• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.09.2018

12:42

GOJKOVIĆ: U potrazi za ukradenim delima pronaći ćemo deo sebe

Politika

GOJKOVIĆ: U potrazi za ukradenim delima pronaći ćemo deo sebe

Podeli vest

U Domu Narodne skupštine danas je otvorena izložba "Umetnost koja čeka pravdu" posvećena nestalim slikama, skulpturama i mobilijaru u događajima Petog oktobra 2000-te, a predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je da se ne sme odustati od potrage i da se pokradena umetnička dela moraju vratiti

Vrednost tih dela je, kako je rekla, neprocenjiva, ne samo u materijalnom smislu, već pre svega zato što predstavljaju važan deo našeg kulturnog identiteta i imaju izuzetnu umetničko-istorijsku vrednost.

Gojković je otvarajući izložbu rekla da su to dela koja jednako pripadaju svim građanima, navodeći da je u paljenjem zgrade Skupštine pre 18 godina naneta nesaglediva šteta, jer je značajan deo kulturnog nasleđa nestao i do danas nije vraćen.

Gojković je poručila da treba nastaviti s potragom za tim delima i svim ostalim što je nestalo iz Doma Narodne skupštine,te da se neće odustati od toga da se Srbiji vrati "neprocenjivo blago". 

Ona je apelovala na sve građane koji bilo šta znaju o tim umetničkim delima da to jave skupštini, navodeći da je upravo zahvaljujući savesnim građanima u proteklih nekoliko meseci vraćen deo otuđenog nameštaja. 

- Ali, na tome nećemo stati, jer u potrazi za tim delima verujem da ćemo ponovo pronaći i deo sebe - poručila je.

Ona je dodala da je kolekcija umetničkih dela prikazanih na izložbi nastajala od 1936. godine, a među njima je pomenula remek dela Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Koste Hakmana, Zore Petrović, Vase Pomorišca...

- I nakon Drugog svetskog rata sve do savremenog doba skupštinska zbirka je obogaćivana delima autora iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, koja su deo izuzetne zbirke srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka - rekla je predsednika parlamenta.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija