• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.09.2018

14:44

SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Odbrana traži izuzeće postupajućeg tužioca, KAKO BI MOGAO DA BUDE SASLUŠAN KAO SVEDOK!

Politika

SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Odbrana traži izuzeće postupajućeg tužioca, KAKO BI MOGAO DA BUDE SASLUŠAN KAO SVEDOK!

Podeli vest

Odbrana optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije zatražila je danas izuzeće postupajućeg tužioca u tom procesu Milenka Mandića, kako bi mogao da bude saslušan kao svedok u tom postupku.


Zbog toga je suđenje odloženo za sutra, odnosno dok tužilac za organizovani kriminal ne donese odluka o zahtevu odbrane.

Branilac optuženih, nekadašnjih pripadnika Resora državne bezbednosti, Zora Dobričanin Nikodinović pojasnila je da saslušanje zamenika tužioca traži pošto je pred sudskim većem kao dokaz izveden dopis OD 3. SEPTEMBRA 2010, a koji je Mandić poslao BIA i u kom se navodi da im dostavlja USB sa telefonskim komunikacijama IZ APRILA 1999, navodno pribavljen tokom istrage o ubistvu Churuvije.

- Mi ne znamo šta se nalazi na tom USB, ali nas zanima ko je, kako i kada, i po čijem nalogu napravio pomenuti USB, bez odobrenja istražnog sudije - rekla je Dobričanin Nikodinović.


Napominjući da Ustav Srbije precizno definiše nepovredivost slobode komunikacije građana, ona je ukazala da je po procesnom zakonu koji je važio u to vreme, ovakvu naredbu mogao je da da samo istražni sudija. 

- Iz tog razloga nas zanima ko je bez odobrenja istražnog sudije pribavio podatke o komunikaciji građana i dostavio ih BIA. Zbog toga tražimo da se pregleda USB i sasluša zamenik tužioca - izjavila je advokatica, ukazujući da tužilac može da bude saslušan, samo ukoliko bude prihvaćeno njegovo izuzeće - da više ne postupa u tom predmetu.

Prethodno, pred sudskim vecem saslušan je radnik BIA Dejan Jablanovic, koji je sa pripadnicima MUP-a učestvovao u pisanju izveštaja o telefonskim komunikacijama i analizi baznih stanica optuženih u vreme ubistva Slavka Ćuruvije. 

On je potvrdio da je ovaj izveštaj sacinjen 13 godina posle likvidacije, tek 2012. godine.

Za ubitvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija