• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

15.10.2018

23:30

ČEŠKI PREDSEDNIK RASKRINKAO ZAPADNU VOJNU ALIJANSU! ZEMAN: NATO nas je sve lagao! Obećali su da će u Srbiji gađati samo vojne objekte!

Politika

ČEŠKI PREDSEDNIK RASKRINKAO ZAPADNU VOJNU ALIJANSU! ZEMAN: NATO nas je sve lagao! Obećali su da će u Srbiji gađati samo vojne objekte!

Podeli vest

Miloš Zeman kaže da je bombardovanje Srbije bila velika greška. Ne bi trebalo sada da tražimo alibi i opravdanja, poručio Zeman

Češki predsednik Miloš Zeman kaže da je NATO pakt njegovu državu slagao da će tokom bombardovanja Srbije 1999. godine gađati samo vojne objekte!

Zeman naglašava da je agresija zapadne vojne alijanse bila strahovita greška, koja nikada ne bi smela da se ponovi. Reagujući na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je u Beogradu rekao da je cilj agresije bila zaštita civila i zaustavljanje režima Slobodana Miloševića, Zeman kaže da 'ne bi trebalo da tražiti alibi za zločin'.

Promena stavova

Verujem da ćemo u narednom periodu, s obzirom na promene u svetskoj politici, moći da čujemo više izjava poput ove Zemanove
Jelena Vukoičić, politikolog

Neispunjeno obećanje

Zeman je u vreme bombardovanja Srbije bio premijer i navodi da je Vlada Češke bila poslednja koja je prihvatila ovu vojnu akciju.

- Mislim da je taj rat bio velika greška. Ne bi trebalo da sada tražimo alibi i da ga opravdavamo. Češka vlada je bila poslednja koja se saglasila sa bombardovanjem. Uslov za našu saglasnost bio je da će se gađati isključivo vojni objekti. Obećali su da će to ispuniti, ali taj uslov na kraju NATO nije ispunio... - rekao je Zeman.

Komentarišući ove tvrdnje, general u penziji Božidar Delić ocenjuje da Miloš Zeman nikada nije skrivao svoje mišljenje.

Materijalna šteta u bombardovanju

* Uništena 54 objekta putne infrastrukture, od čega 44 mosta
* 18 objekata železničke infrastrukture, od čega 17 mostova
* 148 objekata visokogradnje

- Zemanova izjava je na mestu. Već godinama ima takav stav i javno ga iznosi. Problem je to što sve ostaje na izjavama i ne može da pokrene proceduru povlačenja priznanja kvazidržave Kosovo. Uticaj Brisela je ipak toliko jak da osim izjava ne može ništa više da se učini - objašnjava Delić.

Foto: Informer

"Oteto Kosovo" na češkoj TV

Foto: Beta

Češki javni servis pustio je dokumentarni film "Oteto Kosovo" režisera Vaclava Dvoržaka, koji se bavi ratom na Kosovu. Podsetimo, Dvoržak je pre nekoliko meseci za Informer objasnio da je želeo da prikaže pravu istinu jer su Česi godinama lagani.
Češka nacionalna televizija je finansirala film, ali je njegovo prikazivanje mnogo puta odlagano, uz obrazloženje da je isuviše pristrasno i da drži "srpsku stranu".

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da Zeman govori ono što su neki evropski i svetski političari mislili ranije.

- NATO agresiju koja je izvršena bez ikakvog pravnog osnova i potpuno nelegitimno nikada nije mogao da podrži neko ko čak i malo poštuje međunarodno pravo i pravni poredak. Ubeđena sam da ćemo u narednom periodu, s obzirom na promene u svetskoj politici, moći da čujemo više izjava poput Zemanove. To posebno očekujem od strane onih lidera koji su ranije ćutali kako se ne bi zamerili SAD, a sada više ne osećaju tu potrebu - podvlači Vukoičićeva.

Nepravedni odnosi

Analitičar Mišel Zubenica smatra da je češki predsednik pokazao izuzetno veliko prijateljstvo prema Srbiji.

- Zeman je nekoliko puta javno osudio nepravedan odnos međunarodne zajednice prema našoj zemlji. Takođe, često ističe svoj stav protiv nezavisnosti lažne države Kosovo, što ga svrstava među najveće prijatelje srpskog naroda u EU - zaključuje Zubenica.

ZEMAN OČITAO LEKCIJU ŠEFU NATO STOLTENBERGU: Bombardovanje SRJ bilo greška, nema čime da se pravda!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miha bukovac

pre 5 godina

G. Miloš Zeman je prijatelj Srbije i otvoreno priznaje da je "bila greška bombardovanje SRJ, odnosno Srbije"! U redu, hvala mu! Vaclav Havel, književnik i nobelovac za književnost, tadašnji (u vreme bombardovanja (1999. g.) bio je predsenik Češke, nije bio neprijatelj Srbije, (nije poznato da je bio mrzitelj Srbije) pa ipak, bio je zagovornik bombardovanja SRJ (Srbije)! Piter Justinov (engleski glumac ruskog porekla) bio je izraziti (entuzijatični) zagovornik bombardovanja kao mrzitelj Srbije!

Saradžogla

pre 5 godina

А само је проклети црногорац Милошевић чим је НАЧУОда се комунизам свуда распада да напусти газдовање Србијом и оде у банкаре.При томе да Србију остави домаћинима јер док је Србин из Србије био власт било је и живота.Динар је био ЗЛАТАН.Куповало се све за готове паре!Хидроцентрале које још раде!Возови,машинерије ... Градили смо борбени авион бољи од немачког! А када је дошао аустроугарски каплар Јозеф Броз Тита раселио је из Србије најбоље фабрике?Авио у Мостар?Камионе у Словенију ... Ужас!Ојадио домаћине отимавши куће,фабрике,станове ... Знамо где тај проклетник није сахрањен!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija