• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.10.2018

16:01

POPOVIĆ SA MINISTROM INOVACIJA MAĐARSKE: Srbija i Mađarska zajedno u evropskim inicijativama za razvoj inovacija

Politika

POPOVIĆ SA MINISTROM INOVACIJA MAĐARSKE: Srbija i Mađarska zajedno u evropskim inicijativama za razvoj inovacija

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ministrom za inovacije i tehnologije Mađarske, Laslom Palkovičem, i tom prilikom izražena je obostrana spremnost da Srbija i Mađarska ostvare viši stepen saradnje u oblasti inovacija u budućnosti.

 

Dvojica ministara postigli su dogovor da Srbija i Mađarska ubuduce što češće nastupaju zajedno, kao regija, u okviru evropskih inicijativa za razvoj inovacija, jer će, prema njihovoj oceni, naše dve drave tako biti snaznije nego da nastupaju pojedinačno.

Popović i Palkovič ocenili su da ekonomije Srbije i Mađarske imaju velikih sličnosti. Ukazano je da ni Srbija ni Mađarska nemaju značajne prirodne resurse na kojima mogu da baziraju svoju ekonomiju, ali imaju znanje i preduzetnički duh koji neprestano razvijaju. Upravo zato su inovacije šansa da ubrzamo razvoj naših ekonomija i učinimo ih globalno konkurentnim, istaknuto je na sastanku.

Foto: mbpi.gov.rs

Dvojica kolega razmenili su iskustva kako država treba da uredi zakonski okvir koji e biti podsticajan za razvoj inovacija, ali i na koji nacčin vlade mogu direktno da podstiču inovacije i njihovu primenu u ekonomiji u cilju podizanja produktivnosti i zapošljavanja.

Posebnu zainteresovanost mađarske strana iskazala je za dostignuća srpskih instituta u razvoju inovacija i digitalizaciji poljoprivrede, kao i za srpski inovacioni i IT klaster koji se bavi razvojem inovacionih rešenja za automobilsku industriju.

Dvojica ministara naveli su da ove dve oblasti prepoznaju kao veliku šansu za unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje u budućnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija