• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. BABIĆ

01.10.2018

22:03

BRUKA! ZAPADNI MOĆNICI PODRŽAVAJU ŠIPTARSKO NASILJE! Dačić: Sramno je što EU ćuti na Tačijevo nasilje! Ponašaju se kao da su monasi sa Tibeta!

Politika

BRUKA! ZAPADNI MOĆNICI PODRŽAVAJU ŠIPTARSKO NASILJE! Dačić: Sramno je što EU ćuti na Tačijevo nasilje! Ponašaju se kao da su monasi sa Tibeta!

Podeli vest

EU se oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta i govorila o tome da sve strane budu mirne. To je iritirajuće! Pa od čega to mi treba da se uzdržimo?!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je juče da je skandalozno i sramno to što su Evropska unija, NATO i SAD ostali nemi pred nasilnim upadom specijalaca ROSU i predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija na jezero Gazivode!

Dačić je ćutanje Brisela i potonji zakasneli skandalozni poziv na uzdržanost obe strane (vidite okvir), uporedio sa reakcijom budističkih monaha sa Tibeta.

Sledbenici Dalaj-lame

Ministar spoljnih poslova poručio je da nam je ova poslednja u nizu albanskih provokacija pokazala da od EU ne treba da očekujemo baš ništa, pošto oni nisu spremni da reaguju čak ni na očigledno kršenje Briselskog sporazuma.

- EU je prvo satima ćutala, a onda se oglasila kao neki vrhovni savet monaha sa Tibeta i govorila o tome da sve strane treba da budu mirne!? Nisu se uopšte trudili da učestvuju u rešavanju ovog problema, a predsednik Vučić nije uopšte mogao da ih dobije na telefon... Ništa ja više ne očekujem od EU. Ja sam to Vučiću sto puta rekao, ne treba računati da će se oni uopšte truditi da budu objektivni. Ne samo EU nego cela zapadna međunarodna zajednica - rekao je Dačić i dodao da se situacija donekle promenila jer sada svi u svetu shvataju da je prištinska strana ona koja stalno pravi probleme.

Činjenice

* Više od 50 naoružanih specijalaca ROSU upalo je u subotu u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku i uhapsilo četvoricu Srba
* Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači provozao se čamcem po jezeru Gazivode i rekao da je hteo da se uveri u prirodne lepote (Gazivode su veštačko jezero, prim. ur.)
* Predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno se obratio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i EU, sa ciljem da se zaštiti srpski narod i imovina
* U Zubinom Potoku Srbi blokirali magistralni put Ribariće - Kosovska Mitrovica ka administrativnom prelazu Brnjak i organizovali miran protest
* ROSU se oko 16 časova povukao sa Gazivoda
* Tokom večeri uklonjena blokada puta

- Međutim, i dalje nema negativnih reakcija i dalje nema pritiska na tu stranu da se pridržava dogovora. To je jako iritirajuće! Traže sad od nas da se suzdržimo! Pa, zaboga, od čeka mi da se suzdržimo?! - zapitao je Dačić.

Podsećamo, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić pozvala je na "smirenost i uzdržanost svih strana povodom tenzija u vezi sa posetom kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova"!? Kocijančićeva jedino nije objasnila šta je to Srbija pogrešno uradila i da li je trebalo da ćutke posmatramo nasilje i fizičko iživljavanje kosovskih snaga nad našim narodom u južnoj srpskoj pokrajini.

U osvrtu na sam upad do zuba naoružanih pripadnika ROSU, koji su dugim cevima udarili na goloruke srpske radnike na Gazivodama, Dačić kaže da nema nikakvu dilemu da je u pitanju pažljivo osmišljena provokacija.

- Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe jezero Gazivode. To je provokacija, odnosno kontinuitet postupaka koji su se dešavali u prethodnim mesecima, a koji ruše ionako tešku stečenu stabilnost na KiM - rekao je šef diplomatije i objasnio da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosova dok se ne ispune dva uslova:

Još deset zemalja uskoro povlači priznanje Kosova

Ivica Dačić tvrdi i da će do kraja godine između pet i deset zemalja povući priznanje nezavisnosti Kosova:

- Tokom sastanaka koje sam imao nedavno u UN saznao sam da Oman, Uganda i Lesoto nisu priznale Kosovo, a da ih je Priština svrstala u zemlje koje to jesu učinile. Šef diplomatije Somalije mi je rekao da oni smatraju KiM delom Srbije, a ja mu kažem: "Hej, čoveče, ali vi ste priznali Kosovo?!". Baš zbog takvih situacija aktivno radim na tome da se revidira spisak država koje ih smatraju državom.

 

- Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština. Za upad ROSU na Gazivode ne znam da li je KFOR obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju izvinjenja, propusti i naknadne reakcije. Ali znam da niko od naših predsednika opština nipošto nije dozvolio onako nešto... - podvukao je Dačić.

Vrhunac bezobrazluka

S njim je saglasan i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je najoštrije osudio izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančić.

- Kao da su Srbi na KiM ponovo napali sami sebe, pa obe strane poziva na uzdržanost. Smatram da je ovo vrhunac bezobrazluka i neozbiljnosti u ovako teškim okolnostima i da je to još jednom dokazalo da ništa ne treba da očekujemo od predstavnika EU - konstatovao je Đurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Brale

pre 5 godina

Jel i AV isto bio tamo - jeste, pa zasto to isto ne bi napravio i ovaj sipac

nele

pre 5 godina

Apel "smirenost i suzdrzanost svih strana" se odnosio samo na Srbiju, a to znaci " nemoj da vam padne na pamet da bilo sta pokusate.

Anarhista

pre 5 godina

Како би овог крмка исекао. Па шиптари и нацистичка унија су део једне те исте терористичке организације. Али битно је да је ово српско смеће забринуто.

Goran

pre 5 godina

Pa valjda je napokon svima jasno da niti Evropa hoce Srbiju, a niti je voli. Niti nam treba njihova ljubav niti unija, neka nas samo puste na miru, a Srbin vojim radom i umecem, bez icije pomoci ce da vaskrsne Srbiju.

Ivan

pre 5 godina

I vi ste Dacicu monasi sa tibeta samo konstantujete i kukumavčete.

Pop

pre 5 godina

Нема ту решења без оружаног сукоба који западњаци прижељкују и на све начине покушавају да глупе шиптаре натерају да провоцирају уз наравно њихову подршку. Јер да бемају подршку одавно би пукли и одведени на суђење а косово би се одлободило и народ не би бежао.

ALO

pre 5 godina

Zašto sada svi srpski mediji ćute? Cela srpska istorija je obamana i laž ali baš SVE...Prikazivanje dokumentarnog filma i predstavljanje knjige “Mit o Jasenovcu” u Splitu Hrvatska vojska 13.10 ima vežbu akcije Oluja najveću vojnu vežbu od samostalnosti sa 5500 vojnika na više poligona po RH i to 4dana ko 95g...Večernjilist.hr NAJVEĆA IKAD Najsloženija vojna vježba Velebit: 5500 vojnika 72 sata na poligonima širom Hrvatske

KAŽU

pre 5 godina

Nije mogao Slobo da izbije na hrvatsko more pa neće moći ni Vučić na albansko jezero! Srce srbije je izvađeno ilegalno dok je pacijent bio bez svesti posle Oluje i sada ide na legalnu transplataciju u Majku Albaniju! Cela srpska istorija je obamana i laž ali baš SVE...Prikazivanje dokumentarnog filma i predstavljanje knjige “Mit o Jasenovcu” u Splitu Er Serbia uvodi liniju Beograd-Brač za brže i bolje letovanje i zaradu hrvatima ko da ona oduzeta za ratnu štetu odmarališta i hoteli i kuće i stanovi nisu dosta... Pošto je i ove turističke sezone zarada od turizma veća opet skoro za milijardu evra od prošle godine Hrvatska kupuje od Amerike eskadrilu 12 borbenih helikoptera Apači(Otpisuju stare ruske 11kom Mi8 i 13kom Mi17) i od Izraela kupuje 12 PVO Spajder i od Nemačke kupuje 40 tenkova Lepard 2A4(Do 2020g)...a dobiva na poklon od Amerike 16MLRS lansera i još 6Kajova voriors... CG je za logore na svojoj zemlji(Logor Morinj) isplatila odštetu za 220 hrvatskih i bošnjačkih logoraša i zbog zločina osudila 4 svojh bivših pripadnika JNA na 12g zatvora e tako se radi po poglavlju 23(sudstvo)! Hrvatska vojska 13.10 ima vežbu akcije Oluja najveću vojnu vežbu od samostalnosti sa 5500 vojnika na više poligona po RH i to 4dana ko 95g!

zoran miljkovic

pre 5 godina

Што рече Председник доста ми је бре КУКЊАВЕ направда,као мали ђокица,данас прича о КОКЛИЦА дипломатији,сутра се жали коме ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ,па ако си неспособан ОСТАВКА БАТО.Слушам плакање српске политичке сцене већ 30год а нама СВЕ ГОРЕ, узеће нам све на Косову,а ми опет у загрљај ПУТИНУ,да би осудио упад росу,као да то запад занима,БРУКА И СРАМОТА.

kacevenda i kusta

pre 5 godina

monasi sa tibeta protiv cetnika faista slobodanovih ucenika iz beograda to je srbi neravnopravna borba jer monasi sa tibeta su dobri ljudi posten svet i tu veru cenim dok za ove slobine ucenike mogu samo reci da im je mesto kod kacevende u samostanu ne bi ja njima ni sudio ni haskim ni drugim sudovima taj ljudski odpad treba samo kod kacevende u krevet da im vladika cita ocenas

Čovan

pre 5 godina

'ebi se Dačiću, još ćeš ti rasti. Pa njih nije bi stid da nas bombarduju, kamo li da prećutno odobravaju Tačijeve improvizacije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija