• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.09.2018

07:43

BITAN SASTANAK ZA SRBIJU! Vučić danas sa Sijem, izneće mu posebnu ideju!

Politika

BITAN SASTANAK ZA SRBIJU! Vučić danas sa Sijem, izneće mu posebnu ideju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Pekingu sa kineskim liderom Si Ðinpingom i to će biti njihov peti susret za poslednje tri godine, a ovoga puta, u njihovom prisustvu, biće potpisana dva značajna protokola

U prisustvu dvojice predsednika biće potpisan okvirni sporazum između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenu Srbiji koncesionog zajma za potrebe sprovođenaj projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovor o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beogarda na autoput E70/75, deonica most reko Save kod Ostružnice-Bubanj Potok.

Domaćini su skrenuli pažnju da kineski lider nema običaj da prisistvuje potpisivanju ugovora ovog tipa.

Vučić je najavio da će razgovor sa kineskim predsednikom iskoristiti i da mu iznese još jednu, novu ideju.

- Hoću da inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativne prednosti nad zemljama regiona i Evrope. Imaću neke čudne molbe za predsednika Sija. Nadam se da se neće smejati i da će razumeti šta hoću - rekao je Vučić u nedelju.

Vučić će, kako je sam rekao, nastojati i da obezbedi da Si krajem ove ili početkom sledeće godine ponovo poseti Srbiju.

Ukoliko se ta poseta realizuje, Vučić će biti jedini predsednik koji je dva puta dočekao lidera Kine.

U Pekingu će biti razgovora, prema saznanjima Tanjuga, i o vojnoj saradnji, odnosno nabavci dva drona.

Vučić i Si su se do sada sastali četiri puta - prvi put 2015. na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, godinu dana kasnije kineski predsednik je boravio u poseti Beogradu, a dvojica predsednika razgovarala su i 2017. tokom inicijative "Pojas i put", a zatim su se sreli i u Davosu.

Uz želju da Kina, sa predsednikom Sijem kao liderom, ostvari sve svoje nacionalne ekonomske ciljeve, predsednik Vučić je nedavno istakao i da je ponosan što dve zemlje povezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo i što su bilateralni odnosi na istorijskom vrhuncu, a posetu koja je u toku okarakterisao je kao jednu od najznačajnih, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Očekuje se da njihov susret bude i prilika da Vučić obavesti kineske partnere o tome dokle se stiglo u dijalogu Beograda i Prištine. Zvanični Peking nedvosmisleno podržava stav Srbije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i zalaže se za poštovanje Povelje UN i međunarodnog prava.

U znak prijateljstva Vučić će Siju dati specijalan poklon - repliku srednjevekovnog srpskog mača, na kojem je ugraviran viteški moto "Za čast", kao i policijski bodež.

VELIČANSTVEN POKLON VUČIĆA ZA PREDSEDNIKA KINE: Za Sija srpski srednjovekovni mač!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Darko Jesic

pre 5 godina

Svaka ideja je do sada bila realizovana. Nadajmo se da će i ova.

Ina

pre 5 godina

Svaka čast. Tako se zastupaju državni interesi

Vladimir

pre 5 godina

Сигурно да ће овај састанак са Кинеским Председником бити од велике важности за Србију,при чему се потписати два значајна протокола.

Fudbaler

pre 5 godina

Hoću da inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativne prednosti nad zemljama regiona i Evrope. Imaću neke čudne molbe za predsednika Sija. Nadam se da se neće smejati i da će razumeti šta hoću. Srbija i Kina treba da jačaju odnose sa svetom, i da rade na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Bilja

pre 5 godina

Samo napred presednice, uzdamo se u vasu mudrost!

Kilica

pre 5 godina

Srbija i Kina imaju odlicnu saradnju, a tek ce saradjivati.

Goca

pre 5 godina

Odlicne vesti i svaka cast predsedniku koji se ovoliko trudi i zalaze i cini sve kako bi gradjanima obezbedio bolje uslove za zivot!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija