• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTRS.tv

24.09.2018

16:33

DOBROMIROVIĆ ZA RTRS: Zapad pomera granice licemerja!

Politika

DOBROMIROVIĆ ZA RTRS: Zapad pomera granice licemerja!

Podeli vest

Zvuči otrcano, ali Zapad je zaista licemeran. Kada u razmaku od samo nekoliko dana, uoči referenduma koji će u mnogo čemu odrediti buduće političke koordinate države, Makedoniju posete američki i evropski zvaničnici koji otvoreno pozivaju da se zaokruži "da", to nije mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje, kaže urednik političke rubrike u Informeru Milan Dobromirović, čiji autorski tekst za Radioteleviziju Republike Srpske prenosimo u celosti:

 

"Kada Јohanes Han, evropski komesar za proširenje, ili onaj Amerikanac Džejms Matis "Divlji Pas" pozovu Skoplje da promeni gotovo sve svoje dosadašnje državne atribute – uključujući i ime (!) – jer će onda poteći evropski i američki med, to nije pritisak stranaca. Politički uticaj nije bilo ni višenedeljno nasilje na skopskim ulicama, očigledno dirigovano van Skoplja, koje je potrajalo taman toliko da Zoran Zaev i Albanci dođu na vlast. Zapadno diktiranje uslova buduće fundamentalne državnosti Makedonije, koja podrazumeva takozvanu "tiransku platformu", takođe nije zadiranje u ustavno pravo građana jedne zemlje da naprave državu kakvu žele.

Potpuno je, dakle, demokratski da francuski predsednik Emanuel Makron, a pre njega mnogi drugi evropski i američki zvaničnici, otvoreno i bez imalo uvijanja "posavetuju" Makedonce kako bi njihova država trebalo da se zove. Normalno, u fusnoti tog dobronamernog i dušebrižnog saveta stoji podsetnik na krvave proteste koji opet vrlo lako – spontano, a kako drugačije! – mogu da izbiju na ulicama makedonske prestonice ili u Sobranju. Ali, sve ovo je u cilju demokratije, slobode i boljeg života. Cilj, jelte, opravdava sredstva.

Međutim, kada u Banjaluku dođe ruski šef diplomatije Sergej Lavrov – i još kaže da nema favorita na izborima u BiH – to bude predstavljeno kao flagrantno mešanje u unutrašnji izborni proces u Sarajevu. Kada američka ambasadorka Morin Kormak kaže da Dodikova "politika pretnji secesijom" nije dobra, i tako vrlo direktno pozove narod da ne glasa za njega, to je onda samo zapažanje bez ikakvog političkoj uticaja ili namere. Isto tako, odluka Vašingtona da u jeku izborne kampanje uvede sankcije Nikoli Špiriću (Dodikovom saradniku) zbog navodne korupcije, uopšte nije politička. Tako je. A onda je mrmot uvio čokoladu u foliju.

Treba biti baš slep ili dobro plaćen, pa ne videti dvostruke aršine "zapadnjaka" povodom, recimo, izjava Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Јer, za Zapad je sasvim normalno, demokratski, pa čak i poželjno, ukidati Republiku Srpsku, negirati Banjaluku kao prestonicu međunarodno priznatog entiteta ili joj pretiti bošnjačkom namenskom industrijom u punom naletu. Sa druge strane, za isti taj Zapad vrlo je problematično, čak i opasno, opremiti policiju i vatrogasce u Republici Srpskoj!? Licemerno. Skandalozno. Bedno.

Na kraju, da se razumemo, nemam nikakva zavaravanja da i Amerikanci, i Evropljani i Rusi imaju svoje interese u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Svako od njih traži što bolju poziciju i što veći uticaj. Ipak, iskreno, onako ljudski da kažem, više mi prija uticaj koji ne vređa razum i zdravu pamet. I ne pomera granice licemerja!"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 5 godina

Amerofili čim im pomeneš SAD, odmah su im puna usta demokratije a meni odmah padne na pamet Gvantanamo.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija