• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

10.10.2018

21:22

Amerika ne hapsi Dodika (ISPRAVKA)

Politika

Amerika ne hapsi Dodika (ISPRAVKA)

Podeli vest

Nekoliko medija objavilo je različite varijacije tvrdnje da Sjedinjene Američke Države spremaju hapšenje Milorada Dodika zbog izborne krađe.

Prije sedam dana, Milorad Dodik optužio je ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack, da je “pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Četiri dana kasnije ta izjava poslužila je kao šlagvort za niz članaka čija je tema navodni plan SAD-a “da uhapsi Milorada Dodika zbog izborne krađe”.

Povod za članke je zvanična izjava za medije glasnogovornice State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, Heather Nauert, u kojoj se navodi da SAD dijeli zabrinutost OSCE-a i drugih posmatračkih misija i timova, zbog neregularnosti u izbornom procesu. U izjavi se navode da su konkretni problemi uočeni u vezi sa biračkim spiskovima, nepristrasnošću posmatrača izbora, pristupa medijima i zloupotrebom javnih resursa, uz sljedeći zaključak:

Ovakve pojave su u suprotnosti sa izraženim stavom bh. vlasti o posvećenosti potpuno poštenim i transparentnim izborima, te ohrabrujemo vlasti u BiH da se posvete rješavanju problema koje su uočili posmatrači OSCE-a. Očekujemo da svi relevantni akteri i građani svoje primjedbe adresiraju kroz uspostavljene zvanične kanale i ohrabrujemo sve političke lidere da budu dostojanstveni u pobjedi i u porazu.  

Sjedinjene države ostaju posvećene partnerstvu sa građanima i vlastima Bosne i Hercegovine na njihovom putu ka sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i ekonomskim reformama.

Tri dana nakon održavanja izbora u BiH, beogradski tabloid “Informer” objavio je vijest pod naslovom:

AMERIKA BI SADA DA HAPSI DODIKA?! Vašington besan, jer nije uspeo DA POBEDI PREDSEDNIKA SRPSKE!
Pošto nisu uspeli da ga pobede na nedeljnim izborima u BiH, Amerikanci sada planiraju da predsednika
RS Milorada Dodika optuže i uhapse zbog navodne izborne krađe!

“Informer” se prvo osvrće na gore navedeni stav State Departmenta, koji je u članku predstavljen ovako:

Vašington je juče osporio Dodikovu ubedljivu izbornu pobedu, pozivajući se na izveštaje o nepravilnostima koje su sačinili posmatračka misija OEBS i međunarodni posmatrački timovi. Amerikanci zahtevaju od Tužilaštva BiH da odmah ispita navode o krađi glasova, čime praktično pritiskaju tužioce da optuže i uhapse Dodika!?!

'Dokazi' su spremni

Da su Amerikanci rešeni da Dodika kriminalizuju, dokazuje i izjava Heder Nauert, portparolke državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Kako se iz same izjave može vidjeti, nikakva najava ili implicitna prijetnja “hapšenjem” u istoj nije postojala. U tekstu se ne navodi ni bilo kakav dokaz da je ovaj medij došao do takvih saznanja iz drugih (ili bilo kakvih) izvora. Umjesto objašnjenja ovakve interpretacije izjave, u nastavku članka naprosto se prelazi na izjave Milorada Dodika, Predraga Ćeranića i Aleksandra Pavića, to jest njihove optužbe na račun Maureen Cormack da je „pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a”. Dodik je ovu izjavu dao neposredno nakon izbora:

„Ambasadorka Morin Kormak pritiskala je članove CIK BiH. Ozlojeđena je, razumem je, jer njeni 'puleni' nisu pobedili. Sada pokušava da problematizuje stvar. Jedini nadležan organ za izbore u BiH jeste CIK, a Kormakova je bila tamo i plasirala priče o neregularnosti. Ali to ničim nije dokazala.”

Ambasada SAD-a u Sarajevu demantovala je i ovu Dodikovu izjavu, ali o demantiju nema spomena u “Informerovom” članku:

„Ambasadorka Cormack sastala se sa članovima Centralne izborne komisije BiH u nedjelju, 7. oktobra u 15:30 časova i taj sastanak nije bio tajna jer nakon sastanka se obratila medijima"
"U izjavi ambasadorke Cormack na sam dan izbora, kao i u saopštenju koje je izdao Stejt Department 08. oktobra, američka Vlada izrazila je zabrinutost zbog velikog broja nepravilnosti koje su prijavljene tokom predizborne kampanje i na dan izbora, uključujući tačnost podataka u biračkom spisku, jednak pristup medijima, zloupotrebu javnih resursa i propuste nekih biračkih odbora da slijede odgovarajuće procedure. Nepravilnosti poput ovih potkopavaju vladine institucije i smanjuju povjerenje građana u njihove izabrane predstavnike".

Drugim riječima, ambasadorica Cormack bila je na sastanku sa članovima CIK-a javno i transparentno i iznijela primjedbe na izborni proces koje je dan kasnije saopštilo i američko ministarstvo vanjskih poslova. O hapšenju, “naredbama tužilaštvu” i sličnim temama nije bilo govora - osim u članku koji je objavio Informer.  

Istu vijest prenijeli su naime i portali “Srbija Danas” a potom u nešto izmjenjenoj verziji i “Srpska informativna agencija”:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Glavni uredniče,Vučićeviću sinko,batali pisanje laži i izmišljnje gluposti! Piši o tome kako mi srbi iz Srbije živimo u strahu da nas bosanski srbi marifetlukom ujedine a da se u Srbiji niko ne pita.Brzo bi preuzeli celokupnu vlast.Mi srbijanci ćemo nositi žute trake po njhovoj naredbi.Moje beogradsko selo nema šanse da dobije kanalizaciju još za nekoliko godina a milioni evra odoše na poklon u Bosnu. Vučićeviću sinko pogledaj BEOGRASKE IZBORE?SNS nema naklonost ni 25% glasača?Moja supruga će ,,dobiti kao nikada veću penziju u iznosu više za 1500 dinara a mesečno će morati sa ostavlja po 3 hiljadarke za porez nasleđene kuće od oca!TRI HILJADE PA PUTA DVANAEST - TOLIKI JOJ JE POREZ!

slađa

pre 5 godina

Milorad Dodik je pobedio. Tramp je pobedio. Putin je pobedio. Merkelova je pobedila. Makron je pobedio. Erdogan je pobedio... Šta pojedinima nije jasno? Kada neko pobedi na izborima u svojoj zemlji, osnovni je red da se čestita. I da. Željka Cvijanović je pobedila.

Vlado

pre 5 godina

Ovi hohštapleri sa zapada misle da se svi i sve može kupiti. E tu ste se zaj...! Ne poznajete vi balkanski INAT.

hag

pre 5 godina

Zanijeli se srbi pa misle da je ovo ukrajina ili gruzija :))) Dečki,ovo je srce evrope i duboko ste u interesnoj i kontrolnoj sferi zapada i NATO pakta,tako da ruske gubernije nemaju šansu opstanka!Budjenje će da vam bude izuzetno bolno,a još uvijek ste u bolovima zbog kosovske države. ;)

jadranin

pre 5 godina

Ponos, prkos, inat, dostojanstvo je nešto što karakteriše Srbe, a to ovi mačoumni zapadnjaci nikako da shvate.E sad je kuknjava gde su završile silne pare koje su uložili, a Mile Dodik ih razbio kao beba zvečkuAlal vera Milorade Srbine!!!!!!

MisterL

pre 5 godina

Pa kako to sad zar niste pisali da SAD menja politiku i da Tramp Srbin podrzava Srbiju!

PLATA

pre 5 godina

Hrvatska minimalna plata se diže na 460E a prosečna na 890E a 2020-22g se u RH odbacuje KUNA i uzima EURO e onda počinje nova istorija.....

Medi

pre 5 godina

Evo zašto se srpski projekat nije mogao zvati Beograd na Dunavu pa je na vodi....Večernjilist.hr KAZAHSTANCI BOLJI ZA DLAKU Zagreb na Savi: U Ljubljani nagrađen projekt koji kasni Na svim kartama Austrougarske je Hrvatska do Zemuna...Espreso.rs HRABROST NA NIVOU; CRNI DRESOVI SA ŠAHOVNICOM NA KOJIMA PIŠE ZEMUN: Hrvati usred Beograda igrali turnir u neverovatnim majicama! Nema ulaska u EU dok se ne uđeu NATO pakt... Informer.rs BBC: Srbija i NATO ostavljaju bombardovanje iza sebe, U VAZDUHU MIRIŠE POMIRENJE?!...Jedan bivši časnik rekao je za Al Jazeeru kako se stvarno stanje uljepšava te da vojnici čizme kupuju na tržnici...Večernjilist,hr LOŠE STANJE Srbija ima najbrojniju vojsku u regiji: 'Vojnici rade kao da su u ratnim uvjetima'

88

pre 5 godina

Apsolutno verujem u OEBS ovu procenu neleguralnosti izbora ,ali ne samo kao ploda namestanja pobede odredjenog kandidata vec kao sveopste strukturalne neorganizovanosti i neodgovornosti ,cime su doprinele politicki predstavvnici,CIK,opstinske vlasti ,tj. celokupan politicki sistem BiH i republike srpske,kao i glasaca .Cini se da ovakv ekstreman stav nema leka i zato razumem ogorcenost americkog predsednika

deda Raša

pre 5 godina

Za "Neregularnosti"i RS znaju a za neregularnosti prilikom izbora Trampa ne znaju. Dosta mi je vise tih sotona. Jos kada izjave da ce braniti Srbe na KiM.

Mirsad Kotoric

pre 5 godina

Što vi informercovti j...t. smrad. Uzbunjujete mase maloumnici.... kazala bih puno toga, ali ovo čitaju i slušaoci, čitaoci... Pa vi smra..vi, ne pomažete srotom Dodiku, ukopavate njegovu borbu... Eh, šra bih vam "posavetovao" samo da vam je intelek razuma na višem IQ.... Gde li će te čuvati vaše unuke!???

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija