• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2018

12:04

VLADA SRBIJE: U prvoj polovini 2018. za lečenje dece 3 miliona evra!

Politika

VLADA SRBIJE: U prvoj polovini 2018. za lečenje dece 3 miliona evra!

Podeli vest

Iz budžeta Republike Srbije samo u prvoj polovini ove godine izdvojeno više od tri miliona evra za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti, saopšteno je danas iz Vlade.

 

Na ovaj način iz Vlade odgovaraju na to što se jedan deo javnosti pita šta će Vlada Srbije institucionalno učiniti za lečenje dece i odraslih koji ne mogu uspešno da se leče u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

U uverenje da se ovo pitanje pokreće u dobroj nameri i u najboljem interesu svih građana, iz Nemanjine 11 podsećaju da je prethodna Vlada, na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, u novembru 2014. godine, osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji kako bi, pored sredstava koja se daju iz RFZO obezbedila dodatnu, institucionalnu pomoć za lečenje dece i odraslih u inostranstvu.

"Država je od osnivanja Fonda, za četiri i po godine, zaključno sa 30. junom 2018., iz sredstava RFZO i samog Fonda, na lečenje u inostranstvo uputila 1.975 dece i za to je platila oko 23 miliona evra, što je više od 4 puta veći broj dece, i dva i po puta više novca, u odnosu na isti period od, na primer, 2009. godine", navodi se u saopštenju.

Mogućnosti za lečenje u inostranstvu pre osnivanja Fonda bile su veoma skromne, podsećaju u Vladi.

"Do 2014. godine, RFZO je bio jedina institucija koja je mogla da šalje naše građane na lečenje u inostranstvo o trošku države. 2009. godine na lečenje u inostranstvo otišlo je 98 dece, a 2012. godine upućeno je 45 dece. Već 2014. godine, RFZO u inostranstvo šalje 120 dece, a 2015. godine 306 i Budžetski fond još 21 dete. Dakle, za samo jednu godinu više nego dva puta više u odnosu na 2009. i 2012. zajedno - dve godine kada Fond nije postojao", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, pored Fonda za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i RFZO-a, dodatna sredstva opredeljena su za lečenje obolelih od retkih bolesti, kroz Budžet za retke bolesti koji je osnovan 2012. godine, za koje je samo ove godine izdvojeno više od 2 milijarde dinara ili gotovo 17 miliona evra.

Budžet za retke bolesti je poseban budžet u okviru budžeta Ministarstva zdravlja, a sredstva iz tog budžeta koriste se na osnovu odluke Komisije RFZO za lečenje urođenih bolesti metabolizma, koju čine lekari i predstavnici Nacionalne organizacije za retke bolesti (NORBS).

"Zahvaljujući boljem stanju u budžetu Republike Srbije, nakon reformi 2014. godine, sredstva za lečenje u inostranstvu, kao i za lečenje retkih bolesti, bilo da su opredeljena u Fondu za lečenje u inostranstvu, RFZO-u, ili Fondu za retke bolesti, povećavana su svake godine", ističe se u saoštenju Vlade.

Fond za lečenje dece i odraslih u inostranstvu je, između ostalog, osnovan sa ciljem da se pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogući sistemska, najbolja moguća podrška lečenju ukoliko ne mogu da se leče u Srbiji.

U radu Budžetskog fonda angažovani su najbolji lekari, među kojima su i: prof dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, prof dr Dejan Škorić iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova, prof dr Ljiljana Vujotić, Odeljenje dečje neurohirurgije Klinike za neurohirurgiju KCS, doc dr Svetozar Putnik, Klinika za kardiohirurgiju KCS, prof dr Marko Kadija, Klinika za ortopediju, hirurgiju i traumatologiju KCS i drugi najpriznatiji specijalisti iz svih oblasti medicine, koji se bave svakim pojedinačnim slučajem kako bi preporučili najbolji mogući tok lečenja, ustanove u inostranstvu i same lekare, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je u saopštenju pozvala građane da se, u situacijama kada je pomoć potrebna, obrate Budžetskom fondu pri Ministarstvu zdravlja na brojeve telefona 011/2656-384 i 011/3614-700 ili na adrese sanja.tomic@zdravlje.gov.rs ; jugoslav.kelecevic@zdravlje.gov.rs .
 

Vlada Srbije takođe naglašava da je ustaljena praksa da se, zbog prirode i važnosti zahteva, svi zahtevi koji stignu odmah uzimaju u razmatranje i u zavisnosti od dostupne dokumentacije rešavaju u najkraćem roku, zaključuje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tanja

pre 5 godina

Bolji uslovi za decu, ljude, trudnice, u zdravstvo se mora ulagati.

pomracenje uma

pre 5 godina

Jbg, steta samo sto drustvene mreze,poularnost, i drustvena fotogenicnost tj broj glasaca pratilaca bolesnog detete uticu kome ide novac. grom nas spalio

Ana

pre 5 godina

Nasa deca su nasa buducnost.Vlada Srbije je dosta toga uradila po pitanju zdravstva.Obnavljanja bilnica i zaposljavanja medicinskih radnika.

anja

pre 5 godina

Svaka cast za sredstva odvojena za lecenje dece. Deca su nase najvece blago.

Lenka

pre 5 godina

Ulaganje u zdravstvo treba da bude na prvom mestu.Posebno da se obezbede fondovi za nasu decu kojima je potrebno lecenje I u inostranstvu.

ana

pre 5 godina

Deca su nase blago i za njih uvek treba imati novca .

Jaca

pre 5 godina

Svaka cast ako je ovolika kolicina novca ulozena u svrhe lecenja nase dece. Ovako se koristi budzet i investira u stvari koje su vredne i prioritetne, jer deciji zivot je vazniji od svega!

dusan

pre 5 godina

Sto je dokaz da su deca prioritet kad je rec o lecenju.

slobo

pre 5 godina

Kada ima novca treba sto vise dece pomoci da se lece ako ne ovde onda u inostranstvu.

ana

pre 5 godina

Brizna drzava brine mnogo o svojoj deci sto se vidi kroz izdvojena srestva

Nikita

pre 5 godina

Znacajno je sto se odvojio novac da bi se pomoglo bolesnoj deci.Nadam se da ce im lecenje u inostranstvu pomoci da ozdrave.Takodje se nadam da ni jedno dete nece bti bolesno.

Nikola

pre 5 godina

Vlada Srbije sistematski radi na lecenju bolesne dece u inosrtranstvu, postoji fond koji uspesno funkcionise. Gradjani Srbije i roditelji treba da podnesu zahtev za lecenje njihove dece preko redovne procedure, a ne da dozvole da pojedini dripci poput Sergeja Trifunovica zaradjuju na bolesti njihove dece uzimajuci proviziju od sms poruka.

Marko

pre 5 godina

Da, zato se svi lece porukama... Kako ih samo nije sramota da ovako evidentno lazu... Ko god ima mozga, zna o cemu pricam...

tijana

pre 5 godina

Ovo svaki nas gradjanin treba da podrzi! Sve za nasu decu tako je pokazimo da smo ljudi!

SuverenaAnonimka

pre 5 godina

Za te pare smo mogli izgraditi svoj sopstveni onkoloski centar`!! Bez da prosimo za svako dete, da ih lecimo sa dostojanstvom u svom narodu gde medicinari govore jezik deteta

Bojan

pre 5 godina

I posle ponovo pljujte po Vucicu i drzavi! Covek se zalaze maksimalno.

Ana

pre 5 godina

Ono sto je neophodno je da se ljudi kvalitetno leče.

Daca

pre 5 godina

Za sada, zdravstvo je je jedan od prioriteta u Srbiji.

Milos

pre 5 godina

Za četiri godine imaćemo novu bolnicu i nove uslove za rad i lecenje nase dece uz prijem novih zdravstvenih radnika i sanse za mlade ljude da rade u svojoj lepoj Srbiji.

Milan Savić

pre 5 godina

Ovo su već ozbiljne cifre, svaka pohvala za vladu i predsednika Srbije.

ivana

pre 5 godina

Samo da nas vise ne kraduna sms porukama, ovo je odlicno, dajmo podrsku da se izdvoji jos vise novca za male andjele!

Dijego

pre 5 godina

RFZO je bio jedina institucija koja je mogla da šalje naše građane na lečenje u inostranstvo o trošku države. Deca zaslužuju drugi šansu za izlečenje.

Milan

pre 5 godina

Jasan znak da je država stala na noge i da brine o onima kojima je to naprotrebnije

Mašnica

pre 5 godina

Zdravstvo uvek treba da bude među prioritetima.

Simon

pre 5 godina

Svaka cast za drzavu tako se radi za nase najmladje drzavljanine.

Tamy

pre 5 godina

Ovim postupkom Vucic je pokazao da je pre svega covek! Oni sto ga ne vole, mogu samo da mu pljunu pod prozor!

Sara

pre 5 godina

Mogucnosti drzave danas da pomogne lecenje nasih gradjana, su veoma povecene, i u narednom periodu bice sve vise izdvajanja.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59