• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.09.2018

20:16

SERGEJ LAVROV ODBRUSIO BAKIROVIM EKSTREMISTIMA! Dejton niko ne može da ruši, RUSIJA BRANI REPUBLIKU SRPSKU!

Politika

SERGEJ LAVROV ODBRUSIO BAKIROVIM EKSTREMISTIMA! Dejton niko ne može da ruši, RUSIJA BRANI REPUBLIKU SRPSKU!

Podeli vest

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je u Sarajevu da će Moskva uvek braniti Republiku Srpsku

On je upozorio da Rusija nikome i nikada neće dozvoliti da sruši Dejtonski sporazum i time ukine Srpsku! Jedan od najbližih Putinovih saradnika istovremeno je naglasio da se Rusija protivi bilo kakvom stranom mešanju u izbore u BiH i RS.


Lavrov je ove poruke Kremlja objavio tokom posete Sarajevu i Banjaluci. On je jasnu podršku Srpskoj objavio pred Bakirom Izetbegovićem i tako i njemu i svim drugim ekstremistima u Sarajevu stavio do znanja da Moskva čvrsto podržava Srbe u RS.


Ne mešamo se u izbore


Njegova poseta dešava se uoči izbora u BiH na svim nivoima, koji se održavaju 7. oktobra, a na kojima se aktuelni predsednik RS Milorad Dodik i lider opozicionog SDS-a Mladen Ivanić nadmeću za mesto srpskog člana u Predsedništvu BiH.


- Moskva snažno podržava Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. Nikada nećemo dozvoliti da bilo ko sruši Dejtonski sporazum i ukine RS. Zainteresovani smo da rezultati izbora budu zasnovani na tim principima, jer bi to bio veliki doprinos stabilizaciji prilika u BiH... - kazao je Lavrov posle sastanka s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom u Sarajevu. On je dodao da Kremlj nikoga neće favorizovati na predstojećem glasanju.


- Rusija je zainteresovana za rezultate izbora u BiH, ali nema favorite. Mi isključivo podržavamo građane i njihovu odluku. Naši favoriti su ljudi koji će glasati za političare, poštovaćemo njihov izbor i radićemo sa onim predstavnicima kojima građani BiH daju poverenje - rekao je Lavrov u Sarajevu, a potom otputovao u Banjaluku, gde se sastao i sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

S njima je prisustvovao postavljanju kamen-temeljca za izgradnju Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske crkve.

Đukanović: Strane ambasade spremaju "svilen gajtan" za RS

Poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da je jasno kao dan da veliki uticaj na dešavanja u Republici Srpskoj ima sarajevska vlast u sprezi sa stranim ambasadama.

- Predsednik Srpske Milorad Dodik jasno je rekao da je američka ambasadorka u BiH Morin Kormak umešana u neka dešavanja, ali ne izostavlja ni britansku ambasadu. Upravo oni imaju veliku želju da naprave cirkus u Srpskoj. Zbog bliskih veza koje vlast u RS ima s Rusijom, sprema im se 'svilen gajtan'... - upozorio je Đukanović i dodao da u sadašnjim okolnostima jedino Dodik može da očuva RS.

BAĆUŠKI OD SRCA: Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici!


- Stavovi Rusije, Srbije i Srpske se podudaraju ne samo po pitanju RS već i prema drugim pitanjima na Balkanu. Mislim na Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru. Pitanja treba da se rešavaju uz uzajamnu saglasnost učesnika, a nedopustive su akcije spoljnih aktera koji pokušavaju narodima na Balkanu da nametnu ono - ili ste sa nama, ili ste sa Rusijom. Rusija je sa EU i SAD bila koautaor Dejtona i rešavanja kosovske krize i ne vidimo nikakve razloge da prekinemo tako nešto - naglasio je Lavrov.


Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio se Lavrovu na podršci.


- Mnogi visoki predstavnici u BiH kršili su Dejton, pokušavajući da razvlaste RS. Srpska je zahvalna Rusiji na principijelnom stavu u afirmaciji Dejtonskog sporazuma. Rusija je naš drug, naš brat i saveznik i naši odnosi se razvijaju u svim pravcima - poručio je Dodik.


Odgovorno ponašanje


Komentarišući ovu posetu, stručnjak za međunarodne odnose Željko Budimir kaže da najznačajnija diplomatska podrška Srpskoj dolazi iz Moskve.


- Dolazak ruskog šefa diplomatije pokazuje da se ta podrška nastavlja i da gospodin Lavrov podržava ovakvo stanje u BiH, gde RS ima sve samostalniju ulogu. To je pokazatelj svima koji u BiH spekulišu da li je ta podrška i dalje snažna. Ona je u ovom trenutku na istim pozicijama na kojima je bila i ranije. To je i odgovorno s ruske strane, jer je Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rusija je do sada najozbiljnije i najdoslednije podržavala Dejtonski mirovni sporazum, samim tim i ustavno uređenje BiH - podvlači Budimir.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jokan

pre 5 godina

Bravo Lavrovu. Hoćete reći odbrusio je Vučiću. Bosna ostaje suverena i nezavisna Dejtonski uređena država.

Vlah alija

pre 5 godina

Ja i sa tom istom izjavom podržao je i nedjeljivost bosne pošto dejtonskim sporazumom nemoguće je odcepljenje ,nije ni čudo da se dodik nikad nije usudio održati svoj dugo najavljivani referendum jer nema podrške čak ni kod braće rusa

Zak

pre 5 godina

Lavrov u pravu, ali dao i do znanja Dodiku i svima slicnima da je i da ce ostati celovita BiH . Au, Dodiku?

Bojan

pre 5 godina

Zasto onda Dodik kupuje vile na Dedinju u Beogradu? Da ima gde da pobegne kada usere stvar u Bosni?? Jebeni informer mi naravno nece objaviti komentar i bice saucesnik novom pogromu Srba. Patriotski se to radi!

Kirlovx

pre 5 godina

Mislite pravite sebi uslugu sto manipulishete vijestima koje svvako zna? Nazalost, pravite medvjedju usluigu sebi i vashim citateljima. Samo nastavite.

ooops

pre 5 godina

a šta bi sa otcjepljenjem, prisajedinjenjem...? pazi ovo - Moskva snažno podržava Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH... niko u bih ne lupeta o ukidanju srpske, ali se dodo razmahao pričama o ukidanju bih... prema tome, dragi moji, ovo nije podrška dodiku, već šamaranje dodika ;)

hag

pre 5 godina

Zar lavrov ovim govorom nije odbrusio Laktaškom voždu,Mili Ronhillu,da ne sanja otcjepljenje od BiH odnosno da nema niti će ikad biti išta od toga da srbija i manji bosanski entitet budu jedno :) Informer malo spinuje.....možda prođe kod priglupih :)

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija