• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Telegraf.rs

10.10.2018

16:36

SMRDIBUBE NIKAKO NE SMETE DA USISAVATE, postoji bolji način da ih se rešite!

Politika

SMRDIBUBE NIKAKO NE SMETE DA USISAVATE, postoji bolji način da ih se rešite!

Podeli vest

Smrdibube su insekti koji nisu opasni jer ne piju krv i ne prenose zaraze, zato kada ih primetite sačekajte da se zaustave na nekom mestu, pokupite ih papirnom maramicom i izbacite ih napolje

Postoji staro narodno verovanje koje kaže da kad smrdljivi martin uđe u kuću biće para. Smatrano je da ga nikako ne treba ubijati ili terati napolje jer se tako teraju i pare iz kuće.

U Srbiji se svake godine pred zimu pojave smrdibube koje ljudima zadaju muke jer se pred hladnoćom povlače u tople stanove. Veoma su osetljive na hladnoću pa na jesen pokušavaju da se povuku na toplo mesto i ulaze u domove u pokušaju da prežive. One ne traže hranu u vašoj kući već mračno i toplo mesto gde mogu da se zavuku. Trebamo da se naviknemo da će biti oko nas sve vreme dok ne padne sneg.

U stanove ulaze kroz prozor, a neretko ih nalazimo i na vešu koji se sušio napolju. Najviše ih ima na onim mestima koja su blizu parkova, drveća i zelenila. Hrane se sokovima drveća i nekih biljaka, voćem i drugim isnektima.

SMRDIBUBE OPET NAPADAJU! Evo kako da ih se ZAUVEK REŠITE!

Poslednjih dana upozoravaju nas da one mogu da piju krv i prenose zaraze što apsolutno nije tačno. Jedina šteta koju mogu da nam nanesu jeste da unište useve na njivama. Zovu ih još i Smrdljivi Martin i pripadaju grupi stenica, ali nisu krvopije i neće vas napasti. Ne mogu da vas ujedu jer nemaju zube. Mnogi ih ne podnose zbog mirisa koji ispuštaju kada su uznemirene ili ugrožene i koji kod većine ljudi izaziva nagon za povraćanjem. Tako se one brane od predatora kojima pokazuju da nisu jestive.

Loša vest je da ne postoji hemijsko sredstvo koje je efikasno u borbi protiv njih. Jedino što možete da uradite jeste da stavite komarnike na prozor. Ako imate psa ili mačku znajte da za njih ove bube mogu da budu opasne ako ih progutaju ili sažvaću. Neće ih otrovati i usmrtiti, ali smrdljivi sekret dovodi do povraćanja.

Biljke od kojih smrdibube beže jesu nana i beli luk. Kupite eterično ulje ovih biljaka i stavite par kapi na prozor. One se ne legu po stanovima kada je hladno već se samo sklanjaju od zime. Savetuje se da ukoliko ih primetite nikako ih ne usisavajte jer smrad može dugo da ostane u usisivaču.

U krajnjem slučaju odbranite se lakom za kosu, a kažu da pomaže i naftalin koji nije skup.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17