• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

09.10.2018

23:58

AP: Strahovi o sukobima na Balkanu nisu neosnovani, EVROPA MORA DA REAGUJE!

Politika

AP: Strahovi o sukobima na Balkanu nisu neosnovani, EVROPA MORA DA REAGUJE!

Podeli vest

Strahovi pojedinih evropskih zvaničnika da bi Balkan mogao da ponovo uroni u sukobe, ukoliko ga ubrzo ne prihvate članice EU, nisu neosnovani, ocenjuje američka agencija AP, koja tvrdi da ruski uticaj raste na Balkanu, u baltičkim zemljama i u Centralnoj Evropi

Agencija ocenjuje da su napetosti između Beograda i Prištine u porastu, uprkos naporima EU da postigne trajno rešenje između "dva nekadašnja ratna neprijatelja".

Podseća i da je Beograd pre dve nedelje podigao borbenu gotovost vojske zbog prisustva kosovske specijalne policije na severu Kosova, naseljenom Srbima. 

Agencija, naime, ukazuje da je EU zbog sopstvenih problema, godinama zanemarivala balkanske zemlje, te da se pojedini zvaničnici EU sada plaše da bi Balkan mogao da ponovo uroni u sukobe, osim ukoliko ga uskoro ne prihvate članice bloka.

Prenosi i da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako EU dopusti da se ugase nade u pristupanje Uniji.

U tekstu, u kojem piše o ruskom uticaju na Balkanu i u drugim zemljama, AP ističe da je Rusija negirala da se mešala u politiku balkanskih ili baltičkih država, ali tvrdi da je ruska strategija meke moći našla plodno tlo među Srbima, zbog bombardovanja NATO 1999. godine.

Navodi i da je, u zamenu za podršku Rusije zbog Kosova, Beograd odan saveznik Moskve, iako zvanično teži integraciji u EU i koristi milione zapadnih fondova za oporavak. 

AP, takođe, tvrdi i da su dva ruska vojna obaveštajna operativca radila iz Srbije 2016. godine, kada su pokušali da organizuju puč u Crnoj Gori kako bi je zaustavili da se pridruži NATO. 

Ocenjuje i da je pobeda Milorada Dodika za srpskog člana Predsedništva BiH dodatno ojačala uporište Moskve na Zapadnom Balkanu "jer on sada može da blokira svaku stratešku odluku, ukoliko to Putin kaže". 

Navodi i da je nedelju dana pre izbora u BiH, tadašnji lider Republike Srpske Milorad Dodik otputovao u Moskvu kako bi prisustvovao trci Formule jedan ne zato što je, kako tvrdi, veliki fan, već zbog još jednog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Agencija ocenjuje da je snimak iz Sočija, na kojem se vidi kako Putin želi Dodoku "veliki uspeh" na izborima u BiH, dok mu Dodik poklanja značku sa zastavom RS, "očigledan prikaz uticaja Rusije u jednom od najosetljivijih regiona u Evropi, krhkom Balkanu, gde je Zapad nastojao da ohrabri pomirenje i reforme, nakon brutalnog rata na etničkoj osnovi 1990-ih". 

AP tvrdi i da je "kratka prilika za fotografisanje sa Putinom" pomogla Dodiku da pobedi na izborima što je, ocenjuje, "produbilo podele na etničkoj osnovi, koje su unazađivale Bosnu od razornog rata od 1992. do 1995".

Podsećajući da Dodik otvoreno zagovara odvajanje RS od BiH i da je pod sankcijama SAD zbog svoje politike, američka agencija ocenjuje da je Dodik dokazao da je "ključni saveznik u nastojanjima Moskve da potkopa politiku Zapada integracije Balkana". 

Rusija se oštro protivi da se još neka balkanska država pridruži NATO, ističe AP navodeći da su zapadni zvaničnici izrazili bojazan da je Rusija koristila svoje istorijske slovenske i pravoslavne hrišćanske odnose u regionu kako bi podrila zapadnu politiku integracija. 

AP navodi i da je Evropski savet za spoljne poslove naveo u izveštaju da strateški cilj Rusije nije da potvrdi autoritet nad Balkanom, već da "upregne i uveća postojeće napetosti".

"U ruskim očima, pristup EU prema Zapadnom Balkanu nije ni ozbiljan ni sistematičan, i tako daje prilike Moskvi da razvije uticaj", piše agencija da se navodi u izveštaju. 

Agencija, ipak, napominje da, iako je ruski uticaj najočigledniji na Balkanu, porast populizma u Centralnoj Evropi išao je na ruku Moskvi, obezbedivši joj političke partije i političare koji saosećaju s njom širom kontinenta, uključujući članice EU kao što su Mađarska, Austrija i Češka. 

Agencija konstatuje da su proruske snage dobro prošle i u Letoniji, gde je opoziciona partija, koju podržava ruska manjina, osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

AP, međutim, napominje da se očekuje da će ta partija imati poteškoća u pokušaju da formira koalicionu vladu. 

 

IZBOR KOMŠIĆA "POSLEDNJI EKSER U POSMRTNI KOVČEG BIH": Sarajevu preti do sada najveća politička kriza!

 

 

I TO JE MOGUĆE! RATNI ZLOČINAC ČLAN PREDSEDNIŠTVA BIH: Šefik DŽaferović gori i od Bakira Izetbegovića!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mila

pre 5 godina

Mi moramo biti stožer mira u regionu, jedini pokazujemo volju za vođenjem mirovne politike. Mnogi i dalje talasaju.

Hana

pre 5 godina

Zahvaljujući pristrasnim uticajima evropskih zemalja, moglo bi da dodje do sukoba.

srki

pre 5 godina

Eu se ugusila u svojoj ucmalosti i problemima koje je sama sebi proizvela.Zapostavila je zapadni Balkan i sada su nazalost sve opcije moguce ako se hitno ne pocne evrointegracija drzava sa ovih prostora.

Miki

pre 5 godina

Strah od sukoba postoje samo zbog Albanske strane !

Aleksa

pre 5 godina

Evropa mora da reaguje i da se dogovoreno sprovede, manje sargarepe i stapa za zemlje koje se istinski bore za EU vrednosti

kaća

pre 5 godina

Strahova ne sme biti i mir se mora sačuvati a takođe i bezbednost celog Balkana.

ta

pre 5 godina

Evropa stvarno treba da reaguje, a ne da cuti samo.

ta

pre 5 godina

Evropa treba da se ukljuci a ne da samo cuti i nista ne kaze.

ivana

pre 5 godina

EU bi trebala da stavja na lanac svoje miljenike sa Kosova

dunja

pre 5 godina

Dok EU ne reaguje na šiptarske pretnje mira neće biti

Davorka

pre 5 godina

EU mora razumeti, da Srbija želi mir, a albanci da imaju rat.

Janja

pre 5 godina

Nemojte više o ratu, svi smo mi izgubili više nego ikada, ne želimo više sukobe i rat, ali uvek ćemo braniti naše čak i ako budemo platili najvišu cenu.

Dara

pre 5 godina

Strahovi su itekako opravdani, a Evropi je i dužnost a i obaveza da reaguje.

Gordana

pre 5 godina

Jedio ko ulaze napore da dodje do trajnog mira je Srbija, konkretno Vucic, A Albanci na sve nacine odbijaju da sednu za pregovaracki sto, dok EU sve to tolerise

Sasa

pre 5 godina

Sukobi postoje, i dobro je poznato ko ih izaziva.

Deki

pre 5 godina

Bezbednodna situacija mora ozbiljno.biti shvacena.

Miki

pre 5 godina

Srbi nemaju cega da se plase dok Vucic vodi zemlju.

Zorana

pre 5 godina

Sacuvacemo mir i stabilnost. Uz Vucica je to prioritet.

Mima

pre 5 godina

Nece biti nikakvih sukoba na Balkanu jer je Srbija garant mira.

zoran

pre 5 godina

Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu, nikada necemo nasesti na provokacije.

dejan

pre 5 godina

Nasa drzava se zalaze za resavanja sporova mirnim putem, nikada necemo podleci pritiscima.

sasa

pre 5 godina

Verujem da ce Evropa da reaguje da nece dozvoliti nove sukobe.

minja

pre 5 godina

SVIM ZEMLJAMA SVETA JE NA PRVOM MESTU MIR I STABILNOST ,ZA TO SU POTREBNI DOGOVORI I DOGOVORENO DA SE IZPŠTUJE.

helena

pre 5 godina

Evropa kasni sa reagovanjem, trebali su odavno da odreaguju na to sto Pristina odbija da formira ZSO

Daki

pre 5 godina

Nadamo se da ce se reagovati na vreme da nedodje do pogorsanja.

dejan25

pre 5 godina

Evropa vidi da je rešenje kosovskog problema i dogovor obe strane jedini način da se Balkan umiri. Bosanski izbori pokazuju da nijeedan narod nije zadovoljan sadašnjom nametnutom situacijom i da je potreban opšti dogovor svih strana .

Đorđe

pre 5 godina

Ako se i sad ponove dešavanja iz bliske prošlosti.moje ubeđenje će biti da nas hoće sistematski da unište.

Ana

pre 5 godina

Ako EU nešto ne preduzme i ne promeni svoj stav, neizbežni su sukobi na Balkanu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija