• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.09.2018

20:28

HRVATI U PANICI, DIŽU FRKU U NATO: Kinezi predaju Srbiji oružje od milijardu dolara, NAORUŽAĆE I REPUBLIKU SRPSKU!

Politika

HRVATI U PANICI, DIŽU FRKU U NATO: Kinezi predaju Srbiji oružje od milijardu dolara, NAORUŽAĆE I REPUBLIKU SRPSKU!

Podeli vest

Zagreb poslao tajnu depešu NATO paktu u kojoj tvrdi da Srbija sa Kinom naoružava Milorada Dodika za otcepljenje Republike Srpske od BiH. Tvrde da su imali 'krticu' u državnoj delegaciji Srbije u Pekingu!?!

Hrvatska je pokušala da napravi pravu uzbunu u NATO paktu paničnom tvrdnjom da je Kina obećala Srbiji oružje i vojnu opremu vrednu čak milijardu dolara, saznaje Informer!

Zagreb je poslao tajnu depešu u sedište zapadne vojne alijanse u kojoj navodi 'zabrinutost' zbog najave da će Peking dati Beogradu dronove bombardere "ving lung" i PVO sistem FK-3, ali i sarađivati na proizvodnji krstarećih raketa dometa do 300 kilometara. Hrvati čak tvrde da Srbija planira da bespilotne letelice preda Miloradu Dodiku kako bi "osigurao otcepljenje" Republike Srpske od BiH! Da stvar bude neverovatnija, Zagreb se u dokumentu poziva na obaveštajne izvore u srpskoj državnoj delegaciji koja je boravila u Pekingu!?!

Dižu sebi cenu

Zagreb je sklon da izmišlja laži protiv Srbije kako bi podigao sebi cenu na Zapadu
Aleksandar Pavić, politikolog

 

'Pretnja za Balkan'

Naši izvori ističu da su Hrvati od vrha NATO zatražili "hitnu intervenciju zbog sve veće bezbednosne pretnje na Balkanu koju predstavlja Srbija".

Foto: Informer

Kolinda Grabar Kitarović

- U poverljivoj depeši koju su hitno poslali NATO paktu, hrvatski agenti navode da su Kinezi obećali Srbima vojnu opremu vrednu skoro milijardu dolara. Takođe, tvrde da Srbija planira da dron "ving lung" prepusti RS kako bi se osigurala secesija RS od BiH.

Zbog svega ovoga traže od vrha zapadne alijanse da momentalno reaguje. Ipak, nisu konkretno naveli šta bi ta reakcija bila, odnosno da li traže još oružja za sebe ili nešto drugo... - prenosi naš sagovornik, zapadni vojni zvaničnik koji je zbog osetljivosti teme insistirao na anonimnosti. Prema njegovim rečima, generalima NATO-a zapao je za oko izvor na koji su se Hrvati pozvali.

Ohrabruje posvećenost državnog vrha da se opremljenost vojske dovede na određeni nivo jer neutralnost Srbije to zahteva. Neutralnost može da se održi, ali na njoj treba raditi jačanjem države i njene oružane sile.

Milan Mojsilović, Generalštab VS

 

- Neuobičajeno je da bilo ko u depešama otkriva izvore, to je obično strogo poverljivo. Zagreb je, međutim, suprotno svim pravilima službe, ustvrdio da je informacije dobio iz obaveštajnih izvora koji su bili deo srpske državne delegacije u Pekingu... - naglašava Informerov izvor.

Niko iz vrha vlasti nije želeo zvanično da komentariše naše informacije, ali nam je nezvanično potvrđeno da Beograd "pomno prati pojedine reakcije" na posetu predsednika Aleksandra Vučića Kini.

Na drugoj strani, politikolog Aleksandar Pavić kaže da je Srbiji potrebno da se naoruža protiv potencijalne agresije iz Hrvatske.

- Zagreb je sklon da izmišlja laži protiv Srbije kako bi podigao sebi cenu na Zapadu. Sigurno želi da od NATO izvuku dodatno naoružanje. Plaše se da ne mogu vojno parirati Srbiji. Njihov cilj nije bezbednost države, već uništavanje Srba i RS. Pozivanje na izvore u srpskoj delegaciji u Pekingu je smicalica kako bi se unelo nepoverenje unutar vlasti u Srbiji, ali i između Srba i Kineza. Providno... - podvlači Pavić.

Šta sve Kina nudi Srbiji

Dron 'ving lungu'

Foto: Informer


dužina 11 m
raspon krila 20,5 m
visina 4,1 m
maks. brzina 370 km/h
maks. visina letenja 9.000 m

PVO sistem FK-3

Foto: Informer


* raketni sistem dometa 100 kilometara
* sposoban je da ispali 12 raketa istovremeno
* u jednom trenutku može da gađa čak šest ciljeva

Krstareće rakete

Foto: Informer


* Balistička raketa zemlja-zemlja dometa 280-300 kilometara
* Namenjena za uništavanje vojnih baza, aerodroma, luka, transportnih čvorova
* Prvo deluje kao balistička raketa, a zatim ima inercioni navigacioni sistem

 

Ovo su smišljeno plasirane laži, a meta je Dodik. Sprema se atmosfera za njegovu diskvalifikaciju posle izborne pobede. Čak je i datum određen, 25. oktobar. Planovi protivnika ipak neće imati uspeha.

Predrag Ćeranić, Fakultet Bezbednosti u RS

 

Potez očajnika

Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević smatra da je Hrvatska na kolenima, pa mora da laže o Srbiji.

- Zagreb se hvata ustaštva da nekako pokaže da ima vidljiv i bitan narod. Zato laže o Srbiji na svakom mestu. Za razliku od nje, Srbija ima vidno geopolitičko mesto, stabilnu demokratiju i jasnu mirnodopsku politiku. Hrvatska ne može više animirati NATO za promašenu politiku mržnje prema Srbiji. Hrvatima takođe mora biti jasno da je RS jedina brana islamističkom radikalizmu i terorizmu. Da nije nje, BiH bi bila baza ISIS po projektu Alije Izetbegovića - zaključuje Galijašević.

Najvažniji strateški sporazumi sa Kinom

* Ugovor o privatizaciji RTB Bor od strane strateškog partnera "Ziđina" u vrednosti od 1,46 milijardi dolara
* Nova fabrika guma u Zrenjaninu, koju će pokrenuti "Šangdong Lingdongon" vredna milijardu dolara
* Investicija kompanije koja se bavi proizvodnjom cink-oksida u Zrenjaninu od 85 miliona dolara
* Finansijski sporazumi u vezi sa izgradnjom obilaznice oko Beograda
* Ugovor o nastavku izgradnje industrijskog parka u Smederevu
* Ugovor sa kineskom kompanijom koja preuzima "Ikarbus"

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mauser

pre 5 godina

"Na drugoj strani, politikolog Aleksandar Pavić kaže da je Srbiji potrebno da se naoruža protiv potencijalne agresije iz Hrvatske." Čista laž!! Hrvatska nikada nije prešla granicu i izvršila agresiju, za razliku od Srbije.

Anarhista

pre 5 godina

Прећи ћемо опет, али овај пут нема комуњара да вас спашавају, него чисти српски ултра-национализам. Нема вам спаса. Смрт анти-Христу.

Petar JVetar

pre 5 godina

Осим за време Првог Светског рата на страни Аустоугара, Другог на страни Немаца...ма праве добрице.

Medi

pre 5 godina

Ako može ceo svet da pokazuje ove slike pa šta ih ne pokazuju i srpski mediji a eto već se govori da će se snimati film o Modrićevom životu od čuvanja ovaca po Velebitu do rata i genocida u velikosrpskoj agresiji pa do krova sveta....Večernjilicst.hr SRUŠILI JE ČETNICI U ovoj kući na Velebitu rođen je najbolji nogometaš svijeta

KAŽU

pre 5 godina

Nije mogao Slobo da izbije na hrvatsko more pa neće moći ni Vučić na albansko jezero! Srce srbije je izvađeno ilegalno dok je pacijent bio bez svesti posle Oluje i sada ide na legalnu transplataciju u Majku Albaniju! Neki hrvatski mediji pišu da je namera Srbije u otimanje od RK srpskih sela na severu i Gazivoda ništa drugo nego ista Vučićeva velikosrpska politika ko i ona 90ih! Er Serbia uvodi liniju Beograd-Brač za brže i bolje letovanje i zaradu hrvatima ko da ona oduzeta za ratnu štetu odmarališta i hoteli i kuće i stanovi nisu dosta...Pošto je i ove turističke sezone zarada od turizma veća opet skoro za milijardu evra od prošle godine Hrvatska kupuje od Amerike eskadrilu 12 borbenih helikoptera Apači(Otpisuju stare ruske 11kom Mi8 i 13kom Mi17) i od Izraela kupuje 12 PVO Spajder i od Nemačke kupuje 40 tenkova Lepard 2A4(Do 2020g)...a dobiva na poklon od Amerike 16MLRS lansera i još 6Kajova voriors...CG je za logore na svojoj zemlji(Logor Morinj) isplatila odštetu za 220 hrvatskih i bošnjačkih logoraša i zbog zločina osudila 4 svojh bivših pripadnika JNA na 12g zatvora e tako se radi po poglavlju 23(sudstvo)!

Ime

pre 5 godina

A što ste okupirali Bosnu u II s.r.? Pa dosli do Zemuna i N.Pazara. "Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato što se ničega ne boje, nego zato sto se ničega ne stide" - Jovan Dučić

ivica

pre 5 godina

Nije tajna da Hrvatska odavno ima veliku bazu dronova a da se na ovaj način ipak izvlači još đabne tehnike i to je istina.

srbenda19

pre 5 godina

Mozemo mi siriti lazi i ovakvim naslovima pothranjivati i buditi mastu ovih ratobornih jurisnika koliko nam je volja a istina je ta da R. Hrvatska ima zastitu NATO-a i da je sve to pucanje u prazno. Ni Rusija a ni Kina siguran sam nece zbog nas prstom mrdnuti i zamerati se sa njima zbog nas a to su vec pokazali koliko puta i na delu.

Felix

pre 5 godina

Mi u Hrvatskoj ne shvaćamo te bolesne komplekse da svaku nabavku popratite naslovima kako se Hrvatskoj tresu gaće od toga. Inače dok Vi palite vaše čitatelje nabavkama Mi šutimo i radimo. A svako malo u Hrvatske luke uplove brodovi s natpisom US Army ili brodovi iz Tel Aviva ili Haife. Pozz.

PARE

pre 5 godina

Komisija za sukcesiju JNA imovine(oko 70milijarde dolara) je spremna da podeli imovinu ako ne uspe(mora po poglavlju 23) ide se na Međunarodni sud a hrvati od Srbije traže ili 8milijarde dolara ili toliko u naoružanju a od CG traže 2milijarde dolara i brod Jadran i Mig21 od Rudolfa Perišina... Srbija od RH traži stanove JNA ali oni su oduzeti(konfeskovani) za ratnu štetu koju Srbija još mora da nadoplati....Eto kako oni sve lepo kažu i jasno postave uslove a u Srbiji se ćuti i piše idiotski naslovi i svakakve gluposti po medijima a samo ono šta treba NE....

dfh

pre 5 godina

*Felix ne vidim da ti shutis vidim da ti pricas mnogo gace hrvatima bih drhtale da nema zaledjinu nato da vas cuva inace hrvat uvek igra prljavo jer je to svinja i sluga zapadu hrvatska je robovlasnistvo zapada a da stvar bude jos gora uvek nas uzimate u usta mi vas nikad nismo dirali nit tukli nit napadali dok je kod vas sve kontra i glumite neke ugrozene vrste

hag

pre 5 godina

Inforemr se opet glupira i zatupljuje ionako zatupljen narod :) Sve i kad bi bilo kako se navodi u tekstu,glede dijela BiH,nastalog etničkim čišćenjem nesrba i genocidom nad Bošnjacima,taj dio bio bio pregažen za 24h prosto iz razloga jer je neodbranjiv! U potpunosti je okružen Bošnjacima i Hrvatima osim jednog minijaturnog dijela na sjeveroistoku BiH. Prema tome...ne lupajte i ne strašite narod.Jedina istina koju ste iznijeli jeste da srbija jeste zlo ovoga dijela svijeta u posljednjih 30ak godina i to zlo će se morati riješiti!

ustase

pre 5 godina

Mnogo mi je interesantno kolko ustase i siptari vole da citaju nase novine i komentarisu ))) imaju kompleks koji se granici sa ludilom ))) ja nikda ne citam ustaske novine ni jedne , a za siptarske i da ne govorimo, niti znam siptarski niti me interesuje !!! ))) LECITE SE !!!

stefinac

pre 5 godina

Kako nikad kad ste ljubili hitleru cizmu stigli ste do zamuna a oruzje nam treba da se odbranimo od neprijatelja koji ne moze da shvate da su Srbi nebeski narod I sto imamo istoriju koju nikad niko nece imati

Ovo je Srbija

pre 5 godina

Licno me ne bi cudilo da u Srbiji ima krtice,koliko Crnogoraca u karikama vlasti a rade za Mila Djukanovica...Dok Srbija ne postavi Srbe sa korenima iz Srbije bice tako,kako je?

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija