• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

02.10.2018

23:00 >> 23:02

VELIKA PROMENA EU, ZA SVE SU KRIVI MAKEDONCI: Savet bezbednosti Evropske unije NOVI PROJEKT ANGELE MERKEL?!

Politika

VELIKA PROMENA EU, ZA SVE SU KRIVI MAKEDONCI: Savet bezbednosti Evropske unije NOVI PROJEKT ANGELE MERKEL?!

Podeli vest

Savet bezbednosti Evropske unije - da li je to iznuđeni trzaj umornog Brisela, koji pokušava da spase što se spasti može, ili trzaj nemačke kancelarke kojoj slute kraj karijere, učinjen u predizbornoj kampanji CSU, sestrinske partiji njene CDU

Šta god bilo, najnovije zalaganje Angele Merkel za formiranje Saveta bezbednosti Evropske unije na rotacionoj osnovi, sa ciljem da se poveća efikasnost vođenja spoljne politike, samo je još jedna potvrda da se EU suočava sa mnoštvom kriza, posebno sa bezbednosnom, slažu se sagovornici Sputnjika.

Odavno je postalo jasno da propisanog jedinstvenog stava svih članica EU pri donošenju odluka nema. 

I dok Dragan Đukanović sa Instituta za evropske studije smatra da je reč o „racionalnom predlogu kako bi se mnogo brže i mnogo adekvatnije reagovalo i ponudili adekvatni odgovori na brojne izazove sa kojima se EU suočava", politikolog iz Linca u Austriji Željko Malešević smatra da je definitivno jasno da jedinstva u EU nema, niti će ga biti u bliskom periodu.

Obojica su, doduše, saglasni da je u ovom trenutku teško predvideti po kom principu bi taj savet bezbednosti funkcionisao, pošto ni sama Angela Merkel to ne zna.

Đukanović je, ipak, sasvim siguran da bi u tom telu bile vodeće države poput Nemačke, Francuske, Italije.

- Što se tiče ostatka, takozvane nove Evrope, mislim da bi i oni nekom formulom trebalo da budu obuhvaćeni. Verujem da u ovom trenutku ni sama Merkelova ne zna kako bi to bilo i da još to nije razradila kao koncept - ističe ovaj profesor Fakulteta političkih nauka.

I Malešević smatra da je EU u teškoj i kompleksnoj situaciji bez jasnog programa i plana kako dalje. 

DAČIĆ: RAZGRANIČENJE JE I DALJE OPCIJA, o priznanju Kosova SIGURNO NEĆEMO PRIČATI!

- U principu, sve političke snage u EU su potpuno saglasne da Unija u ovakvoj formi, obliku, više ne može da funkcioniše. To je jasno svima, a pitanje je u kom obliku može da funkcioniše i da li uopšte može da funkcioniše. Merkelova priča o potrebi formiranja Saveta bezbednosti EU, ali to visi u vazduhu, to su obrisi samo - kaže politikolog iz Linca i dodaje: 

- Očigledno da briselske elite više nemaju odgovore na probleme sa kojima se susreću, niti mogu da daju odgovore koje bi ljudi prepoznali i podržali".

VUČIĆ ZA TASS: Dobili smo sve što smo tražili, Putin i ja smo se o svemu složili!

Ocenivši da je od Merkelove teško očekivati neku sveobuhvatnu reformu, jer se i sama bori za političko preživljavanje, a da i predsedniku Francuske Makronu popularnost konstantno pada, Malešević je skeptičan prema ideji nemačke kancelarke. Tim pre što je izgovorena u predizbornoj kampanji u Bavarskoj, bez ikakvog jasnog plana na papiru.

 

KOTORANI IŠAMARALI MILOGORCE, SAMI OČISTILI GRAD OD SRAMOTE i poručili da će se ujediniti sa Srbijom!

Na pitanje da li bi eventualno formiranje Saveta bezbednosti, po principu UN, sa stalnim članicama koje imaju odlučujuću reč, praktično značilo uvođenje sistema koncentričnih krugova u EU, o čemu se već neko vreme priča, Malešević kaže da bi to, verovatno, bio prvi korak u tom pravcu. U prvom krugu bi, naravno, bile zapadnoevropske zemlje, starosedeoci EU, a u drugom one novopridošle. On, međutim, smatra da to za nove članice EU nije pitanje od velike važnosti.

- Ja mislim da zemlje poput Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, sebe ne prepoznaju u tom Savetu bezbednosti. One svoju bezbednosnu i spoljnu politiku vezuju pre svega za SAD i NATO, i sa tog kursa sigurno neće da skrenu, tako da već tu taj predlog Merkelove, ta politika doživljava poraz - ubeđen je Malešević. 

Foto: Tanjug

On je ukazao na to da je upravo održani referendum u Makedoniji bio odličan primer da se vidi koliko je EU izgubila onu bleštavu svetlost koju je možda nekada imala i kojom je zračila.

- Kada su Makedonci bili u situaciji da odlučuju o svom nacionalnom interesu, o pitanju naziva države, i o nekom interesu na evropskom ili evroatlantskom nivou, oni su se jasno odlučili za svoj nacionalni interes. To je pokazatelj da je ta zajednička politika zajedničke Evrope, zajedničke evropske države ili nečega što ide u tom pravcu, doživela poraz. I sigurno da je jedan tako jasan odgovor, jedno jasno - ne, veliki udarac i za Brisel i za NATO - ocenio je politikolog iz Austrije.

Očigledno je da jedinstva EU nema, niti će ga biti u bliskoj budućnosti, zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Siniša Škarica

pre 5 godina

Ako van je Đukanović merodavan, onda treba da vas je sramota

Rade

pre 5 godina

Ako im je, ovima iz EU, neka ih sada boli glava i ne znaju šta će. Mislili su, ako unište Jugoslaviju, i od kosova naprave republiku, da će im biti bolje. Neka se sada misle. Na redu je Španija, i tako sve redom, dok ne bukne opšti rat, i zbogom glupa Evropo. Glupi ste kao noć. Navukli vas Englezi i Ameri, a i dan danas vas navlače, jer ste tupavi i ne vidite dalje od svog nosa....

Pera kojot super genij

pre 5 godina

Baka Angela a zašto imaš tako velike oči?

SS

pre 5 godina

Opet nacisti prave nove projekte po Evropi.Naopako,genocidni narod kao i poslušni hrvati.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija