• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

26.09.2018

10:23

ZA SEDAM MESECI 142 PRESUDE ZA KORUPCIJU! KUBUROVIĆ: Naše pravosuđe je sposobno da sprovede jednu veliku i zahtevnu reformu

Politika

ZA SEDAM MESECI 142 PRESUDE ZA KORUPCIJU! KUBUROVIĆ: Naše pravosuđe je sposobno da sprovede jednu veliku i zahtevnu reformu

Podeli vest

Od stupanja na snagu novog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala 1. marta ove godine, za privih sedam meseci, Posebna odeljenja tužilaštava podnela su optužnice protiv 275 okrivljenih, a sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 142 osobe, od kojih je njih 56 je osuđeno na kaznu zatvora, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović

Kuburović je istakla i da su tužilaštva gonila različita krivična dela, uključujući i nova, koja se u pravnom sistemu prvi put pojavljuju u izmenama Krivičnog zakonika iz 2016. godine, od kojih dominiraju krivična dela davanje mita, zloupotreba službenog položaja i pronevera u obavljanju privrednih delatnosti. 

- To govori da je naše pravosuđe itekako sposobno da sprovede jednu veliku i zahtevnu reformu - rekla je Kuburović na otvaranju konferencije "Primena Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije". 

Ipak, ministarka je iznela i primedbu da u tim predmetima nismo došli do ozbiljnih rezultata u oduzimanju imovine stečene krivicnim delom. 

- Nismo zadovoljni brojem predmeta u kojima se imovina oduzima, ni količinom oduzete imovine. To treba da bude tema za razmišljanje i buduće aktivnosti policije, tužilaštva i sudova - rekla je Kuburović. 

Ona je podsetila da je novi zakon, koji se primenjuje od marta ove godine, usvojen u novembru 2016. godine, a istog dana su usvojene i obimne izmene Krivičnog zakona, čime su , kaže, rešena neka pitanja koja su dugo bila problem, u zakonu i praksi. 

Ostavljen je dug period, do marta ove godine, za početak primene, kako bi se svi državni organi, policija, tužilaštva, sudovi, ali i drugi - Poreska uprava, Poreska policija, Carina, Agencija za borbu proitiv korupcije, upoznali sa novim nacicnom rada. 

Navela je da je održan veliki broj treninga za sudije i tužuice, da su jačani kadrovski kapaciteti posebnih odeljenja u četiri suda i tužilaštva, a povećan je broj administrativnih radnika za skoro 70 zaposlenih. 

U tom smislu, navela je da posebno odeljenje Tužilaštvo za organziovani kriminal prvi put ima zaposlene finansijske forenzičare, kao državne službenike. 

Ukazala je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal sada nadležno za veći broj kriv dela, što daje većhu mogućost formiranja ozbiljnih strategija za progon te vrte kriminala, 

- Počela su sa radom četiri posebna odeljenja, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, u kojima se isključivo progone učinioci krivičnih dela sa koruptivnim elementom. Njihov rad odlikuje koncentrisana nadležnost, nema tzv. cepanja nadleznzosti po imovinskom cenzusu ili neko drugom kriterijumu - rekla je Kuburović. 

Kako je rekla, dostignuta je potpuna specijalizacija za organizovani kriminal i antikorupciju na teritoriji Srbije, u policiji, javnim tužilaštvima i sudovima, a policija i tužilaštva sada imaju mogućnost sa koriste kao alat službenike za vezu - u svim državnim organima koje mogu da imaju relevantne informacije za antikoruptivne slučajeve određeni su službenici za vezu. 

Navela je i da je vlada 2015. godine usvojila Strategiju istraga finansijskog kriminala, a Ministarstvo pravde u leto te godine započelo izradu novog zakona o organizovanom kriminalu, kao uslov primene te strategije. 

- Kada je prvi nacrt objavljen, u jesen 2015. godine, mnogi su se javili da ospore sadržinu ovakvog pristupa kao preambicioznu i nerelano sprovodivu. Ministarstvo i Vlada su uprkos svim preprekama i pokušajima raznih interesnih grupa da spreče donošenje i primenu ovakvog zakona o organizovanom kriminalu i korupciji i izmenjenog Krivičnog zakonika, ove zakone usvojili i od 1. marta ove godine počela je njihova primena - rekla je Kuburović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17