• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.09.2018

15:04

DAČIĆ: UAE najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva

Politika

DAČIĆ: UAE najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva

Podeli vest

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva, a Emirati su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, izjavio je danas u Abu Dabiju prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

 

Dačić, koji danas boravi u bilateralnoj poseti UAE, tokom koje se sastaje sa kolegom i domaćinom, ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE šeikom Abdulahom bin Zajedom, obratio se na prijemu u Ambasadi Srbije u Abu Dabiju.

Tom prilikom, podsetio je da odnosi između Srbije i UAE datiraju još iz vremena Pokreta nesvrstanih zemalja, a da zahvaljujući naporima rukovodstvima dve zemlje, Srbija i UAE danas imaju odlične političke i ekonomske odnose, koji se ubrzano razvijaju na svim poljima.

Dodao je da je u prethodnom periodu potpisan veći broj važnih bilaterarlnih sporazuma u više oblasti, uz redovne posete na visokom, nivou, kao i susrete privrednika.

Prema njegovim rečima, daljem jačanju saradnje doprineće i prva sednica Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i UAE, koja će, kako je najavio, biti održana sredinom novembra u Beogradu.

- UAE su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, o čemu govori broj uspešnih emiratskih kompanija koje posluju kod nas. To su neke od najvažnijih domaćih firmi, poiput Etihada, Igl Hilsa, Al Dahre, Al Ravafed… koje u Srbiji ostvaruju dobre rezultate - rekao je Dačić i dodao da nemali broj renomiranih srpskih preduzeća sa uspehom posluje u Emiratima, čime na najbolji način promovišu Srbiju.

Istakao je da broj turista iz Emirata u Srbiji raste iz godine u godinu izneo podatak da je prošle godine više od 20.000 posetilaca iz Srbije boravilo u Emiratima.

- UAE su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva i opredeljeni smo da odnose sa njima podignemo na nivo strateškog partnerstva - rekao je Dačić.

O značaju koji Srbija pridaje Emiratima, dodao je, govori činjenica da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potvrdila učešće na izložbi Expo 2020. u Dubaiju, što će biti dobra prilika da naša zemlja predstavi svoje potencijale.

Emirati predstavljaju drugi dom za više od 6.000 srpskih državljanja, što ih čini najbrojnijom srpskom zajednicom na prostoru bliskog istoka, naznačio je ministar.

- Oni su Emirate prepoznali kao idealno mesto za ostvarivanje profesionalnih ciljeva, a mnogi od njih su na visokim položajima u svojim kompanijama. Posebno raduje činjica da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način i tako doprinose podizanju njenog ugleda u ovoj zemlji - rekao je Dačić.

Podsetio je i da je Srbija ukinula vize za građane Emirata, a da se sada radi na tome da to bude obostrano, što je, kaže, važan korak napred u bilateralnih odnosima.

Šef srpske diplomatije se zahvalio Emiratima na finansijskoj i logističkoj podršci koju pružaju Ambasadi Srbije u Abu Dabiju i poželo ambasadoru Srbije Stanimiru Vukićeviću uspešno obavljanje dužnosti.

- Uveren sam da će,, kao prvi ambasador Srbije u Emiratima, u novim prostorijama Ambasade, dati novu energiju i podsticaj daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje - rekao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59