u Zapadnoj Makedoniji? Vasa Schiperija ce nestati sa Balkana tj. vi mozete da birate ili u brda , gde i pripadate ili u more......A amerikanci neka se bave svojim granicama , na primer , sa Mexicom....Majmanje tri danasnje savezne drzave USA su oteote od Mexica....

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Gos. Rama DALJE RUKE OD SRBIJE. Uzmite svoje Albance koje ste ilegalno poslali u Srbiju. Mi ce mo nase Siptare drzati kao kap vode na dlanu. Naravno da ce mo prvo osuditi sve siptarske teroriste i zlocince iz siptarskih i srpskih redova. NIKADA Srbi nisu nisu bili krvnici prema Siptarima. A vi jeste prema Srbima.

Mile

pre 5 godina

Smatram da Srbi (Srbija ) treba detaljno da razmotre vise opcija pa i razgranicenje sa svim pozitivnim i negativnim posledicama na kraci , srednjorocni i dugorocni period . Verujem da je razgranicenje spas pod uslovom da obuhvati : -teritoriju KiM -imovinu ,/privatnu , drzavnu , drustvenu / -kulturnoistorijske spomenike ,/zastita -exteritorijalnost / -resurse , -stanovnistvo -humano preseljenje / Srbi iz centralnog Kosova u -Presevo i Bujanovac i obrnuto . Ovo bi bilo dugorocno resenje za oba naroda , i velika OPOMENA ZA SRBE ? Srbi ne smeju da GUBE? -Srbi imaju PRILIKU da DOBIJAJU , -Srbi moraju imati vise postovanja prema sebi i DRUGIMA ?

Kazati

pre 5 godina

Рамо, Рамо, друже њихов. Шта ако Доналд каже да се Србија врати на своју обалу!

princip

pre 5 godina

Delite vi samo ono sto vam je vas pohani otac i nasledstvo ostavio!!! Ono sto nije vase nećete ni deliti mam.cu vam olosku!!!

arsa

pre 5 godina

Rama bi da deli srpsko Kosovo.Ali da vidimo sta je sa podelom Albanije.Sever svakako treba da pripadne Srbiji, jug Grckoj, istok Makedoniji.Ko si bre ti da krcmis moju dedovinu.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija