• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik.rs

24.09.2018

16:44

LAZANSKI: Izraelci su kauboji Bliskog istoka kojima se sve oprašta!

Politika

LAZANSKI: Izraelci su kauboji Bliskog istoka kojima se sve oprašta!

Podeli vest

Istorija je učiteljica života, ali ne znam da li u Moskvi svi relevantni faktori o tome vode računa. Naime, istorijat ratova na Bliskom istoku pokazuje i dokazuje da se Izrael u vođenju ratnih i specijalnih operacija ne obazire na bilo kakve dogovore, sporazume, ili principe, da Izrael život svakog svog građanina smatra skupljim od života državljanina bilo koje druge zemlje , piše Miroslav Lazanski čiji tekst za Sputnik.rs prenosimo u celosti:

"Je li to posledica Holokausta u Drugom svetskom ratu, gde je život izgubilo šest miliona Jevreja, ili je to odraz jake izraelske države, moćne ekonomije i vojske, nešto je složenija priča. 

Tek, o tome se moralo voditi računa. Pošto sada ne pomažu podaci da je ruska strana u Siriji izvestila izraelsku više od 300 puta o letovima ruskih aviona, a da su Izraelci izvestili Ruse o letovima svojih aviona deset puta manje. Disbalans u tim brojkama trebalo je ranije postaviti kao problem, a ne tek sada, kada je došlo do tragedije ruskog aviona Il-20. Tvrditi sada kako Rusi s Amerikancima imaju mnogo bolju saradnju u najavama letova nepotrebno je, jer šta ako se sličan slučaj, ne daj bože, ponovi i s Amerima?

Kada je u pitanju izraelska vojska, ona se na Bliskom istoku i na Mediteranu uvek ponašala kaubojski. I uvek im se to opraštalo. Svojevremeno, u decembru 1969. godine, izraelski komandosi i mornari su u francuskom brodogradilištu, pored luke Šerbur, oteli pet raketnih topovnjača klase „Saar-1“, koje su napravljene za Izrael, izraelska vlada platila brodove, ali je Pariz zaustavio isporuku da se ne zameri Arapima zbog ukupne situacije na Bliskom istoku. Izraelci su u Šerbur poslali mornare — posade brodova — kao turiste, Mosad je aktivirao veze s određenim ličnostima iz francuskih tajnih službi, „obradio“ je neke francuske političare. Izmišljena je i priča da se brodovi prodaju Norveškoj i pod okriljem mraka u noći Božića 1969. Izraelci su doslovno oteli pet raketnih topovnjača, isplovili i dovezli ih u Izrael prešavši skoro 6.000 km. Pariz se kao nešto malo ljutio i priča se završila. Izraelci svoje živote i svoju imovinu brane po svaku cenu.

Četvrtog dana Šestodnevnog arapsko-izraelskog rata, 8. juna 1967. godine američki izviđačko-špijunski brod „Liberti“ bio je u međunarodnim vodama istočnog Mediterana. Brod je bio propisno obeležen američkim vojnim brojem na pramcu i na krmi, vijao je veliku američku zastavu. No, napala su ga četiri izraelska borbena aviona, dva „miraža“ i dva „mistera“. Zatim je usledio i napad izraelskih torpednih čamaca. 

Izraelski avioni gađali su američki ratni brod topovima i raketama, torpedni čamci su uspalili torpeda. Poginula su 34 američka mornara, njih 174 je bilo ranjeno. Posada broda slala je radio-vezom pozive za pomoć, ali su ih Izraelci elektronski „poklopili“ i sve učinili da to izgleda kao napad egipatske avijacije i mornarice na američki ratni brod. Tadašnji američki ministar odbrane Robert Maknamara zaustavio je avione koji je trebalo da zaštite „Liberti“, pa je pomoć stigla tek sutra ujutro. Za to vreme, izraelska se avijacija iživljavala na brodu, ponavljajući napade u talasima.

Nekoliko dana kasnije Izrael je izdao saopštenje u kojem se navodi da je to bio „nesrećan splet okolnosti“, da se „američki brod našao na pogrešnom mestu“, da su ga „izraelski piloti pomešali sa egipatskim brodom“. A „Liberti“ je bio u međunarodnim vodama, visoko je vijao američku zastavu i bio je dan kada je počeo napad na njega.

Epilog? Izraelci su platili odštetu porodicama ubijenih američkih mornara, ali niko od izraelskih oficira nije odgovarao za taj napad. 

Nisu to zatražili ni Amerikanci, naprotiv — Vašington je nastojao da se događaj sakrije, preživeli američki mornari morali su da ćute, sve je zataškano. Brod „Liberti“, sav izbušen da je jedva plutao na površini, dotegljen je do Malte.

Zašto su Izraelci pokušali da potope američki ratni brod? Bila je to klasična operacija „Lažne zastave“, pokušaj da se za napad okrivi Egipat i da onda Amerikanci usred Šestodnevnog rata intervenišu protiv Egipta. Da li je obaranje ruskog Il-20 pokušaj operacije „Lažna zastava“? Da, to je bio pokušaj da se naruše odnosi između Moskve i Damaska, da Rusi, a još više ruska javnost postavi pitanje smisla daljeg boravka ruske vojske u Siriji. To je suština tragedije aviona Il-20.

Treba poznavati istoriju ratova na Bliskom istoku i učiti iz istorije.

O ovoj temi u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ govori Đorđe Aničić, penzionisani pukovnik protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, zamenik komandanta dvestapedesete raketne brigade PVO.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sinisa

pre 5 godina

Nije Izraelcima trebala nikakva "lazna zastava" niti pomoc USA jer su za sest dana porazili sve agresore,a USA je intervenisala da se izraelska vojska zaustavi i spreci odmazda.Sto se tice Rusa bolje bi im bilo da prihvate izvinjenje i ne vuku tigra za rep jer ce ih Izrael ekspresno pocistiti saBliskog istoka ciji su apsolutni gospodari,bar i vojnom smislu.

vlad

pre 5 godina

Ako si takav poznavalac prilika i vojne doktrine u Izraelu, zašto su se onda Izraelci toliko uplašili i digli larmu upravo zbog dolazećeg S300? Avijacija i elektronsko ratovanje sada će biti u istom rangu sa Sirijske i Izraelske strane. Džaba im super-ultra-giga moderni avion ako ga sistem PVO detektuje i neutrališe...

Ivan Grozni

pre 5 godina

Glupljeg komentara davno nisam cuo. Bez Amerike Israhell ne bi postajao. Predvidjam da ce se to obistiniti jednog dana. Cista mstematika. Videcemo sta ce cackanje mecke da uradi za njih.

dragan

pre 5 godina

Ovoliko LUPETANJA nisam odavno cuo Vi gosp. zivite u diznilendu ??

Nina

pre 5 godina

Sliniša, exspresno se povuci za nos, sline ti se vuku po bradi. Podrzavaj agresore, u kucu ti agresori bili da Bog da. Proklestvo tog naroda, i na tvoju ti porodicu palo. Podrzi Sotonu u kuci ti Djavoli kolo vodili.

Sasa

pre 5 godina

Prosto ne mogu da verujem da cu se i ja nekad sloziti sa Lazanskim, apsolutno je u pravu stim sto je trebao da doda da je to sasvim razumljivo zbog uticaja Jevrejskog lobija u Americi koji je presudan i za kreiranje politike na svetskom nivou.

Ljube

pre 5 godina

Sa kojim pravom i sa čijim odobrenjem Izralski avioni bombarduju industrijska postrojenja u Siriji, pravdajući to time da se tamo proizvodi oružje koje Sirija može da proda Iranu i "neprijateljima Izraela"? Nema ni odluke SB UN niti bilo kog međunarodnog tela a bombarduje se suverena država i ceo svet ćuti? Da li to znači da Rusija može da bombarduje Francusku jer prodaje Miraže neprijateljima Rusije? Ovaj svet je zreo za resetovanje i novi početak od kamenog doba ...

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59