• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

04.10.2018

12:15

ZAPAD OPET PRETI SRBIJI: Krenete li na Kosovo i Metohiju, imate rat sa NATO!

Politika

ZAPAD OPET PRETI SRBIJI: Krenete li na Kosovo i Metohiju, imate rat sa NATO!

Podeli vest

Beograd primio jasno upozorenje Zapada da bi u slučaju intervencije na Kosovu i Metohiji imao posla sa međunarodnim vojnim snagama. Pretnju preneo diplomata jedne od najuticajnijih NATO država u razgovoru sa srpskim zvaničnicima, pišu Večernje novosti

 

Ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga donese odluku da svojim snagama interveniše na Kosovu i Metohiji, ući će u otvoreni rat, ne sa kosovskim policijskim snagama već sa jedinicama Kfora i NATO.

Ovu direktnu i žestoku pretnju, povodom poslednjih napetosti u južnoj pokrajini, izneo je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima visoki predstavnik jedne od najuticajnijih zemalja članica NATO u Beogradu.

- Ovaj diplomata bio je vrlo zainteresovan za to kako Beograd gleda na dramatične događaje na Gazivodama - navodi dobro obavešteni sagovornik "Novosti".

- Na istom sastanku izneo je neskriveno nezadovoljstvo reakcijom naših vlasti i podizanjem borbene gotovosti oružanih snaga Srbije.

Predstavnik uticajne države iz NATO u ovom scenariju nije krio mogućnost konflikta, a "zveckanje oružjem" zapadni diplomata opravdao je zadatkom Kfora "da srpske snage drži dalje od Kosova i Metohije".

Reči pretnje povodom bilo kakvog eventualnog angažmana snaga bezbednosti Srbije u pokrajini posebno dobijaju na značaju u svetlu čvrste rešenosti Beograda da ne dozvoli bilo kakvu agresiju prema srpskom narodu na KiM. Predsednik Vučić više puta je Srbima u pokrajini javno poslao jasnu poruku da neće biti reprize 17. marta, kao i da država više nikada neće biti nemi posmatrač stradanja sopstvenog naroda.

Foto: Tanjug

Prema saznanjima "Novosti", ovo nije prva ovakva pretnja koja dolazi sa Zapada. Svaku najavu da će Srbija zaštititi svoj narod na KiM prate salve nezadovoljstva zapadnih zvaničnika i neskrivena upozorenja Beogradu da će imati posla sa NATO, pa i podsećanja na bolna iskustva iz 1999. godine.

Sagovornici "Novosti" iz bezbednosnih krugova ovakve gestove tumače kao još jednu potvrdu da u kosovskom čvoru Srbija protiv sebe nema Prištinu, već široki front najjačih zapadnih država povezanih NATO oružjem.

- Državni i vojni vrh toga je veoma svestan. Priština, svesna svoje vojne inferiornosti, gotovo nikada se ne upušta u solo akcije, već po pravilu, uz konsultacije sa vrhom međunarodnih snaga i njihovim političkim šefovima - navode u bezbednosnim krugovima.

Vojni analitičar i nekadašnji visokopozicionirani pripadnik vojne bezbednosti Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da svako zaoštravanje odnosa sa vlastima u Prištini prati i opasnost od konflikta sa NATO.

- Srbija u bezbednosnom smislu nema problem sa Kosovom, čak i u slučaju da su mu pridruženi i vojni resursi Albanije. Priština je, međutim, pod NATO kišobranom, što joj daje slobodu da relaksirano ulazi u akcije provociranja. Da je državni vrh u Beogradu toga svestan, pokazuju i mirne, ali energične reakcije koje nijednog trenutka nisu išle na našu štetu - objašnjava Karan.

Poslednja pretnja Srbiji došla je u jeku napetosti povodom nedavnog upada Hašima Tačija, sa specijalcima i dugim cevima, na sever pokrajine, ali i predstojećeg dolaska generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. On će sledeće nedelje boraviti u Srbiji povodom održavanja NATO vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja se održava u našoj zemlji. Prema načelnom planu posete, on će se u Beogradu sastati sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Reč je o prvoj ovakvoj vežbi kojoj je domaćin Srbija. Naša zemlja će od 8. do 11. oktobra ugostiti predstavnike 40 država, koji će u okolini Mladenovca i Aranđelovca uvežbavati reagovanje u vanrednim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama. Formalni domaćin gostima iz država članica NATO saveza je Sektor za vanredne situacije MUP Srbije.

Foto: AP/fotomontaža

SAKRILI IME VOJSKE KOSOVA

Komisija za unutrašnje poslove kosovske skupštine je na predlog vlade usvojila tri nacrta zakona o kosovskim bezbednosnim snagama i prosledila ih parlamentu na usvajanje.

Poslanik Srpske liste Zoran Mojsilović rekao je u sredu da se ona protivi izmeni Zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, jer "ta tri nacrta zakona jasno ukazuju na transformaciju KBS u vojsku Kosova". Kako je kazao, jedina razlika je u tome što je zadržan naziv Kosovskih bezbednosnih snaga.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ALO

pre 5 godina

Kosovo je izgubljeno još 95g kad se hrvatska akcija nije pretvorila u "vetrić iz guzice" kako se mislilo da hoće pa su posle hrvati i rekli(u Hgau potvrđeno) NATO paktu da se kolone srpskih civila spremaju da idu iz RH na Kosovo da Albanci ne postanu većina pa je to sprečenu pa su postali većina i tu više nema šta da se raspravlja a kome to nije jasno pojasniće mu se i sa silom ako treba pa komšije su naoružane za razliku od 91g? Pre će se desiti to da ti na Kosovo bude 100% albanaca kojih je sada 95% nego da se makne jedno priznanje neke od tih 115država koje ga sada priznaju i da pokažu neverodostojnost pred svetom moj Dačo gotovo ti je to još od 95g pa samo treba da se to prizna?

miki

pre 5 godina

Dali je ovo neki ultimatum, dali treba da gledamo kako ubijaju nas narod ,

xxdet

pre 5 godina

Kakve gluposti, dzaba prete. Srbija vise nije sama. NATO sada protiv sebe ima mnogo jace igrace. Bice da sebe hrabre, ali uzalud. Znaju oni jako dobro da ne mogu vise da rade sta hoce i da ce morati da napuste istocno carstvo pa lazu i sebe i sopstvenu javnost. Sat im otkucava, sad je samo pitanje momenta.

Aleksej

pre 5 godina

Necete imati ni jednog srbina umno zdravog koji ce krenuti na rusiju. Vidite kako sad zapad zna da reaguje kad srbija podigne borbenu gotovost, a kad siptari provociraju taj isti zapad cuti. To sve govori. Bez ruske pomoci srbiji kosovo i dalje ostaje okupirana teritorija. Samo nato nije toliko jak da se suprotstavi rusiji i kini. Ali sad nije vreme, treba se sacekati da kina lepo rasformira ameriku kao sto i radi. I da rusija slozi svoj status u evropi. Pa posle ce se vratiti ne samo kosovo nego cela srbija rusiji.

Nemanja

pre 5 godina

Šta god oni pričali, Srbija ima pravo da brani svoj narod u slučaju ugrožavanja njihove bezbednosti.

Rade

pre 5 godina

E, sada mislim, da malo lažete ( informer ). Ako je on to nama slobodno rekao, i zapretio, ne vidim razlog, zbog čega krijete njegovo ime. Objavite njegovo ime, da narod u Srbiji zna ko je taj govnar. P.S. Znam da ovo nećete objaviti, a to nije fer sa Vaše strane.

zoran

pre 5 godina

Taj rat ne mozemo dobiti...imali bi opet Alijansu kao protivnika i kompletno okruzenje..tako stoje stvari. I uzdati se u Rusiju nije bas pametno..daleko je Rusija.

Petar

pre 5 godina

Znači svi mogu da brane svoje sami mi ne možemo?! Pa dokle više tih dvostrukih aršina!?

Kmeeeeeeeeeeeeee

pre 5 godina

Hajde malo sad glasnije kukajte i kmečite p.čke četničke gubitničke da vas čujemo svi zajedno i Vučić i Dačić i Vulin i Linta i Zurof i Savo i njegov Laženas....divota vas slušati od 95g....

Milisav

pre 5 godina

Jebaćemo i njima mater kao i šiptarima u to sam siguran,a to će se desiti veoma brzo!

pavle

pre 5 godina

NATO jos jednom pokazuje svoje pravo lice, nikada sa njima u pakt!!!

Aleksej

pre 5 godina

Pa i treba se napasti nato a ne siptari. Ali ne srbija vec rusija i kina i belorusija da ga napadnu. Koliko ja vidim da treci svetski rat se polako rezira u srbiji. Pod optuzivanjem da smo mi i rusi krivi za sve zivo u svetu. To je stara licemernost zapada prema srbiji

Anna

pre 5 godina

Zapad treba da podrzi Srbiju a ne da joj preti.

Anna

pre 5 godina

Ne razumem zasto prete Srbiji zbog neceg sto je njeno.

Anna

pre 5 godina

Kosovo je srpsko i niko ne moze uzeti Kosovo od Srbije.

kiril

pre 5 godina

Pazite da ne polomite zube sa Rusijom i Kinom.Imamo i mi saveznike.

bojana

pre 5 godina

Ne zastrasujte vise neduzan narod dole... Dokle vise...

MarijaFenix

pre 5 godina

Hahahahah, mogu samo da se nasmejem, sada da krenemo NATO nebi mrdnuo iz Bonstila. Cuvali bi sebe .Vec smo videli od 1990 godine do danas za sta su sposobni samo sada je 2018. I mislim da nebi bas mofgli da lete i gadjaju bez posledica.

Bika

pre 5 godina

Nema sta NATO da se mesa, Kosovo je nasa teritoerija.

Jovana

pre 5 godina

Samo prete a odlicno znaju da je Kosovo Srbija.

Kale

pre 5 godina

Kako KFOR može da zabrani srbima da udju u južnu šrpsku pokrajinu?!

boris

pre 5 godina

Šta se krije iza ove pretnje NATO ako se zna da Srbija poziva na mir, kompromisno rešenje i ako je uslovila svoje namere da vojno interveniše samo u slučaju da Srbi budu ugroženi u vojno-policijskim akcijama koje bi imale za cilj etničko čišćenje Srba na KiM? Da li to znači da je jedno od rešenja zapada za KiM i nasilno etničko čišćenje. Ako je tako Srbija treba da stavi do znanja da će reagovati bez obzira na namere NATO u suprotnom daćemo prećutnu saglasnost. Takođe, treba da se zalaže da Srbija u skladu sa rezolucijom 1244 uputi vojno-policijske jedinice koje će biti pod komandom KFOR-a. Ulaskom policijskih snaga na sever KiM bez odobrenja i znanja Srba dovelo je do povećavanja tenzija, tako da eventualni izgovor da bi ulazak srpskih snaga povisilo tenzije ne stoji. Od velikog značaja bi bilo i da zemlje koje nisu priznale nezavisnost tkzv K upute svoje snage na KiM pod okriljem UN. O tome treba diskutovati na svakom sastanku o KiM uu UN. U suprotnom pomirili smo se sa vojnom okupacijom NATO.

Pera kojot super genij

pre 5 godina

budete li učestvovali u proterivanju srba ko 2004, imaćete rat

Srbija u EU do 2025g

pre 5 godina

Evo kako se radi po poglavlju 23 na putu za EU pa šta Srbija čeka da je CG prestigne i ona posle postavlja uslove i blokade? Večernjilist.hr PRAVDA ZA 220 HRVATACrna Gora hrvatskim logorašima isplatila 1,43 milijuna eura...Visina zahtjeva logoraša iz Morinja prema novim tužbama pojedinačno iznosi od 10 do 15 tisuća eura...

Vlah alija

pre 5 godina

Eto djaba dizanje gotovsti i kupovanje stari kanti od rusa kad nato može da zgazi srbiju kao opušak ,zato bolje šutite i pokrijte se po ušima

Rajko

pre 5 godina

Srbija neće ništa prva loše preduzeti,te nemire mogu samo Šiptari da izazovu.

milan lala

pre 5 godina

Srbija ce bez dileme u slucaju napada na Srbe na severu KIM vojno interevenisati . Pretnje NATO su bahati bezobrazluk i neplase Srbiju . Neka gospoda ne zaboravljaju da Srbija nije sama i da iza Srbije vojno stoji Rusija, bezbednost Srbije u Moskvi je "kalibrisane " . Batina ima dva kraja . Srbija nikog ne provocira , nikog nema nameru napadati , niti ce napadati NATO i KFOR na KiM , no Albanci vise nece moci nekaznjeno progoniti i ubijati Srbe . Privilegije NATO u Srbiji treba da se preispitaju posle ovih pretnji .

zoran miljkovic

pre 5 godina

КО СМЕ НАМА ДА ПРЕТИ,МИ ИМАМО БРАТА ПУТИНА,БРАНИЋЕ СРБИЈУ,КАО РУСИЈУ,СВЕТСКИМ САНКЦИЈАМА И САОПШТЕЊИМА,ШТО РАДИМО И МИ СВАКИ ДАН,САМО КУКУМАВЧИМО,КАКО НАС БРЕ ВИШЕ НИЈЕ СРАМОТА,ЈЕДНОМ СМО ГУРАЛИ ПРСТ У ОКО, САДА ТО ЧИНИМО ПОНОВО И УВЕК НА ШТЕТУ ГРАЂАНА,ЛОГИЧНО.

Dada

pre 5 godina

Zapad bi mogao malo da pogleda kako se Albanci ponasanju.

ere

pre 5 godina

Dokaz da Tači radi sve po naređenju svojih zapadnih prijatelja, a da mi ipak treba da tražimo podršku na drugoj strani...

maza

pre 5 godina

Bilo bi lepo da Zapad malo kritikuje i Siptare. A ne ovako, samo nas.

Stojan

pre 5 godina

Siptari i svi drugi fasisti u regionu imaju odresene ruke i podrsku NATO clanica da rade sta hoce. Mozda je jedini nacin da oni sami sebe uniste.

Bambi

pre 5 godina

Baš me interesuje šta će reći Putin na ovo...

Maks

pre 5 godina

Ovo je mislim prvi put da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije i time poslata jasna poruka i Albancima i njihovim savetnicima.

Bojan

pre 5 godina

A kad Siptari krenu na Srbiju, sto se tad ne javite?

Gosa

pre 5 godina

Vi izgleda kao da to jedva cekate, ali ne brinite, nije Srbija za rat, posebno ne da ga prva pokrene.

stefan

pre 5 godina

Kako li bi ste odreagovali kada bi Siptari uputili vojsku ka severu Kosova, zapravo, bolje receno, da li bi ste uopste odreagovali tada?

Rale

pre 5 godina

Srbija je ta koja brani svoju teritoriju, a Albanci su ti koji napadaju i žele rat.

Mja

pre 5 godina

Cemu sada te otvorene pretnje? KO su oni da prete nama slobodu kretanja na nasoj teritoriji?

Braco

pre 5 godina

Sta to treba da znaci, da siptari mogu da rade sta hoce prema Srbima na Kosovu i Metohiji a KFOR i NATO samo posmatraju i ne reaguju i bas ih briga sta se Srbima desava, a kada Srbija kaze da ce da zastiti narod na Kosovu i Metohiji to nesmije. Pa Srbija ne bi ni reagovala na to da KFOR i NATO rade svoj posao kako treba jer oni su dosli dole da zastite sve ljude koji dole zive a ne da budu selektivni.

Mario

pre 5 godina

A ko je diplomata ime prezime? Iz koje zemlje je ta "junacina" ? Dajte nam podatke da i njemu možemo da obećamo privatnu posetu u slučaju da mu ponovo padne na pamet da nam ubija decu. Oko za oko "diplomato" nisu Srbi više jaganjci ko 99god

hag

pre 5 godina

Srbija se osilila nakon šupljih priča sa Rusijom(samo što nije svjesna da je šuplja) pa misli da može da radi isto ono što je radila 90ih na Kosovu!Bilo bi lijepo vidjeti da Srbija,zaslijepljena ruskim bajkama,pokuša nešto s vojskom na Kosovu :))) Cirkus :)

Bane

pre 5 godina

Pusti ološ, Vučiću da kontaminiraju što veći deo Srbije. Ispunićeš tako domaći zadatak.

Gandra

pre 5 godina

Рат са НАТО!? Па неће нам бити сефте ни са НАТО нити са светским силама , као Хитлерова Немачка, Аустро-Угарска, Турска, Византија... Знају ли они који нам прете којим нас је заветом кнез Лазар заветовао...Већина Србчића је данас пацифицирана или збуњена, али кад поробљивачи крену да шалтају у другу, па трећу брзину робовласти, мислим да у четврту неће стићи да убаце. Пробудиће Србе у сваком од нас.

RINGISPIL

pre 5 godina

Istrebljenje zapadnih zlotovra ce se desiti gde ce poceti videcemo. Ovo ce biti treci i za neke poslednji.

Serbian

pre 5 godina

Ali sad su nato vojnici dostupni,na puskomet ,za razliku od 99.e kada su bili visoko u vazduhu.

Hrvat

pre 5 godina

ajmo srpske hrabre pičke, napadnite, frka aa?

Anarhista

pre 5 godina

Као што смо скембали хитлера, тако ћемо скембати и данашње зло. Христос на Небесима, РС-28 на земљи. До задњег не-Србина. Нас и Кинеза 3 милијарде.

Ivan

pre 5 godina

Ko kaze da smo planirali da krenemo na kosovo da smo hteli i smeli da krenemo krenuli bi ovako trla baba lan...

Sima

pre 5 godina

Eto nihovo pravo lice, jedva cekaju da mi nesto pogresimo da idu protiv nas a da opet nas okrive.

Danijela

pre 5 godina

Sada nam je jasno odakle albancima smelosti da rade sta hoce a i zasto nas provociraju.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija