• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

27.09.2018

23:56 >> 23:59

VATRENO KRŠTENJE AMERIČKOG F-35:  Najskuplji avion u istoriji SAD, na prvom borbenom zadatku NAPAO TALIBANE!

Politika

VATRENO KRŠTENJE AMERIČKOG F-35: Najskuplji avion u istoriji SAD, na prvom borbenom zadatku NAPAO TALIBANE!

Podeli vest

Američke oružane snage su danas prvi put upotrebile svog novog "stelt" lovca "F-35" u borbenoj situaciji, što je važan događaj za taj najskuplji avion u istoriji.

Avioni "F-35" koji se smatraju "biserima" najnaprednije tehnologje za izbegavanje radara, uzleteli su sa broda "Eseks" i bombardovali talibane u Avganistanu, saopštila je komanda pomorskih snaga na Bliskom istoku. 

Upotrebljeni su avioni "F-35B" namenjeni Mornaričkoj pešadiji, što je varijanta kojoj je potrebna kratka pista za uzletanje, a sleću vertikalno. 

- Tokom ove misije, F-35B su izveli napad u cilju podrške kopnenim operacijama čišćenja terena, a komandant kopnenih snaga je napad ocenio kao uspešan-  navodi se u saopštenju.

Izrael je maja ove godine objavio da je prvi upotrebio "F-35" u borbi.

Pokrenut početkom 1990-ih godina, "F-35 je najskuplji oružani program u američkoj vojnoj istoriji, a ukupna cena procenjuje na skoro 400 milijardi dolara za Pentagon, s ciljem da se gotovo 2.500 komada proizvede u narednim decenijama.

Kada se uračuna održavanje, ukupni troškovi za "F-35" su procenjeni na 1,5 biliona dolara do 2070. godine, što je projektovani vek trajanja tih aviona.

Američka grupa "Lokhid-Martin" koja proizvodi "F-35" je već isporučila 156 aviona Ratnom vazduhoplovstvu SAD (varijanta F-35A), 61 Mornaričkoj pešadiji (F-35B) i 28 Ratnoj mornarici (F-35C), izjavio je portparol Pentagona potpukovnik Majk Endrjus.

Pristalice tog aviona hvale njegovu "stelt" tehnologiju koja omogućava da izbegne radar, supersoničnu brzinu, agilnost i razne senzore koji pilotu daju nenadmašan pristup širokom spektru informacija.

Međutim, razvoj tog aviona bio je obeležen kašnjenjem i prekoračenjem budžeta.

Junua 2014. godine, čitava američka flota "F-35" zadržana je na zemlji odlukom američkih vlasti da bi se istražio uzrok misterioznog požara na jednom od njih.

Prošle godine je pedesetak "F-35A" Ratnog vazduhoplovstva SAD zadržano u vazduhoplovnoj bazi Ljuk u Arizoni zbog problema s kiseonikom za pilote.

 

(VIDEO) NEMCI KUPUJU LOVCE PETE GENERACIJE: Umesto "tornada" berlin želi američke F-35!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija