• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

27.09.2018

23:07

ANA BRNABIĆ: Ne postoje više crvene linije SAD za pitanja KiM!

Politika

ANA BRNABIĆ: Ne postoje više crvene linije SAD za pitanja KiM!

Podeli vest

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Njujorku da će, na predstojećem sastanku sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, sigurno biti govora o Kosovu, s obzirom na to da je on prva "kontakt tačka" Srbije za razgovore o KiM

- Videla sam Mičela i sinoć na prijemu kod (šefice evropske diplomatije Federike) Mogerini i (predsednika evropskog saveta Donalda) Tuska. Naravno da ćemo pričati o Kosovu. On je naša prva kontakt tačka za razgovore o KiM. Juče smo malo razgovarali o tome i mislim da je neverovatno videti stav Amerike. Ne postoje više crvene linije, već samo mogućnost kompromisa", podvukla je Brnabić. 

Ona je izrazila zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za "napore, političku spremnost, hrabrost i spremnost da se o kompromisu razgovara".

- To je zrelost koju Srbija pokazuje, a koju nije u prošlosti pokazivala. Koju cene sada svi naši partneri, a i one zemlje koje nisu bile naši tradicionalni partneri, kao što su SAD, gde danas imamo potpuno drugačiji ton i atmosferu - rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je navela i da očekuje sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom i intervju za Si-En-En i ponovila da će to raditi sa ciljem predstavljanja Srbije u novom svetlu.

Premijerka se danas sastala sa američkim državnim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom i istakla da je to bio odličan sastanak.

"Odličan sastanak, jako prijatna atmosfera. Trajao je mnogo duže nego što smo predviđali. Videli smo se nedavno, kada je posetio Beograd, na njegov zahtev smo se videli i danas. Govorili smo o odnosima SAD i Srbije, pre svega privrednim. Prošli smo kroz jednu listu investitora koji rade i prezadovoljni su u Srbiji. Govorili smo o mogućnosti da se oni još više prošire u Srbiji, ali i o našim planovima kako da dovedemo još više investitora", kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, tokom današnjeg sastanka su se dogovarali i za njegovu novu posetu Srbiji, kao i o tome koliko je različit stav ove administracije predsednika SAD Donalda Trampa prema Srbiji, u odnosu na ranije administracije.

Razgovarali su, kazala je Brnabićeva, i o kompaniji Behtel i o njenoj zainteresovanosti da rade Moravski koridor i potpisali neobavezujući sporazum o saradnji.

- Da li će oni dati najbolju ponudu i da li ćemo u tom smislu moći da radimo sa Behtelom, to će biti pitanje, ali smo otvoreni za dalji razgovor sa njima. Na kraju krajeva, SAD imaju drugačiji odnos prema zemljama u kojima je Behtekl prisutan i radi. To je i tehnološki jedna od najjačih kompanija u svetu - kazala je predsednica srpske vlade.

ALBANSKI MEDIJI O DIPLOMATSKOJ BLAMAŽI KOSOVA U UN: Učinak delegacije skoro pet puta veće od srpske, NEVIĐEN SKANDAL I SRAMOTA!

 

(FOTO) ŠVAJCARCI SE ZAINTERESOVALI ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE! Brnabić: Pitali su kako mogu da pomognu


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 5 godina

Ana je vec sada uradila odličan posao u Njujorku...

Ana

pre 5 godina

Nadamo se podrsci SAD-a po pitanju KiM, da se u sto kracem roku problem sa njima resi.

Mara

pre 5 godina

Jos cekamo u pola 2 Anin govor u Njujorku, ostalo sve je dobro odradjeno...

Viktorija Viki

pre 5 godina

Kompromis je najbolje resenje, nadamo se da ce do njega konacno doci.

Helenalena

pre 5 godina

Nasa Ana je odlican diplomata koji dobro i vredno radi na jacanju odnosa sa stranim zvanicnicima.Ona i cela nasa vlada se trude da svim silama obezbede podrsku za KiM i Srbiju.

Ana

pre 5 godina

Očekujem da prepoznaju poziciju Srbije i da nam pomognu.

vuk

pre 5 godina

Premijerka ima odgovornu ulogu u drzavi i gleda da svoj posao obavlja na najbolji nacin.

moma

pre 5 godina

Samo je bilo pitanje vremena,kada ce se desiti ovako nesto.

brana

pre 5 godina

Preinterese građana.mijerka je sposobna i odgovorna političarka koja na najbolji način predstavlja svoju zemlju i štiti

Jova

pre 5 godina

Sad malo po nasem za pitanje Kosova. Dosta je bilo po njihovom.

Wladimir

pre 5 godina

Odlične vesti! Svaka čast premijerki...i svakom ko stoji iza nje!

ivana

pre 5 godina

Vucic se iskreno bori da se resi pitanje KiM, to je zaista vazno za sve nas, svi drzavnici primecuju njegov trud i Srbiju gledaju drugacijim ocima

Mala

pre 5 godina

Ova vlast je najbolja vlast koju Srbija ima i zadnjih par decenija. Politika A. Vucica i clava njegove vlade je pun pogodak za napredak, prosperitet i ocuvan integritet Srbije.

Dragojlo

pre 5 godina

Nece više biti prepreke za još jaču borbu za Kosovo posle razgovora sa Donaldom Trampom . Predsednik Drzave pokazao je svim svetskim silama da se ne treba igrati sa Srbijom jer mi radimo najbolje za mirno resavanje pitanja izmedju Srba i Albanaca .

Mira

pre 5 godina

Maksimalno se trude i ulazu napore da se resi pitanje KiM!

Milos

pre 5 godina

Ovo je dobro cuti znaci da mozemo otvoreno da razgovaramo

Vladana

pre 5 godina

Da li to znaci da je svet koji predvodi amerika konacno odlucio da se povinuje medjunarodnom pravu i postuju nasa ustavna pava. Ako je tako traziti da se sramna presuda da je nezavisnost kosova legalna preispita, da se primeni zakon, ustav i rezolucija 1244. Bravo za Anu.

Jovana

pre 5 godina

Puna podrska premijerki za produktivne razgovore

Rade

pre 5 godina

Srbija danas pokazuje zrelost, a koju nije u proslosti pokazivala. Koju cene sada svi nasi partneri, a i one zemlje koje nisu bile nasi tradicionalni partneri, kao sto su SAD, gde danas imamo potpuno drugaciji ton i atmosferu . Sada zele da nas saslusaju po pitanju Kosova, mnoge drzave sada preispituju svoje odluke o priznanju Kosova.

reda

pre 5 godina

Nema crvene, samo jos zeleno svetlo da stigne...

Balša

pre 5 godina

Ova Ana je svtarno opasan car, i baš neko ko Srbiji daje nekakav novi povoj, neku dobru i pozitivnu energiju. Jednostavno je osoba koja popravlja imidž Srbije. Tvrdim da odnosi država direktno zavise od odnosa njiihovih znaničnika, a ona je taj tip koja može da ima dobre odnose sa svima....

perica

pre 5 godina

Predsednik Tramp je pragmatican i zeli da SAD odigraju kljucnu ulogu u resenju kosovskog konflikta.Sada ,kada cujemo izjave njihovih diplomata ,svetlo na kraju tunela je sve blize i jace!

Gale

pre 5 godina

Bravo Ana! Očekujemo da ćeš doći iz Amerike sa najboljim rešenjima.

dea

pre 5 godina

Završili smo davno sa crvenim linijama, još samo da se i drugi uvere u to....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija