• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

12.10.2018

23:33

PARIZ GURA ŠIPTARE! Srbija i Frankofonija - nimalo bezazlena igra: BEOGRAD DOBIO VAŽNU RUNDU U RATU SA PRIŠTINOM!

Politika

PARIZ GURA ŠIPTARE! Srbija i Frankofonija - nimalo bezazlena igra: BEOGRAD DOBIO VAŽNU RUNDU U RATU SA PRIŠTINOM!

Podeli vest

Srbija je na sastanku stalnih članova Frankofonije dobila status pridruženog člana jednoglasnim prihvatanjem svih pedesetak stalnih članova, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ocenivši da će za Srbiju to značiti jedan korak dalje u unapređenju statusa, ali i daljem razvoju saradnje u okviru te veoma značajne organizacije

On je ukazao da je Frankofonija, veliki multilaterlani skup koji se ove godine održava u Jermeniji i gde učestvuje osamdesetak država, što u svojstvu stalnih ili pridruženih članova ili posmatrača, prenosi Tanjug.

Opasan pritisak

Dr Srđan Perišić veruje da Frankofonija nije nimalo bezazlena organizacija, te da prijem Kosova u pridruženo članstvo predstavlja vid pritiska na Srbiju.
- Francuska ovde potpuno stoji na antisrpskim pozicijama. Ta zemlja, koja dosad uopšte nije bila ni u kakvim razgovorima na relaciji Beograd-Priština, sada se pojavljuje kako dodatni saveznik Albanaca sa Kosova. A zašto je prištinskim vlastima to potrebno? Pa zato što žele da realizuju svoju osnovnu ideju - ono što mi zovemo 'velika Albanija', a oni zovu 'prirodna Albanija', koja bi obuhvatala Albaniju, Kosovo i Metohiju, južne delove Srbije i zapadnu Makedoniju - kategoričan je Perišić.

Osvrćući se na objave kosovskih zvaničnika da su dobili status pridruženog člana i da je to velika pobeda njihove diplomatije, Dačić je istakao da je Frankofonija organizacija koja ne okuplja samo države.

Danas je, kako je dodao, i Luizijana dobila status, a iz Kanade postoje dva-tri člana koji su takođe članovi Frankofonije. 

- Status pridruženog člana praktično dobijaju svi koji izraze takvu želju. I držve i regioni. Povodom zahteva Kosova, 13 zemalja stalnih članica podnelo je Deklaraciju kojom kaže da je to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se priznaje Kosovo kao država i da njihov stav o Kosovu ostaje nepromenjen - preneo je ministar.

On je napomenuo da je i ovaj skup iskoristio za niz bilatelarnih sastanaka sa nizom zemalja o temama koje su za nas najvažnije, kao što je pitanje Kosova. 

SRPSKA JE PUTINOV BASTION, A DODIK GLAVNI IGRAČ: Američka agencija tvrdi da je VAŠINGTON IZGUBIO RAT NA BALKANU!

- U našim razgovorima sa predstavnicima drugih država postigli smo značajne dogovore koji se tiču našeg najvažnijeg pitanja, a to je pitanje teritorijalnog integriteta i imamo veliko razumevanje tih država za poziciju Srbije. S obzirom da je veliki broj njih u periodu od deset godina priznao Kosovo, sa njima razgovaramo da povuku priznanje i ti razgovori su vrlo uspešni - naveo je Dačić.

On je dodao da neće saopštavati sa kojim se sve državama u tom smislu pregovara, kako bi "taj posao završili do kraja".

- U svakom slučaju, ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo pričali i u Njujorku i mi te naše aktivnosti radimo i dalje i očekujemo da narednih meseci broj država koje su priznale Kosovo padne ispod 100 - napomenuo je ministar.

Na ovom multilateralnom skupu učestvovalo je oko osamdeset država u svojstvu stalnih članova, pridruženih članova ili posmatrača.

(VIDEO) HRVATSKA SE NAORUŽAVA: SAD im poklonile borbene "Black Hawk", Srbija ima odgovor - TU SU RUSKI MI 17!

Na pitanje koliko je pridruženo članstvo Kosova u Frankofoniji pogodno tle za realizaciju ideja prištinskih vlasti o nezavisnosti, istoričar Dragomir Anđelković kaže da treba imati na umu da Frankofonija nije međunarodna organizacija poput UN ili OEBS-a, odnosno da nije organizacija od velikog političkog značaja.

Prema njegovim rečima, Kosovu je zato lakše da uđe u tu vrstu organizacije nego u UN, jer ta vrsta asocijacije zavisi, u velikoj meri, od stava Pariza.

Radi od 1970. godine!

Frankofonija je osnovana 1970. godine, i u početku je bila mali klub severnih zemalja u kojima se govori francuski jezik. Danas je to važna međunarodna organizacija koju čine 54 zemlje-članice, 26 država-posmatrača i četiri pridružene članice, koje sarađuju na polju kulture, nauke, ekonomije, pravde i mira. 

- Otuda dobra volja Pariza može Kosovo da uvede u Frankofoniju, a to nama samo treba da pokaže da nam današnja Francuska svakako nije saveznik, a verovatno ni prijatelj. Kada govorimo o tome da li će Kosovo u Frankofoniji dobiti dodatni prostor za delovanje, treba znati da je pridruženo članstvo u ovoj organizaciji u velikoj meri usmereno ka albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji. Tači se bori sa Haradinajem i koristi svaku priliku da se istakne kao neko ko se bori za albanske interese. Da Srbija kojim slučajem želi da uđe u asocijaciju koja okuplja zemlje koje neguju kineski jezik, Tači bi probao i tamo da se pojavi, ako bi mu dopustili da govori - smatra Anđelković. 

Sve to, dodaje, nas ne treba mnogo da uznemirava, ali je dobro da Srbija na tom skupu iznese svoj stav o ovom pitanju. Iako samit u Jerevanu jeste prilika kosovskim vlastima za dobijanje malih političkih poena, Anđelković veruje da će Srbija zapravo više profitirati, jer se u Jermeniji nalazi na prijateljskom terenu.

SAD I NATO STOJE IZA RASKOLA U PRAVOSLAVLJU: Carigrad u vlasti Amerike, SLEDI STRAVIČAN PROGON PRAVOSLAVACA!

Na pitanje koliko će ovo biti prilika za lobiranje prištinskih zvaničnika da Kosovu pripoje Preševsku dolinu, Anđelković kaže da Albanci ne mogu za tako nešto da lobiraju.

- Oni mogu povremeno da iznesu tu glupost u javnost, a ovo sada će biti prvi put da to rade van teritorije autonomne pokrajine Kosovo, odnosno da to rade u međunarodnim okvirima. To je, međutim, potpuno iracionalno jer bi istu težinu imao, na primer, njihov zahtev da se Albaniji pripoji Epir. To su naprosto besmislice iz domena velikoalbanskih snova, ali Srbija na to treba ozbiljno da reaguje, jer priča o Preševu jeste ozbiljna opasnost za čitav region i govori o veličini aspiracija velikoalbanskih krugova - ocenjuje Anđelković. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Ne brine Srbiju Frankofonija. Za Srbiju je ulazak u tu organizaciju dobra stvar. Jer, jedan Makron ne čini proleće. Srbija je bila uz francuski narod i u skorijoj prošlosti kada su se dešavali teroristički napadi. Tako da Pariz i Francuska bez obzira na bombardovanje 1999. igraju jednu drugačiju ulogu u kolektivnom pamćenju, ali i u realnosti. Sa druge strane, aktuelni predsednik Francuske iskazao je u više navrata nepoštovanje i prema sopstvenom narodu, tako da Srbija ne očekuje ništa zauzvrat pozitivno od njega. Haradinaja su pustili na slobodu, Tači im je potreban na obeležavanju stogodišnjice primirja u I sv. ratu, Vučić sa njima i Makronom gaji dobre odnose. Ne očekuje Srbija apsolutno ništa, ali se i ne uzrujava. Narod sve vidi pa će i da nagradi. Po zasluzi i u Francuskoj i u Srbiji. Au revoir.

NaMo

pre 5 godina

Cist neokolonijalizam, Nekada su brodovima isli po robove a sada ih nalaze tako sto ih "uclanjuju" u kojekakve klubove ka kojima sve nove kolonije same trce....

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija