• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.10.2018

20:41

(VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ PRED MEKALISTEROM ODGOVORIO HARADINAJU: Tvoja vojska neće šetati severom Kosova!

Politika

(VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ PRED MEKALISTEROM ODGOVORIO HARADINAJU: Tvoja vojska neće šetati severom Kosova!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa izvestiocem za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom

Posle sastanka u zdanju na Andrićevom vencu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Dejvid Mekalister obratili su se javnosti.

Vučić je rekao da je zahvalan što je Mekalister više puta pokazao da je pravi prijatelj Srbije kao i da Evropski parlament podržava Srbiju na putu ka EU.

-  Mekalister je uvek pokazivao da želi da čuje šta Srbija misli. Rekao sam mu da smo zadovoljni ekonomskim napretkom. Naši ljudi i dalje teško žive, ali krupnim koracima grabimo napred. Srbija u celoj Evropi je jedna od zemalja sa najvišim rastom i imamo 56 odsto ukupnih stranih investicija na Balkanu - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

- Srbija je jedna od zemalja sa nejvišim rastom u Evropi celoj, čekamo da se trend nastavi. Srbija je najveći lider po broju direktinih investicija na Zapadnom Balkanu - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i vladavinu prava, pre svega zakonodavstvu koji su ključni za poglavlja 23 i 24. On je upoznao Mekalistera i sa stvarima, "ne mnogo dobrim" na Kosovu i Metohiju.

- Dobro je da imamo mir i neku vrstu stabilnosti. A do kad će to traje, niko ne zna. Mi hoćemo da odbranimo mir, ali za tango je potrebno dvoje - rekao je Vučić.

- Što se međunarodnih faktora tiče rekao sam Mekalisteru da ja pojma nemam šta oni hoće, ali sam rekao i da Srbija nikada neće da prizna Kosovo, da mogu da uzmu motku i udaraju me njome ali priznati nećemo. Zahvalan sam Mekalisteru na njegovoj ličnoj podršci kao i evropskim prijateljima na brojnim donacijama i na ekonomskoj pomoći kojoj pružaju Srbiji - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

 

Predsednik je rekao da je sa uvaženim gostom razgovara i o situaciji u regionu.

- Srbija hoće da bude deo vrednosti koje Evropa danas pruža! - rekao je Vučić.

Uskoro će i 2.000 dan, 10. oktobra, kako ZSO nije formirana, iako im je to bila jedina obaveza za koju su se obavezali Briselskim sporazumom.

- Ne očekujem niti mislim da će da ispune. Nadam se da će neko da nam u nekom periodu kaže šta se od nas očekuje - dodao je Vučić i zahvalio se dragom prijatelju Mekalisteru na poseti.

Mekalister: Zahvalan sam Vučiću, Srbija je na pravom putu

Zatim se obratio Evropski investilac za Srbiju Dejvid Mekalister.

- Veoma sam zahvalan Vučiću što je pored guste agende našao vremena da raspravimo neke probleme u zemlji i celom regionu - Rekao je Mekalister.

- Ja sam ovde da razgovaramo o detaljima izveštaja. Ja sam siguran da će za njega glasati većina poslanika. Pristupanje EU je vrlo naporan posao, do sada je otvoreno 14 poglavlja, i Srbija je na pravom putu. Što više poglavlja se otvori, to bolje. Prilično sam uveren da će izveštaj o Srbiji biti usvojen, rekao je Mekalister. 

On je pomenuo da su neka od poglavlja spremna da budu otvorena, a što se pre otvore, to je bolji pokazatelj spremnosti da ostane na evropskom putu. Mekalister je rekao da ga narednih dana očekuje put u Prištinu, gde će se susresti sa Tačijem.

Odgovarajući na pitanje o razgraničenju Dejvid Mekalister je rekao da Vučić i Tači jesu pokazali posvećenost da odnose podignu na viši nivo, ali da o temama za razgovore odlučuju obe strane, i u ovom momentu nije moguće predvideti datum eventualnog dogovora. 

Foto: Tanjug

 
Vučić poručio Haradinaju: Gde piše da možete da formirate vojsku, nema nigde rekli vam mama i tata  

Na pitanje kako komentariše to što je Haradinaj rekao da će KBS nakon transformacije u vojsku slobodno moći da operišu i na severu Kosova, Vučić je rekao da to nije u skladu sa rezolucijom 1244.

- Haradinaj je sposoban čovek, može mu se. Moje pitanje za njega je, a gde to piše, u kom to tačnu aktu piše da možete da formirate vojsku. Nema, to su oni zamislili, piše u njihovom ustavu, mama i tata im rekli. Ali, očegledno sve se može - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

Vučić je ponovio da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova - uz saglasnost NATO i lokalne, odnosno srpske zajednice.

- Da ste dobili podršku NATO uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. Što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad - rekao je Vučić.

DODIK ZAMOLIO VUČIĆA DA ODLOŽI POSETU ZA POSLE IZBORA!

Predsednik je rekao  da neće putovati u Istočno Sarajevo, da je to odlučio posle molbe predsednika Srpske, a pre svega zato da ne bi dao priliku da Srbija bude optužena za mešanje u izbore u BiH.

On je podsetio da je trebalo u petak da putuje u Istočno Sarajevo, srpski deo Sarajeva, pošto Srba u „multietničkom gotovo da nema, ima ih jedan odsto, kao i Hrvata“.

„Neću ići. Dobio sam pismo predsednika RS Milorada Dodika neposredno pred ovaj sastanak. Srbija se nije mešala, za razliku od nekih drugih, u izborni proces u BiH“, naglasio je Vučić. 

Foto: Tanjug

 



Rekao je da nije zaboravio šta je rekao ljudima i da će na jednom ili više primera shvatiti šta su radili neki na izborima i dokle se išlo kako bi se uticalo pre svega na izbornu volju srpskog naroda.

- Neću im dati priliku da optuže Srbiju. Prihvatio sam molbu i zahtev predsednika Dodika. Neću ići u Istočno Sarajevo- dodao je on. 

- Molim sve Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u RS i želim uspešno okončanje izbora u BiH, kao što želim dobre odnose sa BiH- kazao je on.

Vučić je najavio da će, oni koji su poksusavali Srbiju da optužbe, krijući neke druge, dobiti odgoavrajući odgovor čim se izborni proces završi. 
 

Vučić: Makedoncima želim sve najbolje

Kada je u pitanju referendum u Makedoniji, on kaže da smatra da je dogovor između Grčke i Makedonije dobar za oba naroda i obe države.

- Narod u Makedoniji je doneo jasnu i nedvosmislenu odluku i neću, kao neki drugi, da je ignorišem. Nisam ni ćorav ni glup, niti slep kod očiju i neću da potcenjujem narod u Makedoniji. Neću da se dodvoravam, moj posao je da govorim istinu, ja im želim sve najbolje - rekao je Vučić i dodao da su oba naroda bratska.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA VAŠINGTON POST: Prijatelji su nam i Evropljani i Rusi, ali Moskva je bila NA NAŠOJ STRANI KADA DRUGI NISU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sanja

pre 5 godina

Borimo se da Srbija napreduje protiv korupcije kriminala.

Anna

pre 5 godina

Nije bitno i ako se nije resilo pitanje sa Kosovom, bitno je da je mirna situacija za sad.

Anna

pre 5 godina

Nema sporazuma jer druga strana nije htela, to je jasno kao dan. Da je do Srbije, odavno bi resili situaciju.

Boško J

pre 5 godina

Nadam se da se neće dozvoliti da Kosovo formira svoju nekakvu vojsku.

eva

pre 5 godina

Kosovskoj vojsci nije mesto na Severu Kosova.Inje tamo neće ni biti.

Mitar Odović

pre 5 godina

Nadam se da će Albanci shvatiti da bez komromisa sa obadve strane nema rešenja po pitanju KiM.

manda

pre 5 godina

Znaju oni sve ali se prave nevesti.Nece biti dogovora oko Kosova sve dok oni tako hoce.Mozemo mi i da dubimo na trepavicama.

Dara

pre 5 godina

Izrazav divljenje prema predsedniku Vucicu. Konacno da Srbija imaglas koji se daleko cuje.

Nk

pre 5 godina

Kosovska vojska nece setati sa cevima severom Kosova

Dijana

pre 5 godina

Srbija samo zeli da zastiti svoj narod! Zar je pogresno sto branimo svoju zemlju i svoj narod?

mara

pre 5 godina

Jasan stav je izeneo Predsednik Vucic, podrzavam.

Hana

pre 5 godina

Srbija se bori da ocuva mir i stabilnost ali ne po cenu zivota svog naroda na KiM!

bubica

pre 5 godina

Hvala predsedniku na hrabrosti i doslednosti.

sanjin

pre 5 godina

Sve cestitke predsedniku Aleksandru Vucicu,na pozrtvovanom radu i zalaganju,jer samo zahvaljujuci njemu Srbija hrabro koraca napred i stigla je tu gde je sada!

estera

pre 5 godina

Samo reformama se moglo doci do ovakvog ekonomskog uspeha kao i uspeha u svim granama privrede.

Gago

pre 5 godina

Prava misao, za tango je potrebno dvoje, mi hocemo mir i kompromis, a oni ne prate nase korake.

srecko

pre 5 godina

Naravno da nece, ne samo severom Kosova nego nece ni Kosovom u celini.

Mala

pre 5 godina

Ptedsednik se bori za svoj narod i govori istinu

Pajo

pre 5 godina

Za desavanje na Kosovu prava misao, za tango je potrebno dvoje, mi hocemo mir i kompromis, a oni ne prate nase korake.

bubica

pre 5 godina

Naravno da svi srbi iz celog sveta treba da budu uvek okrenuti Srbiji.To je i predsednik vise puta ponovio, svaki Srbin moze da racuna na Srbiju.

RINGISPIL

pre 5 godina

Tako i treba. Pravi predesednik. I amerikancima treba odgovoriti vezano za kfor i nato, dobice novi Vijetnam.

taca

pre 5 godina

Sastanak je bio pun razumevanja i realan.Tako je najbolje, otvoriti odmah sve karte na sto.

Suzana

pre 5 godina

To je ono sto ceni narod kod Vucica,bez ustezanja i krivudanja,pred svima ajsno kaze sve.A Haradinaj neka proba da poslaje vojsku na sever kosova pa ce da vidi odgovor.

OGI

pre 5 godina

Mekalister bi trebalo da prenese pravu sliku stanja Srbije, a to je stanje najvećeg ekonomskog napretka i razvoja za koje je zaslužno sadašnje rukovodstvo države

Acko

pre 5 godina

Ako je rekao, i ja bih isto. Svi su oni povezani da budu protiv nas.

Lara

pre 5 godina

Ne poštuju predvidjene uslove pa bi i slobodno da se šetaju!? Treba postaviti sve na svoje mesto.

grucho

pre 5 godina

Haradinaj se malo zaneo sa tom izjavom. Imaju oni obicaj da se zalete pa da nalete na zid.

Vladimir

pre 5 godina

Predsednik je saopstio stavove Srbije. Zelimo mir i stabilnost, ali to mora da pokaze i druga strana.

goran

pre 5 godina

Srbija želi da bude deo Evropske porodice! Srbija je ispunila sve obaveze iz Brisela!

Danijel

pre 5 godina

Tanka je granica mira. Ovo je vec pitanje samopostovanja

OGI

pre 5 godina

Predsednik je ovim rečima pokazao i stavio do znanja i svetu i Tačiju i Albancima da Severom Kosva može da šeta samo čizma Srpskoga vojnika.

Milica Milicic

pre 5 godina

Srbija ne priznaje izmisljenu drzavu Kosovo.

Milan Savić

pre 5 godina

Jasna poruka je poslata Haradinaju i ostalim šiptarskim teroristima, a oni neka razmisle o daljim potezima.

Slađa

pre 5 godina

Ne može niko da se šeta sa dugim cevima među ljudima ! Bio bi red da se albanskom divljaštvu stane na put !

Dara

pre 5 godina

Srbija je zshvaljujuci dobroj politici postigla najmanju stopu nezaposlenosti u regionu

Una

pre 5 godina

Nasom teritorijom nece setati nicija vojska sem nase.

Ivana

pre 5 godina

Cija je to kosovska vojska kad Kosovo ne postoji, nije drzava?

hana

pre 5 godina

Ptedsednik se bori za svoj narod i govori istinu

Anarhista

pre 5 godina

Север Косова? Шта је то? Нека нова комуњарска подметачина. КосМет је један, недељив, небески, српски.

Alhemičar

pre 5 godina

Haradinaj je provokator , i sam zna da ne može imati vojsku Kosova ako Srpska lista to ne aminuje.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Ramušu je bolje da se ne igra sa vatrom, jer ako krene u neku vojnu akciju mi ćemo sigurno odgovoriti.

Marijana

pre 5 godina

Zelimo mir i stabilnost. Predsednik je saopštio stavove Srbije.

Sasa

pre 5 godina

Hvala Bogu pa je neko normalan dosao da vodi drzavu.

Dehan

pre 5 godina

Srbija ispunjava svoje obaveze I zeli da sve resi u miru

Nenad

pre 5 godina

Neka cuje i gospodin Mekalister, necemo dozvoliti da sefuju u nasem reonu!

vojkan

pre 5 godina

Neće biti nikakave kosovske vojske..Haradinaj priča u prazno

Maks

pre 5 godina

Srbi na to neće pristati. Oni imaju svoju vojsku. To je Vojska Srbije.

Milasin

pre 5 godina

I neka mu je tako odgovorio..niko Srbiju neće ponižavati

jozi

pre 5 godina

Naj uticajnija drzava u regionu, ali samo od nas se trazi da postujemo sve preuzete obaveze.

katarina

pre 5 godina

Svaka cast predsesnice, pokazi mu ko je ko. Da zna da moze da laje samo u prazno!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija