• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2018

14:59

PALMA: Potpisan sporazum o saradnji Jagodine i egipatskog letovališta Marsa Alam!

Politika

PALMA: Potpisan sporazum o saradnji Jagodine i egipatskog letovališta Marsa Alam!

Podeli vest

U Skupštini grada Jagodina danas je potpisan sporazum o saradnji Jagodine i egipatskog grada – poznatog letovališta Marsa Alam. Predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma je tom prilikom rekao da se u Egipat uvoze srpski proizvodi i da ova država nikada ne glasa za članstvo Kosova u UNESKO

 

Sporazum  o saradnji Jagodine i letovališta Marsa Alam potpisali su predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma i Ahmed Abdalah, guverner oblasti Crvenog mora u Egiptu. 

Marković je pozdravljajući prisutnu delegaciju iz Egipta izrazio veliko zadovoljstvo zbog njihovog dolaska, a za  potpisani sporazum rekao da ga gosti iz Egipta nazivaju bratskim činom ili bratimljenjem dva grada.

Foto: informer.rs

On je napomenuo da su u delegaciji Egipta pored guvernera oblasti Crvenog Mora Ahmeda Abdalaha i ambasadora te zemlje u Srbiji Amr Alguvejlia, brojni privrednici, vlasnici velikih hotela sa smeštajnim kapacitetom u proseku od 700 mesta, da je prisutan i vlasnik jednog od najvećih lanaca marketa u Egiptu. Dragan Marković Palma je istakao da će uspostavljena saradnja doneti dobro i Jagodini i letovalištu Marsa Alam.

- Pomoći ćemo da se u vašem letovalištu poveća broj turista iz Srbije, a od guvernera oblasti Crvenog mora gospodina Abdalaha zahtevam da svi oni proizvodi koji se uvoze u toj regiji budu iz Srbije. Prijateljstvo dva naroda i dve zemlje  datira još iz vremena bivše SFRJ i Tita, a ja obećavam da ću biti pokretač da se to prijateljstvo učvrsti i bude još jače. Srbija je trenutno najpopularnija zemlja na Balkanu, u kojoj vlada ekonomska i politička sigurnost i to pre svega zahvaljujući predsedniku Vučiću koji je otvorio vrata saradnje Srbije sa celim svetom, a zasluge za to pripadaju i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću - rekao je Palma.

Marković je dodao da nama Egipat ne može da pomogne da se ubrza ulazak Srbije u EU, ali da pomoć ove zemlje u međunarodnim odnosima mnogo znači jer nisu formalno priznali samoproglašenu nezavisnost Kosova.

- A i očekujem da ne glasaju za članstvo Kosova u UNESKO i siguran sam da naša braća i prijatelji iz Egipta to neće učiniti. Vi iz Egipta znate šta znači rat, znate i da je Srbija bombardovana samo zato što je kuća na putu, da joj se oduzme Kosovo i da NATO dovede teroriste na vlast. Hašim Tači i Ramuš Haradinaj su počinili nad Srbima najveće zločine koje svet pamti posle drugog svetskog rata. Interesantno je i to da su oni političari koji su u to vreme odlučivali o bombardovanju Srbije danas promenili mišljenje, pre svih tadašnji premijer Velike Britanije i kancelar Nemačke. Znam i da je Egipat kroz svoju prošlost imao nametnute ratove, baš kao i Srbija 1999. godine i smatram da je zajednička obaveza da nikada ne zaboravimo ko je njih organizovao i potpomagao - zaključio je Marković.

Foto: informer.rs

Guverner oblasti Crvenog mora Ahmed Abdalah je rekao da je presrećan što je privredno politička  delgacija iz Egipta posetila Jagodinu, zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici. Za posetu i potpisivanje sporazuma je rekao da imaju za cilj da osnaže veze dve države, dva grada i dva naroda. Abdalah smatra da će prvi koraci saradnje biti postignuti upravo u oblasti turizma, jer oblast u kojoj se nalazi Marsa Alam je jedna od najlepših u Egiptu i da ima ogromne smeštajne kapacitete. Da je to oblast sa najlepšim hotelima gde dolaze turisti iz celog sveta. On je kazao da će posete delegacija Jagodine i Mars Alama ubuduće biti na 6 meseci a sve u cilju bolje saradnje. Takođe je istakao i značaj svega onoga što Dragan Marković Palma čini za Jagodinu i Srbiju.

Abdalah je svom domaćinu, predsedniku Skupštine grada Jagodine poklonio srebrni ključ grada Hurgade i grb oblasti Severnog mora. Za uzvrat Dragan Marković Palma je visokom gostu iz Egipta poklonio grb grada Jagodine. Potpisivanju sporazuma u Jagodini prisustvovao je i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.
 
Inače delegacija iz Egipta je obišla i turističko sportski kompleks u Jagodini i prilikom obilaska ZOO vrta Tigar guverner oblasti Crvenog mora Ahmed Abdalah je obećao da će Zoo vrtu u Jagodini pokloniti kamilu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59