• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.09.2018

19:24

SKANDALOZNE PRETNJE BRISELA! Evropa nam vraća vize zbog Irana?!

Politika

SKANDALOZNE PRETNJE BRISELA! Evropa nam vraća vize zbog Irana?!

Podeli vest

Tanja Fajon iz Evropskog parlamenta zapretila da će Srbiji uslediti sankcije ukoliko se do kraja oktobra ne uskladi sa viznom politikom EU prema Iranu

 

Evropska unija otvoreno je zapretila Srbiji da će joj ukinuti "beli šengen" i vratiti joj vize zbog odličnih diplomatskih odnosa sa Iranom!

Tanja Fajon, predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, upozorila je Srbiju da bi, ako opet ne uvede vize Iranu do kraja oktobra, mogla dobiti negativni izveštaj o viznoj liberalizaciji. Fajonova je ovu direktnu pretnju uputila tokom debate o nacrtu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP. Taj dokument, na koji je podneto čak 239 amandmana, trebalo bi da se usvoji krajem novembra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Briselu.

Menjanje granica izaziva haos

Tanja Fajon kaže i da je eventualna promena granica unela dodatnu nestabilnost na Balkan.
- Znam da je to osetljivo pitanje. Iz iskustva Slovenije mogu da kažem da bi svako pomeranje u granicama destabilizovalo region i to je nešto što moramo da izbegnemo - poručila je Fajonova.

Nemoguća ucena

Fajonova je ukazala da u Srbiji ima dosta problema, počev od stanja u medijima i priči i promenama granica (vidite okvir), ali da je među najvećim problemima neprilagođena politika vizne liberalizacije.

- Srbija bi, ukoliko do kraja oktobra ne prilagodi svoju politiku vizne liberalizacije prema Iranu, mogla dobiti negativni izveštaj o viznoj liberalizaciji do kraja godine - istakla je Fajonova, najavljujući tako nove sankcije Srbiji i vraćanje viza!

FRANCUSKI PREDSEDNIK LJUT NA PRIŠTINU! Makron Šiptarima ne da "beli šengen", zbog migranata i ŠIKANIRANJA HUMANITARCA GUJONA!

inistarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, upitana da prokomentariše ovu izjavu, kaže za naš list da usklađivanje vizne politike nije pitanje bilo koje države pojedinačno, već celokupne politike.

Čekajte, bre!

DEJVID MEKALISTER
IZVESTILAC U EP ZA SRBIJU:
- Važno je da ohrabrimo Srbiju, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak, posebno u oblasti fundamentalnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija.

- Ovde se radi o tome da, kada ste članica, uvodite vize svim državama za čije državljane EU zahteva vizu. I to ima smisla kada ste država članica, naročito iz bezbednosnih, ali i ekonomsko-socijalnih razloga. O kojim se državama radi precizirano je posebnim propisom. Granice Republike Srbije su bezbedne za sve. To smo videli tokom migrantske krize, a u to može da se uveri svako iz Evrope. Podsećam da imamo veoma dobru saradnju sa nemačkom policijom, ali i svim drugim evropskim partnerima. O tome svedoči i skoro zaključeni sporazum sa "Fronteksom" - podvlači Joksimovićeva.

Moj ugao

ZORAN MILIVOJEVIĆ
KARIJERNI DIPLOMATA:
- Srbija ima suvereno pravo da odlučuje o tome kome uvodi, a kome ukida vize. Pogotovo zato što još nije članica EU. Ukoliko se nešto desi sa "belim šengenom", to bi bio jako negativan potez Evropske unije.

Suverena država

Dubravka Filipovski, članica Odbora za spoljne poslove, ističe da je Iran tržište od 80 miliona stanovnika.

- Zato privlači mnoge zemlje, pa i najrazvijenije. Mi možemo pre ulaska u EU da vodimo svoju politiku i da se sa Briselom potpuno uskladimo danom pristupanja tom političkom savezu. Naravno da je važno da tokom pregovaračkog procesa pokažemo da je prilagođavanje politici EU jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta. Ali, akteri u međunarodnoj zajednici moraju da prihvate činjenicu da Srbija ima svoje interese kao suverena država i da zakonodavstvo postepeno usklađuje kroz poglavlja koja otvara. Postoje slučajevi u kojima se interes Srbije ne poklapa sa interesom EU, na primer sankcije Rusiji. Naravno, naša obaveza je da sprečimo zloupotrebe, i to činimo - zaključuje Filipovski.
 

JUTARNJI: SRBIJI UGROŽENA VIZNA LIBERALIZACIJA! DAČIĆ: Vizna politika naše zemlje usaglašena je sa EU, ali Srbija ima svoje interese!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hal

pre 5 godina

Kaze ,Srbija ima suvereno pravo da odlucuje o tome kome da uvodi vize a kome da ukida. Ok pa ima i Evropska unija suvereno pravo da ukine Srbiji beli sengen... o boze... karijerni diplomata

ccc

pre 5 godina

pa nije on rekao da nemaju pravo, nego da bi to bio npotreban i los potez, posto srbija ima granice sa EU, i ti Iranci ne bi mogle da prismrde u EU... dakle covek izneo svoje misljenje sa kojim mozes ili ne moras da se slozis... apsolutno nije rekao da ne mogu, ne smeju ili slicno sto ti impliciras... malo ukljuci mozak kada citas sta drugi kazu....

zoran

pre 5 godina

Granice Srbije su bezbedne za sve da je pređu samo sa mobilnim telefonom i da dobiju papire a na njima podatke "na časnu reč". Stotine hiljada su prešle granicu, radile po parkovima šta su htele i niko ih u tome nije ometa. Slobodno su ljudima gazili preko njiva i bili su vrlo ljuti zbog metalne ograde na mađarskoj granici. Ljuti su i na naše spretne preprodavce što im nisu prodali dovoljno klešta za sečenje te iste ograde. I biće još ljući ako ih najure iz Nemačke, Švedske i drugih zemalja jer se ovde na sve strane širi miris roštilja od svinjskog mesa.

021NS

pre 5 godina

Srbija nije u EU, kome da se prilagođavamo nego sami sebi...

milan lala

pre 5 godina

Za mene je ovo vazna otreznjavajuca vest, jer nam jos jednom po ko zna koji put otvara oci i pokazuuje u kakvo antisrpsko drustvo zelimo pristupiti . Ovo otvoreno i bezobzirno antisrpsko delovanje iz Brisela samo ce jos vise kod naroda stvoriti odbojnost prema eventulanom clanstvu Srbije u EU . Gospoda iz Brisela i dalje misle da mogu pretiti i uslovljavati Srbiju clanstvom , no cinjenica je da Srbija danas ima i drugu alternativu koja se sve vise u Srbiji pokazuje kao izuzetno dobra i obecavajuca . Kinska i Ruska ulaganja bez ucenjivanja u Srbiju su strateska i uskoro ce premasiti ulaganja EU. Srbija zeli najvecu saradnju sa EU ali i sa svima drugima na planeti , no svoje interese stiti i nece ih napustiti zbog pritisaka iz Brisela cak i po cenu odustajanja od puta u EU . Mi jos nismo clanica EU da nam se natura njihova politika i komanduje sta smemo ciniti a sta nesmemo , sa Srbijom i Srbima se tako nemoze postupati .

Ljube

pre 5 godina

Naša diplomatija i državno rukovodstvo imaju previše tolerancije na sve te bezobrazluke i licemerje EU. Ta ista EU sa Nemačkom na čelu se posvađala na krv i nož sa Trampom zato što je izašao iz niklearnog sporazuma sa Iranom i ugrozio im silne milijarde zarade od Irana a jednoj maloj i jadnoj Srbiji prete sankcijama zbog dobrih odnosa sa tim istim Iranom. Ja bih im jasno i glasno rekao - onog momenta kad Srbija bude punopravan član EU onda možete to od nas da zahtevate a do tada mi kao suverena zemlja biramo sa kim sarađujemo i kome verujemo a trenutno vama verujemo manje nego Iranu i Rusiji.

Mix

pre 5 godina

Proglasimo nesvrstanost kao Tile svojevremeno i kapu da nakrivimo...

White Power

pre 5 godina

Kada vecito podrzavamo neku aktuelnu svetsku fukaru-i treba da uvedu vize. Od inata se NE ZIVI!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija