• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.10.2018

09:07

HRVATSKI NOVINARI KAPITULIRALI PRED VUČIĆEVOM SAVETNICOM! Suzana Vasiljević im objasnila zašto je lako a zašto teško raditi za PREDSEDNIKA SRBIJE!

Politika

HRVATSKI NOVINARI KAPITULIRALI PRED VUČIĆEVOM SAVETNICOM! Suzana Vasiljević im objasnila zašto je lako a zašto teško raditi za PREDSEDNIKA SRBIJE!

Podeli vest

Na panelu pod nazivom "West Wing - kako savetovati predsednika" koji je održan na ovogodišnjem "Weekend Media Festivalu" u Rovinju krajem septembra učestvovala je i Suzana Vasiljević, savetnica srpskog predsednika Aleksandra Vučića, piše hrvatski Nacional

List dodaje da se, premda izložena unakrsnoj vatri pitanja voditeljke panela i publike, Vasiljevićeva uspešno snalazila u odbrani svog poslodavca kojeg savetuje još od 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić bio ministar odbrane i premijer. 

Suzana Vasiljević studirala je novinarstvo i germanistiku u Berlinu i filmsku i televizijsku kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U njenoj zvaničnoj biografiji kao poslodavci se navode BBC, nemačka televizija ARD i austrijska ORF, kao i Yutel. 

Kako je objasnila u jednom intervjuu, njena saradnja sa predsednikom Vučićem počela je tako što ju je na engleskom pitao "Do you want to work for me?".

Suzana Vasiljević je za Nacional govorila o saradnji sa Vučićem, te o položaju medija u Srbiji i u odnosu u na situaciju u Hrvatskoj i Evropi.

Komentarišući da su joj u Rovinju hrvatski novinari postavili dosta nezgodnih pitanja a upitana kako je to doživela, te da li bi joj srpski novinari u njenoj zemlji mogli postavljati takva pitanja, Vasiljević je rekla da novinari mogu sve "u zemlji, u kojoj bez komentara prođe naslovna strana magazina na kojoj imate sliku predsednika vlade te države (tada Aleksandar Vučić) i metu nacrtanu preko njegovog lica, uz komentar "Samo snajper Srbiju spasava". 

Foto: Zoran Sinko

- Nisam bila iznenađena neugodnim pitanjima novinara u Rovinju. Više puta sam prisustvovala pres konferencijama u Hrvatskoj i znam koliko vaši novinari mogu da budu kritični prema svojoj vladi, premijeru ili predsednici. Ono čime sam ja fascinirana je činjenica da oni svoju vlast nikada ne napadaju pred stranim osobama. Ta njihova suzdržanost i ujedinjenost u odbrani svoje države pred drugima zaista je vredna poštovanja. U Srbiji je tako nešto apsolutno nemoguće i mislim da naši novinari od vaših moraju jos mnogo da uče - kazala je Vasiljević. 

Na opasku novinara Nacionala da se tvrdi da osim RTS-a, predsednik Vučić kontroliše i mnoge komercijalne televizije i novine, posebno TV Pink, Vasiljević je rekla da to nisu argumentovane optužbe, već floskule koje se lako prodaju. 

- Ako analizirate medijsku scenu u Srbiji videćete da, od četiri najprodavanija magazina (NIN, Vreme, Nedeljnik, Novi magazin), sva četiri su potpuno protiv politike Vlade i predsednika. Od portala istrazivačkih novinarskih mreža imate KRIK, BIRN, CINS.. Svi, kako sebe vole da nazovu, nezavisni, i ni jedan jedini nije "zavisan" od srpske vlade - navela je. 

Dodala je da je od dnevnih novina "Danas" apsolutno opozicioni, "Blic" je u nemačkom vlasništvu i veoma je kritičan prema srpskim vlastima (osim na temu EU integracija), "Politika" i "Večernje novosti", koje su u državnom vlasništvu, protive se evropskoj politici sopstvene vlade i veoma često na naslovnim stranama imaju intervjue sa ljudima koji zastupaju tu "antivladinu politiku". 

- Tri privatne novine, "Alo", "Srpski telegraf" i "Informer" podržavaju predsednika, ali ne baš i njegovu evropsku politiku. Od televizija postoje dve u vlasništvu grčko-američkog kapitala, jedna u vlasništvu potpuno američkog kapitala i nekih opozicionih lidera, jedna državna, na kojoj su i urednici i novinari svi redom iz vremena Demokratske stranke, koju po svim istraživanjima ocenjuju kao "veoma balansiranu", i jedna privatna televizija koju Vi pominjete, koja podržava politiku Vlade i predsednika - navela je Vasiljević. 

Da li je stanje idealno, naravno da nije, kaže Vasiljević. 

- Daleko od idealnog, ali da li predsednik Vučić kontroliše većinu medija u Srbiji, to demantuje jednostavno zbrajanje gore navedenog - dodaje ona.

Foto: Zoran Sinko

Komentarišući opasku Nacionala da je ipak kontrola medija naročito bila vidljiva za vreme kampanje za predsedničke izbore, kada su Vučića gotovo svi najvažniji mediji podržavali, Vasiljević navodi da je tu došlo do zamene teza. 

- Predsednik je u vreme predsedničke kampanje bio premijer i obavljao je svoj posao sve do izborne tišine. Mediji su pratili te njegove aktivnosti, što nije imalo veze sa vremenom koje su on i njegova stranka dobijali u predizbornom programu. Naravno, svi borci za slobodu medija su to namerno ignorisali pa su računali vreme u medijima sabirajući redovne aktivnosti predsednika vlade i kampanju - objasnila je. 

VASILJEVIĆ: Nova radna grupa za medijsku startegiju!

Dodala je da nije videla da u bilo kojoj evropskoj zemlji predsednik ili premijer prestaju da radi svoj posao u vreme kampanje. 

- To je, čini se, pravilo samo u Srbiji. Volela bih da neko analizira minutažu koja je u vreme poslednje kampanje u Nemačkoj u njihovim medijima data kancelarki Merkel, Martinu Šulcu ili Alis Vajdel - pomenula je Vasiljević.

Upitana kako komentariše činjenicu da hrvatski političari, a naročito predsednica, imaju posebnu retoriku za spoljnu i unutrašnju upotrebu, ona navodi da predsednik Vučić uvek ima istu retoriku i da ga zbog toga uglavnom i kritikuju. 

- U Moskvi na pres konferenciji sa predsednikom Putinom kaže da je Srbija na evropskom putu, u Berlinu na konferenciji sa kancelarkom Merkel kaže da je Srbija na evropskom putu, ali da ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i da neće uvoditi sankcije...Pre desetak dana je u sred Kosovske Mitrovice pred desetak hiljada Srba rekao: "Nisu moj posao ni mitovi, ni snovi, ni priviđenja, niti sumanute vizije Kosova bez Albanaca..." I dodao da je njegova ideja da čuva mir i pokuša da uspostavi mostove poverenja prema Albancima. Na žalost, nisam čula da je bilo ko od predstavnika hrvatske vlade tako nešto rekao u Kninu, Dvoru na Uni, a kamoli Zagrebu, Osjeku, Splitu... - kaže.

Foto: Zoran Sinko

Upitana za komentar govora Vučića na Kosovu u kojem je pominjao Miloševića, a što je u Hrvatskoj shvaćeno kao rehabilitacija Slobodana Miloševića, kaže da su svi pametni ljudi shvatili šta je ustvari rekao, a da je samo u Hrvatskoj deo njegovog govora istrgnut iz konteksta i iskorišćen za napade na Srbiju. 

- Taj govor je bila najžešća kritika Miloševićeve ratne politike, a predsednik Vučić je govorio o osvajanju Balkana laptopom, knjigom i olovkom. Nažalost, to niko u Hrvatskoj nije želeo da primeti, jer samo nesposoban i loš Vučić je dobar za hrvatsku političku scenu - primetila je Vasiljević.

Upitana sluša li predsednik Vučić njene savete i da li je spreman da prizna grešku, odgovara: 

- Čuje me. Razgovaramo dosta o svemu. I pre i posle. Analiziramo njegove izjave, postupke, govore...nismo uvek saglasni, ali on poštuje moje mišljenje i nekada ga uvaži, nekada ne. Pre nego sto sam prihvatila njegovu ponudu za posao rekla sam mu da ja nikada neću samo klimati glavom i podržavati ga u svemu što radi.

Dodaje da ga je upozorila da će uvek izneti svoje mišljenje pa iako se to njemu ne bude sviđalo, te da ako to ne može da podnese onda je bolje da ne započinju saradnju.

Na pitanje kako bi opisala odnos sa predsednikom kaže da je to odnos pun poštovanja, razumevanja.

- Znam da mu nije lako, donosio je neke teške odluke, poput mera fiskalne konsolidacije, radne i penzione reforme... neke vrlo teške odluke su tek pred njim. Pa i kad mi deset puta dnevno dođe da odem u penziju, od umora, odsustva privatnog života itd, zbog svega što smo zajedno prošli i što je još pred nama, nekako nastavljam dalje - kaže Vasiljević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Suzana

pre 5 godina

Svaka cast gospodji Suzani Vasiljevic na odgovru Hrvatskim novinarima, nije se ni na jedno njihovo postavljeno pitanje zbunila uvek im je dala jasan i precizan odgovor. Tako je jasno odgovorila dali Vucic postuje i ceni njeno misljenje,nekada ga uvazi, nekada ne. Pre nego sto sam prihvatila njegovu ponudu za posao rekla sam mu da ja nikada necu samo klimati glavom i pozržavati ga u svemu sto radi.

Jovan

pre 5 godina

Nema tu tajne, ne bi mogao da napravi ovako dobre rezultate da nije okružen ovako uspešnim i pametnim saradnicima.

Ron Jeremy

pre 5 godina

Nije ona nikakva savetnica, već kontrolorka. Znamo to svi.

Slaven

pre 5 godina

Znaju hrvatski novinari tačno šta Vučić radi i koje su mu namere ali se nikada neće pomiriti s tim da je on uspešniji od svakog njihovog političara.

Pele

pre 5 godina

Nije teško raditi ništa ako uživate u tome što radite. Vučićeva savetnica daje sce od sebe da posao odradi onako kako treba, i da kao tim zajedno imaju prave rezultate.

mara

pre 5 godina

Svaka cast zeni i svka cast Vucicu na odabiru zene kao savetnika,zene su zakon.

miki

pre 5 godina

Mi se ponosimo Suzanom kao savetnicom , a mogla bi poduciti i Hrvatske savetnike

KAŽU

pre 5 godina

Nije mogao Slobo da izbije na hrvatsko more pa neće moći ni Vučić na albansko jezero! Srce srbije je izvađeno ilegalno dok je pacijent bio bez svesti posle Oluje i sada ide na legalnu transplataciju u Majku Albaniju! Cela srpska istorija je obamana i laž ali baš SVE...Prikazivanje dokumentarnog filma i predstavljanje knjige “Mit o Jasenovcu” u Splitu Er Serbia uvodi liniju Beograd-Brač za brže i bolje letovanje i zaradu hrvatima ko da ona oduzeta za ratnu štetu odmarališta i hoteli i kuće i stanovi nisu dosta... Pošto je i ove turističke sezone zarada od turizma veća opet skoro za milijardu evra od prošle godine Hrvatska kupuje od Amerike eskadrilu 12 borbenih helikoptera Apači(Otpisuju stare ruske 11kom Mi8 i 13kom Mi17) i od Izraela kupuje 12 PVO Spajder i od Nemačke kupuje 40 tenkova Lepard 2A4(Do 2020g)...a dobiva na poklon od Amerike 16MLRS lansera i još 6Kajova voriors... CG je za logore na svojoj zemlji(Logor Morinj) isplatila odštetu za 220 hrvatskih i bošnjačkih logoraša i zbog zločina osudila 4 svojh bivših pripadnika JNA na 12g zatvora e tako se radi po poglavlju 23(sudstvo)! Hrvatska vojska 13.10 ima vežbu akcije Oluja najveću vojnu vežbu od samostalnosti sa 5500 vojnika na više poligona po RH i to 4dana ko 95g!

Sima

pre 5 godina

Od samog predsednika pa do svih njegovih saradnika svi su ljudi sposobni i sa iskustvom, koji znaju da vode ovu drzavu u pravom smeru i to i dokazuju gde god imaju priliku.

Istina oslobađa

pre 5 godina

Zašto sada svi srpski mediji ćute? Cela srpska istorija je obamana i laž ali baš SVE...Prikazivanje dokumentarnog filma i predstavljanje knjige “Mit o Jasenovcu” u Splitu Večita muka i kompleksi manje vredosti i tuga i bol i patnja i nošenja para hrvatima....Vojislav Šešelj: Došlo je vreme da Srbija opet ima izlaz na more!-Youtube www.youtube.com/watch?v=e9P-iRlPJiQ

Mašinac

pre 5 godina

Odlično se snašla, vidi se da je sposobna žena!

Goca

pre 5 godina

Predsednikova savetnica je jedna od najboljih u svetu i ponosimo se njom.

Pera

pre 5 godina

Nesumično je svakoj osobi, koja radi za predsednika države to čast i zadovoljstvo, pogotovo Vasiljevićevoj, koja ima privilegiju da blisko stoji iza tako izvanrednog šefa države....

Jovan

pre 5 godina

Savetnica srpskog predsednika je u suštini novinarima pokazala kakav stav se zauzima u rešavanju političkih pitanja a to su otvoreni, iskreni razgovori i savetovanja radi boljeg sutra u srpskoj državi.

Net

pre 5 godina

Najbolji i najobektivniji, video o ratu 90ih u kojem, gle čudo, daju izjave i hrvatski i srpski i američki generali a ima, početak za istoriju filmske industrije i to tako da se javlja, srpski novinar sa četnicima, "sa okupirane, svete srpske zemlje i srpskog mora i obale u zaleđu Dubrovnika".... Godina Oluje 1/4 (HQ)-Youtube www.youtube.com/watch?v=uZhItUGqWG8

ana

pre 5 godina

Predsednik ima pored sebe ljude koji obavljaju svoj posao posveceno i strucno. Koji mogu da ga prate u svemu.

anja

pre 5 godina

Ne sumnjamo u strucnost predsednikovih savetnika.Oni rade odgovoran posao.

Pavle

pre 5 godina

Predsednik uvek zahteva maksimalan rad i posvećenost.

Ivan

pre 5 godina

Nema zezanja kod našeg predsednika,samo rad rad i rad.

Olivera

pre 5 godina

Suzana je žena vredna svake vrste poštovanja i divljenja! Pratiti tempo predsednika Vučića malo ko može...

jozi

pre 5 godina

Jedan od retkih skolovanih i strucnih savetnika.

Mara

pre 5 godina

Odgovornost I rad koji idu uz Vucica dali su ogromne rezultate.

Milos

pre 5 godina

I on je covek od krvi i mesa normlano je da mu je potreban dobar saradnik,nas predsednik naporno radi da bi nama gradjanima Srbije bilo bolje i lepse u buducnosti.

Uros

pre 5 godina

Prelepa i jako pametna žena, niije čudo sto je Aleksandar Vučić izabrao bas nju za savetnika.

Beba

pre 5 godina

Raditi za Vucica sigurno nije ni malo lako, ali je cast.

Ljiljana

pre 5 godina

Jedan od najboljih intervjua, ikad, koji sam procitala u informer-u.

ivana

pre 5 godina

Čast i zadovoljstvo saradnja sa velikom liderom

Marija

pre 5 godina

Suzana Vasiljević je jedna izuzetno inteligentna, elokventna i dovitljiva žena. Pravi savetnik.

Velizor

pre 5 godina

Tim predsednika Vucica je obrazovan i radan, zbog toga su i takvi rezultati

Milan

pre 5 godina

Naravno da se dobro snalazi pred novinarskim pitanjima, ipak nije slucajno saradnica najboljeg predsednika u istoriji Srbije

Ljubo

pre 5 godina

Savetnica ,teski " jugosloven" ....gde cemo mi otici i stici ?!...

princip

pre 5 godina

Pogledajte gde je ova sve radila...za koje informacione kuce i u kojim zemljama,i pametnom će biti sve jasno. Nasli se na istom zadatku strani placenici i poslusnici!!!

Viktorija Vikica

pre 5 godina

Suzana je jedna vrlo uspesna zena koja svoj posao obavlja profesionalno i ekifasno. Ona treba da ostane tu gde jeste, ne treba je menjati. Saradnja predsednika Vucica i nje je na najvisem mogucem nivou, dostigli su izvanredne rezultate.

Dr Jana

pre 5 godina

Svaki novivinar ima prava da pita šta želi, da i će dobiti odgovor to je do stranke sa kojom razgovara, sloboda govora je još uvek aktuelna.

Sandra

pre 5 godina

Svako pitanje ako je na mestu zaslužuje odgovor.

Erik

pre 5 godina

Ako je čovek normalan, saradnja je uvek dobra.

jaca

pre 5 godina

Svaka cast, jedan vrlo zahtevan posao zena radi.

Dusko

pre 5 godina

Ako je u Srbiji nesto dozvoljeno onda je to definitivno sloboda govora i medija

Miki

pre 5 godina

Ne može svako imati ovakvu savetnicu, naš predsednik to zaslužuje!

Doris

pre 5 godina

Dama pokazuje kako se u Srbiji poštuje obrazovanje, rad i kako porodična žena može biti i uspešna.

Rina

pre 5 godina

Mnogi bi u regionu i šire želeli da imaju Predsednika kao što je Vučić.

Čeda

pre 5 godina

Vučić se bori za bolju Srbiju, mnogi bi želeli da imaju Predsednika kao što je Vučić!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija