• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

26.09.2018

21:55

TRAMP PORUČIO PREMIJERKI SRBIJE: Albanci moraju DA POPUSTE, insistiraćemo na KOMPROMISNOM REŠENJU!

Politika

TRAMP PORUČIO PREMIJERKI SRBIJE: Albanci moraju DA POPUSTE, insistiraćemo na KOMPROMISNOM REŠENJU!

Podeli vest

Predsednik SAD u razgovoru sa Anom Brnabić u Generalnoj skupštini UN pružio jaku podršku Srbiji u pregovorima sa Prištinom. Obećao da će insistirati na kompromisnom rešenju

Američki predsednik Donald Tramp poručio je premijerki Ani Brnabić u Generalnoj skupštini UN da Albanci sa Kosova i Metohije moraju da popuste i pristanu na kompromis sa Srbijom, saznaje Informer!

Premijerka je preksinoć, uoči početka debate u Generalnoj skupštini UN, prisustvovala tradicionalnom prijemu koji priređuje američki lider. Tramp je, tvrde diplomatski izvori, u razgovoru sa Brnabićkom pružio jaku podršku Srbiji u pregovorima sa Prištinom. Pošto mu se Brnabićka zahvalila na promeni politike prema Beogradu, lider SAD je doslovce odgovorio: Srbi su dobar narod!

Velika promena

Zahvalila sam se Trampu za novo razumevanje Srbije i otvorenost
Ana Brnabić, premijerka Srbije

Veliki uspeh

Naši izvori kažu da Tramp nije krio da podržava nastavak dijaloga Srbije i privremenih vlasti u Prištini.

- Ključna poruka bila je da Albanci moraju da popuste i pristanu na kompromis. Razgovori o kompromisu Beograda i Prištine nastaviće se i na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, što je pre samo nekoliko meseci bilo nezamislivo! To dovoljno govori kolika je promena politike američke administracije prema Srbiji i koliko se uvažava diplomatska borba Beograda za Srbe na Kosovu... - prenosi Informerov izvor, zapadni diplomata koji je prisustvovao prijemu, ali nije želeo da mu otkrijemo ime i prezime.

Premijerka Ana Brnabić, na drugoj strani, ne otkriva detalje razgovora sa Trampom, ali kaže da mu je zahvalna na promeni politike prema Srbiji.

- Ne mogu da kažem da sam imala vremena za dugačak razgovor, ali sam mu se zahvalila za novo razumevanje Srbije i otvorenost da se razume naš stav i čuje naš glas. Srbija zaslužuje novo poštovanje u svetu, da svi prepoznaju napore predsednika Vučića da izgradimo miran, stabilan i bezbedan region - ističe Brnabićeva, koja se prethodno sastala i sa senatorom Ronom Džonsonom, koji je rekao da Vašington ohrabruje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da želi da pomogne u pronalaženju rešenja.

DAČIČ U UN: Nacionalni prioritet rešenje za Kosovo

 

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je na skupu u UN da je nacionalni prioritet postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, kao i da Srbija pridaje poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu.
- Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet - rekao je Dačić, dodajući da je Srbija iskreno posvećena miru i dijalogu koji se uz posredovanje EU vodi između Beograda i Prištine.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da je Zapad prvi put počeo da obraćaju pažnju na to šta Srbija govori u vezi sa Kosovom.

- Niko nije mogao da se nada da će se doći do toga da se o Kosovu uopšte razgovara. Za zemlje Zapada Kosovo je nezavisna država. Ipak, sad su prvi put počeli da obraćaju pažnju na to šta Srbija govori, a svima njima je u interesu da ne rešimo kosmetsko pitanje i da postoji nešto što će moći da je sprečava kada god napreduje i nešto dobro uradi - podvlači Vulin.

Da se ja pitam

Pomirenje između Albanaca i Srba ključno je za mir. Mora biti učinjeno više na inkluziji Srba i drugih manjinskih zajednica. Kosovo nema vremena da izgubi na izazovima.

Greg Delavi, ambasador SAD u Prištini

Saglasnost velikih sila

Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, smatra da je za rešenje pitanja Kosova neophodna saglasnost velikih sila.

- Legitimno je razmišljanje o tome da se pregovori izmeste iz Brisela u UN ili da se traži novi moderator. Ispostavilo se da EU ima trome mehanizme. Međutim, zbog naših aspiracija ka EU, prebacivanje pregovora bilo bi kontraproduktivno i značilo bi prolongiranje rešenja - zaključuje Miletić.

 

ANA BRNABIĆ SE ZAHVALJIVALA TRAMPU, ON JOJ UZVRATIO: SRBI SU DOBRI LJUDI!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dokle otrcano

pre 5 godina

"... prenosi zapadni diplomata koji je prisustvovao prijemu, ali nije želeo da mu otkrijemo ime i prezime..." Dokle ovo otrcane fore? Nijedan od tih "zapadnih doplomata", jedino ako nije neko piskaralo na ovom nivou, pa kao nije zeleo, bla, bla, bla. Drugo, piskarala: ne kaźe se i ne piše "Brnabićka", već Brnabićevoj. Niste bili na času, u osnovnoj školi, kada su se učile pve stvari. Igrali klikera u skolskom dvorištu ili livadici, a?

Zivko

pre 5 godina

Bravo Tramp lideru miroljubive politike-bices kandidat za Nobelovu nagradu za mir jer si to zasluzio- isto ste Predsednik od reci jer sve sto ste obecali biracima ispunjavate i sto ste dobro shatili u kakvoj situaciji je Srbija i srbi na Kosovu jer su to sve uradili Obama i njegovi izdajnici Srbije-Kostunica,Tadic,Pajtic,Sutanovac,Djilas,Zivkovic,Jeremic, i njihovi tajkuni,a sada se definitivno potvrdjuje da je Vucic-Genije 21-og veka i da ce svi izdajnici Srbije da dozive potpuni debakl zbog predaje Kosova a da Srbija nedobije nista.

021NS

pre 5 godina

Ne mogu Albanci da se dogovore sa Srbijom! Mogu trenutni predstavnici Prištine da se dogovore sa Beogradom!

zoran

pre 5 godina

Da pritisne i šiptare i ove naše knezove, da što pre da počne da deluje pravna država i da se stane na put svem mogućem divljanju i lopovluku. Da postanemo normalna država u EU i da se granice ne vide i ne osete. Da se zemlja očisti od smeća, zaudara na svakom koraku. Kad može Slovenija da bude najčistija zemlja na svetu, zašto da i mi ne budemo.

zoran miljkovic

pre 5 godina

СВЕ ЈЕ ТАКО,ПА ВАШ НОВИНАР СЛУШАО ШТА ЈЕ ТРАМП РЕКАО,КОЈЕ СТЕ ВИ БУДАЛЕ И ЛАЖОВИ,САДА ЋЕ ТЕ ДА НОСИТЕ ТРАМПА НА МАЈИЦИ И НА ТЕЛЕФОНУ УМЕСТО ПУТИНА,ПРОДАНЕ ДУШЕ,СЕЉАЧКЕ ЏУКЕЛЕ.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17