• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2018

09:26 >> 09:32

(VIDEO) VUČIĆ STIGAO U PEKING! Predsednik Srbije dočekan uz najveće državne počasti!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ STIGAO U PEKING! Predsednik Srbije dočekan uz najveće državne počasti!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Peking, u posetu Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos"

 

Na aerodromu u Pekingu predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice za prolazak konvoja, duž rute predsednika Vučihca, bile očišćene od saobraćaja.

Šef srpske države sastaće se sutra u Pekingu, sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom, a nakon sastanka biće potpisani bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsednika.

Predsednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, koncesionim ugovorima, zajam za obilaznicu, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi.

U sredu predsednik Vučić sastaće se sa premijerom Kine Li Kećijangom na letnjem Davosu, koji se održava u Tjenđinu.

On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa guvernerom provincije Hebej, Su Ðinom, i predstavnicima HBIS-a, te i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.

Foto: Tanjug

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je "spasla" Železaru u Smederevu.

Uoči predsednikove posete, kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor.

Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokuapitalizaciju RTB Bora.

Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da su Kinezi najmoćniji i kontrolišu uveliko svetsko tržište bakra, a vest o strateškom partneru je velika stvar za čitav istok Srbije.

Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje 10 ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, vredne preko 1,5 milijardi dolara.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić ocenio je, uoči puta u Kinu, da će njegova poseta biti jedna od najznačajnijih koju je ikada imao, kako ekonomski, tako i u političkom smislu.

On je kazao da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

- Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast nase ekonomije - rekao je Vučić.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor.

On je istakao da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i juznom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.

Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

Inače, ovogodišnji "letnji Davos" održaće se u znaku Četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

Četiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada -pored predsednika Vučića "letnjem Davosu" prisustvovaće predsednik Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Letonije Raimonds Vejonis, premijer Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi - a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara.

U prvom planu posete Kini i za Srbiju će biti ekonomske teme ali, pošto je Kina jedan od naših najvažnijih medunarodnih partnera, kada je reč o Kosovu, to će biti i prilika za razgovore o kosovskom problemu.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dusan

pre 5 godina

Neka vam bude uspesan boravak predsednice i uradite sto vise za Srbiju.

Radovan

pre 5 godina

Kina je veliki prijatelj Srbije, na njihovu pomoć možemo se uzdati.

slobo

pre 5 godina

Zelim vam da svaki dan proveden u Kini bude radan i posvecen buducnosti zemlje Srbije.

ana

pre 5 godina

Lepo se provedite a nama donesite nove investicije

dane

pre 5 godina

Postovanje jedne velike zemlje Kine predsednik docekan uz najvece pocasti.

Janko

pre 5 godina

Председник Србије дочекан је уз највише почасти, уз гарду кинеске војске, што је доказ колико нас Кинези уважавају и поштују.

Raša

pre 5 godina

Imati Kinu kao saveznika i partnera veoma je dobro i značajno za nas.

Jovana

pre 5 godina

Kina je dočekala Vučića vrhunski, svaka čast!

Gaga

pre 5 godina

Sa dolaskom predsednika Vucica u Srbiju ,sigurna sam da ce doci i nove investicije iz Kine .

Jovana

pre 5 godina

Kina je jedna od najmocnijih zemalja i saradnja sa njom Srbiji ce znaciti puno!

Danilo

pre 5 godina

On je to i zasluzio takvok predsednika jos imali nismo, a tesko i da cemo!!!

Dušan

pre 5 godina

Uz sve počasti.. Svaka čast! Sad još ispregovarajte dve tri milijarde $ investicija.

Darko Jesic

pre 5 godina

Srbija i Kina su na istorijskom vrhuncu svojih odnosa.

Mašnica

pre 5 godina

Ovo je još samo jedan uspešan susret u nizu.

Mašnica

pre 5 godina

Verujem da će se predsednik vratiti sa dobrim vestima za Srbiju.

Vladana

pre 5 godina

Samo da se ostvare dobri odnosi sa Kinom, a ovo je jako dobar pocetak.

tica

pre 5 godina

Dobro je da smo nasli investitore koji ce ulagati u nasu drzavu.

Tamy

pre 5 godina

Ne sumnjam da ce Vucic uciniti sve da razgovori imaju pozitivan ishod po nasu zemlju!

Lola

pre 5 godina

Presednik zasluzio ovakav docek! Svaka cast Kini na ovakvom gowtoprimstvu

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17