• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2018

15:39

(FOTO) STEFANOVIĆ NA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOJ AKADEMIJI: Nema tog zakona koji u potpunosti može da reši mržnju unutar porodice

Politika

(FOTO) STEFANOVIĆ NA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOJ AKADEMIJI: Nema tog zakona koji u potpunosti može da reši mržnju unutar porodice

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas policijskim službenicima, polaznicima trećeg ciklusa obuke za postupanje i primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, da u borbi protiv tog društvenog problema ne smeju bežati od sopstvene odgovornosti, jer njihove odluke mogu da spasu živote i zaštite žrtvu

 - Nema čarobnog štapića, nema tog zakona, formule, matematičke jednačine koja će u potpunosti da reši problem kada postoji mržnja unutar jedne porodice i kada postoje tako složeni odnosi koji se nekada završavaju najtežim krivičnim delima. Nema te formule, ali ima velikog rada policije i ozbiljnih ovlašćenja u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici - rekao je Stefanović na Kriminalističko-policijskoj akademiji.  

Foto: MUP Srbije

Ministar je istakao da je u borbi protiv nasilja u porodici neophodno da se celokupno društvo, ne samo policija, tužilaštvo i sud,  uhvati u koštac sa ovim problemom. 

 - U toj borbi nemojte da bežite od odgovornosti, jer je odgovornost policije velika ne samo po osnovu zakona, već i po ulozi koju ima u društvu. Nekada odluke da nekoga udaljite iz stana nisu lake, jer utičete na živote porodica, ali vi ujedno time štitite i živote -  poručio je Stefanović polaznicima obuke. 

Ministar je istakao da su odluke policajaca spasile mnoge žrtve da ne budu prebijene, izbodene nožem ili ubijene. 

Podsetivši da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio na snagu 1. juna prošle godine, Stefanović je ukazao da se, tokom godinu i po dana njegove primene, upoznao sa mnogim slučajevima i uvideo gde je policija pravila greške, šta je dobro radila i šta je ono što je moglo da se uradi bolje i šta može bolje. 

Foto: MUP Srbije

 - U ovih godinu dana uvideo sam da je bilo i naših propusta, najčešće su propusti kada neozbiljno shvatimo nekoga ko traži pomoć. Nekad je poziv za pomoć i pogled, ponašanje ili nešto treće, ali baš zato policajac mora da bude neko ko oseća, ko vidi problem, ko može da ga predvidi i predloži kako da se reši -  kazao je Stefanović.

On je polaznicima obuke poručio da će u borbi protiv nasilja u porodici uvek imati podršku države, jer Srbija nije zemlja u kojoj želimo da gajimo naciju koja će se obračunavati i koja će pravdu uzimati u svoje ruke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija