• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer.rs

20.09.2018

21:14

(VIDEO) MOĆNO! MIROSLAV LAZANSKI OTKRIVA: Sa Kinom pravimo krstareće rakete,  imaće DOMET OD 300 KILOMETARA!

Politika

(VIDEO) MOĆNO! MIROSLAV LAZANSKI OTKRIVA: Sa Kinom pravimo krstareće rakete, imaće DOMET OD 300 KILOMETARA!

Podeli vest

Srbija i Kina mogle bi uskoro da započnu zajedničku proizvodnju krstarećih raketa dometa od čak 300 kilometara, sa kojima bi naša država nesumnjivo postala evropska vojna sila

Ovo tvrdi vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da se, prema njegovim informacijama, i o ovoj temi razgovaralo u Pekingu tokom trodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Serijska proizvodnja


Kad bismo ušli u kooperaciju sa Kinom, serijska proizvodnja raketa bi počela znatno brže
Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator

 

Lazanski veruje da su Kinezi više nego voljni da nam isporuče najsavremeniji softver za rakete zemlja-zemlja, koji bismo mi iskoristili za proizvodnju sistema 'šumadija'. Takođe, kaže naš sagovornik, Kinezi bi nam ustupili i poligone za testiranje ovih raketa pošto mi u Srbiji naprosto nemamo gde to da odradimo.


Transfer tehnologije


Lazanski podseća da je Peking i ranije nudio Beogradu transfer 'raketne tehnologije'.


- Reč je o raketi "šumadija" dometa 300 kilometara. Kinezi su nudili da uđu zajedno sa nama u tu priču, da nam daju deo tehnologije za raketni sistem koji se proizvodi kod nas. Čak su njihovi vojni stručnjaci bili u Beogradu na razgovorima o ovom projektu... Ti pregovori su sada ponovo pokrenuti. Kada bi nam zaista dali svoju tehnologiju da je koristimo ovde u proizvodnji, to bio bio veoma veliki napredak za Srbiju - ističe Lazanski.

Foto: Informer

 

Činjenice o raketi 'šumadija'

 

* Balistička raketa zemlja-zemlja dometa 280-300 kilometara

* Namenjena za uništavanje vojnih baza, aerodroma, luka, transportnih čvorova...
* U prvom delu putanje ide do 90 km u visinu (kao balistička), a zatim ima inercioni navigacioni sistem

 

Prema njegovim rečima, sistem "šumadija" je višecevni raketni bacač koji razvija firma "EDePro" iz Beograda u saradnji sa "Jugoimportom - SDPR".


- Kinezi mogu da nam ustupe softver, a hardver bismo mi odradili. Pošto je reč o krstarećoj raketi, kineski softver bi nam pomogao da se razvije bolja putanja rakete u završnoj fazi letenja. To je najkomplikovanije u svakom balističkom profilu tog tipa. Ne bi bilo loše da sa Kinezima uđemo u dil jer bi to još modernizovalo projekat...

Takođe, mi imamo problem gde da testiramo raketu. U Srbiji ne možemo, imali smo ideju da to radimo u Pakistanu ili Kazahstanu, ali sada Kinezi mogu da ponude svoje poligone. Kad bismo ušli sa njima u kooperaciju, ovaj projekat bismo mnogo brže završili, a serijska proizvodnja bi brže počela - podvlači Lazanski, dodajući da su nam sada, kad su odnosi Beograda i Pekinga učvršćeni, otvorena vrata da kupujemo vojnu tehnologiju.

Vulin: Moramo biti spremni na odbranu

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da niko nema pravo da komentariše da li se Vojska Srbija oprema i naoružava.

- Mi smo neutralna zemlja koja, da bi se branila i čuvala u trenutku nevolje, mora da bude dovoljno spremna i sposobna da to i uradi - istakao je Vulin.

 

Posebne mogućnosti


Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da čvrsta politika vojne neutralnosti Srbiji otvara nove mogućnosti, koje su nedostupne drugim balkanskim državama koje zavise od NATO pakta.


- Otvorila se mogućnost konkretne vojno-tehničke saradnje sa dve od tri najmoćnije svetske sile: Rusijom i Kinom. Saradnju sa Kinom potcenjuju samo oni koji ne poznaju njihove velike domete u osvajanju moderne tehnologije.

Tačno je da Kinezi mnoge moderne borbene sisteme kopiraju, ali to veoma kvalitetno rade. Pričamo o naciji koja je osvojila svemirsku raketnu tehnologiju. U njih ne treba sumnjati! Nije u pitanju samo sistem, koji bi zbog velikog dometa bio ključni faktor odvraćanje svakog eventualnog agresora, nego je ovo i izuzetan poslovni potez. Na toj raketi Srbija bi mogla da zaradi silne pare - zaključuje Karan.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ujko

pre 5 godina

Pripremite si dovoljno traktora jer budete kod druge OLUJE bježali za kinu . Ne shvaćate ,uvik smo spremni na rat sa vama , Imamo u dijaspori 4 miliona vojnika koji su sutra spremni na novu OLUJU

Draško

pre 5 godina

Cetnik: Prebaci kod nas u Banja Luku i dohvatićemo i Zagreb i Sarajevo. Dugove treba naplatiti.

Mate

pre 5 godina

Dohvačali ste vi Zagreb i s "Orkanom", i šta ste postigli? Ubili 5-6 civila, i ti je sve. A zbog toga "dohvačanja" smo vas otjerati sve do Banja Luke, da ne možete više "dohvatiti". Tako da, molite Boga da nemate 300km dometa. Jer ćemo vas otjerati na 600km dalje. Da ne bi bilo, nismo znali.

ALEX BEC

pre 5 godina

CISTA LJUBOMORA!! HRVATI CE DA CRKNU OD LJUBOMORE!!!! SRBIJA NAPREDUJE EKSPRESNO!!! HRVATSKA SE DAVI U DUGOVI!!! NA JACA FIRMA HRVATSKE JE PROPALA SBERSBANK IZ RUSIJE JE POMOGAO ALI SBERBANK JE POSTALA ZATO NOVI VLASNIK!!! CAK I SRBIJA NUDILA POMOC SA KREDIT!! VUCIC NUDIJO PREKO MILIARDA EVRA ZA AGROKOR!! PLENKOVIC BIJO TADA BESAN IN LJUT KAO STRUJA KADA JE CUA PONUDE SRBIJE!!!

Hag

pre 5 godina

Ne smiješ na Prištinu a ti bi se usudio na Zagreb :))) Najjači su mi ovi virtuelni, što ratuju u 2 kvadrata mračne sobice preko računara :)))

vev

pre 5 godina

kako se ogu ovakve stvari iznositi u javnost, pa mozemo li mi nesto da zadrzimo za sebe i cutimo? I ko je njemu iz delegacije, ako nije sa njia to saopstio. On se oseilio smesi mu se bratska zemlja,pa mu se moze... Blago nama sa novinarima na takvim mestima!

Zagreb

pre 5 godina

A u Zagrebu je NATO, cijeli zapadni svijet, pet nuklearnih sila jamce Hrvatskoj da nijedna od tih raketa nece proci nekaznjeno, jos jedanput razmisli sta si pozelio, moglo bi se i ostvarit, na srecu nas Hrvata, F16 Barak.

Zivko

pre 5 godina

Bravo Vucicu-Genije 21-og veka i za ovu analizu Lazanskog jer ce Srbija biti sa ovom saradnjom Kine i Srbije na zajednickoj vojno-tehnickoj saradnji na proizvodnji ovih letilica jer ce Srbija biti cuvar mira i vise nikada niko nece moci da ponovi progon srba.

Saradžogla

pre 5 godina

А Србија нема сопствену производњу трамваја?Можемо да градимо електро моторе.Краљево да гради точкове и обртна постоља.ОСТАЛО СУ ПРОФИЛИ;СТАКЛО И ЛИМАРИЈА!

Veki

pre 5 godina

I mi cemo uloziti ogromne pare i za par godina kada treba da udjemo u EU, oni ce reci ne moze unistavaj to, a u medjuvremenu cemo zbog tih raketa pokloniti pola Srbijr. Imal ovde neko mozak.

Dragan

pre 5 godina

Како немамо где да тестирамо? То је таман до загреба.

hag

pre 5 godina

Moćno???!!! Šta moćno????S M I J E Š N O!!! CIRKUS :)))

jovan

pre 5 godina

proizvedemo rakete sa kinezima onda i letece automobile i bili bismo prva zemlja u svetu pa gde bi nam bio kraj

ALEX BEC

pre 5 godina

IMA SRPSKA IZREKA!!! SRBIJA DO KINE!!!! EVO SA PROJEKT NOVI POJAS!!! ILI NOVI SVILENI PUT SE OSTVARA TA IZREKA!! KINA VOLI SRPSKU IZREKU!! CUTA RASA IMA DA VLADJUE PO SVETU!! NIKOLIC JE TO PRICAO KINEZKOM PRESEDNIKU OD TADA JE NIKOLIC TO DANAS ZA DIREKTOR SRBIJE I KINE DRUSTVO I BIZNIS

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17