• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.09.2018

21:54

VULIN: Uvek ću zaštititi svakog ko radi za državu!

Politika

VULIN: Uvek ću zaštititi svakog ko radi za državu!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom odluke Prekršajnog suda da ga novčano kazni što nije u zakonskom roku dostavio informacije o incidentu tokom Parade ponosa 2014. godine, da će uvek zaštititi svakog ko radi za državu

Ministri Vulin i Nebojša Stefanović, na skupštinskoj sednici na kojoj su odgovarali na poslanička pitanja, učestovali su u polemici sa samostalnom poslanicom Marinikom Tepić, koja je rekla da je Vulina Prekršajni sud novčano kaznio sa 10.000 dinara, jer nije dostavio informacije koje je, kaže, tražila CRTA u vezi slučaja kada su žandarmi pretukli braću tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Vulin je objasnio da se traži kopija jednog izveštaja koji je nastao neposredno nakon prebijanja Andreja Vučića i Predraga Malog i da se traži ime operativca koji je sačinio izveštaj.

Kaže da se u tom izveštaju nalaze imena svedoka koji su rekli šta su tada videli.

- Uvek ću se založiti za to da čovek koji radi za državu bude zaštićen. Uvek ću se založiti i ako treba da snosim posledice, ja ću ih i snositi, ali oni koji su radili za državu treba da budu zaštićeni. Svaki radnik VBA mora da zna da je njegova država uz njega, da je njegovo Ministarstvo uz njega, a on treba samo da radi svoj posao u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Ne može se drugačije voditi jedna država, a ne da se svako ko radi za državu kažnjava i prodaje - poručio je Vulin.

Traži se da se da ime operativca VBA koji je izveštaj sačinio, traži se izveštaj koji sadrži imena svedoka koji su rekli šta su imali da kažu i šta su videli u tom trenutku, i očekujete od mene, kao ministra, da vam predam tog čoveka, istakao je Vulin, ocenjujući da je to neprihvatljivo. 

Zašto bih dao ime operativca Vojnobezbednosne agencije koji je sastavio odgovarajući zapisnik, zašto bi se znala imena svedoka u široj javnosti - da bi im neko rekao da promene mišljenje da nisu videli to što su videli. Da li treba svaki operativac VBA ili BIA ili bilo koje druge službe sutra da se plaši da li će neko saznati njegovo ime i onda kad sastavlja izveštaj treba da razmišlja da li će se to što je sastavio svideti sutra nekome ko će tražiti njegovo ime i tražiti, rezultat njegovog rada, da se pokažu u javnosti, kazao je Vulin.

- Ne znam da li biste tražili sve ovo da nije u pitanju Andrej Vučić i da nije on taj koji je prebijen. Možda bi se drugačije ponašali, ali kao što vidim, kad je u pitanju brat predsednika koji je onako surovo prebijan, onda tražite i svedoke i one koje su radili na tom slučaju - poručio je Vulin poslanici.

Prema njegovim rečima, sud uopšte nije raspravljao o tome da li je pogrešio, nego je doneo presudu, jer, navodi, "niste odgovorili u zakonskom roku".

- To je njegovo pravo i ja ću, naravno, poštovati zakon bezuslovno, kao što ga poštujem čitavog života, platiću kaznu, a ako posle moja žalbe sud dosudi, to je njegovo pravo - naglasio je Vulin.

Poslanica Tepić tvrdi da je Prekršajni sud ocenio da tražene informacije nisu označene stepenom tajnosti.

U raspravu se uključio i ministar Stefanović, koji je rekao da je Vulin prekršajno kažnjen zato što je štitio integritet VBA koji je mogao biti narušen.

- Kao ministar, stao je na stranu vojnika i profesionalaca. I ja bih tako uradio, snosio bih odgovornost, bio kažnjen zbog toga sudski, ali bih stao uz svoje ljude. On je doneo odluku, izabrao da bude procesuiran, sud je odlučio drugačije i to je vladavina prava - rekao je Stefanović.

Ističe da se on lično protivi da se otkrivaju informacije dok postupak ne bude okončan, jer osetljivi detalji, kaže Stefanović, mogu da utiču na sudski postupak.

- Zašto bi neko treći imao osetljive podatke koji se njega ne tiču, osim da tim podacima želi da vrši pritisak na svedoke i tužioce. Šta će to novinama ili istraživačkom centru osim da žele da utiče na sam tok procesa - konstatovao je Stefanović.

Dodao je da i Evropska komisija traži od Srbije da donese zakon koji će ovlastiti istražne organe da ne daju informacije o istragama koje su u toku, i ukazao da se donošenju tom zakona protivi Poverenik za informacije od javnog značaja.

ALEKSANDAR VULIN: Stav opozicije o mržnji prema ženama nije nov

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mare

pre 5 godina

Tako govori jedan odgovoran covek koji stoji iza svojih postupaka.

Mladen

pre 5 godina

Zašto bi neko treći imao osetljive podatke koji se njega ne tiču, osim da tim podacima želi da vrši pritisak na svedoke i tužioce.

Malina

pre 5 godina

Vulin je jedan od onih kojima je interes naroda na prvom mestu.

Krsta

pre 5 godina

Svako ko profesionalno radi svoj posao, mora biti zasticen od svih napada. Da bismo konacno imali sluzbe i institucije kojima moze da se veruje.

pokahontas

pre 5 godina

Pravo rečeno. Zaštita za sve koji ispravno rade.

CEDA

pre 5 godina

Ministar Vulin ce platiti kaznu kojom ga je kaznio Sud. To je samo dokaz da je Srbija pravna drzava da Zakon vazi za sve nema nedodirljivih.

Maša

pre 5 godina

Ni u drugim zemljama se ovakve informacije ne objavljuju, to su tajne iz razloga bezbednosti ti ljudi, ministar iako se ne slažem uvek sa njim je ovaj put postupio na pravi način.

Mare

pre 5 godina

Svim ministrima treba da su na prvom mestu narod i drzava!

Biljana Đ

pre 5 godina

Na žalost naša opozicija samo gleda da se što više lično obogate a građani su im na poslednjem mestu.

Biljana Đ

pre 5 godina

Ko god želi dobrobit Srbiji i njenim građanima, imaće podršku države.

velja

pre 5 godina

Neverovatno je da neko traži da se objavi ime nekog ko obavlja poverljive poslove za državu, a još je neverovatnije da i sud kazni ministra jer to nije objavio

artist

pre 5 godina

I onda se jednog dana sazna, da Vukosavljević ima akcije kod Šolaka i Đilasa.

Savac

pre 5 godina

Ništa me ne iznenađuje kod naših sudova i sudija.

goca

pre 5 godina

Ko radi za drzavu, radi i u interesu iste, tako da je to potpuno ocekivan potez!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija