• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2018

19:17

SAOPŠTENJE NACIONALNE AVANGARDE! Kosovski čvor: Novi izbori na pomolu!

Politika

SAOPŠTENJE NACIONALNE AVANGARDE! Kosovski čvor: Novi izbori na pomolu!

Podeli vest

Pre samo desetak dana jedan od ključnih zaključaka na konferenciji koju je organizovala Nacionalna avangarda – „Ka bezbednijoj Srbiji“ – bio je da je nerešeni problem Kosova i Metohije izvor pretnji po nacionalnu bezbednost Srbije, ali i regionalnu bezbednos

Kako saznajemo od poznavalaca prilika na Kosovu i Metohiji iznenadna smena ministra unutrašnjih poslova Gašija nije rezultat nezadovoljstva njegovim radom već u pritiscima nove snage iz Uroševca u njegovoj Alijansi novo Kosovo Bedžeta Pacolija, ministra spoljnih poslova, i kome je ta grupa zahtevala da se postavi njima blizak čovek na mestu ministra. Gaši je smenjen a saznajemo biće postavljen Ekrem Mustafa, blizak grupi iz Uroševca. Pacoli je poklekao jer se prema svim trenutnim izvorima ubrzano približavaju vanredni izbori u tkz. Republici Kosovo. Ali krenimo redom.

Pre samo desetak dana jedan od ključnih zaključaka na konferenciji koju je organizovala Nacionalna avangarda – „Ka bezbednijoj Srbiji“ – bio je da je nerešeni problem Kosova i Metohije izvor pretnji po nacionalnu bezbednost Srbije, ali i regionalnu bezbednost cele Jugoistočne Evrope. Poseban element tih pretnje jeste i nestabilnost političkog sistema tkz. Kosova i odnosa između različitih partija i lidera. Postalo je gotovo opšte mesto ukazivati na povezanost tih „političkih“ lidera sa organizovanim kriminalom koji je suštinski glavni izvor finansiranja ove državolike tvorevine. Ipak to nije gorući problem dok god nema sledećeg koraka – kreiranja pune državnosti tkz. Kosova kroz transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u Oružane snage Kosova kao partnera SAD i NATO kako to vole da kažu predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji. 

Vojska tkz. Kosova preti regionu

Jedan od glavnih zagovornika ove transformacije je i Kadri Veselji, predsednik tkz. Skupštine Kosova koji je nedavno izjavio da bez obzira na stav Srpske liste i Srba transformacija će biti izvršena do kraja godine. Sednica tkz. skupštine Kosova sa ovim tačkama dnevnog reda je zakazana za četvrtak, što je izazvalo negodovanje i napade opozicije pre svega Samopredeljenja, kao i Demokratskog saveza Kosova jer su tražili da budu na dnevnom redu ranije. 

Ipak, tkz. vlada Kosova je morala da povuče prethodni predlog zbog tehničkih začkoljica koje se tiču budžeta budućih oružanih snaga. Opozicija iako je bojkotovala prethodnu sednicu najavila je svoj dolazak na glasanje o setu zakona kojim će biti stvorene Oružane snage Kosova.

Istovremeno, stigle su i informacije da je ministar unutrašnjih poslova tkz. Kosova Bejtuš Gaši smenjen. To je drugi ministar ovog resora koji je smenjen od formiranja vlade Ramuša Haradinaja. Iako bi svako pomislio da je prvi uzrok smene konstantno nasilje prema Srbima i ne rešavanje različitih slučajeva nasilja, krađa, ubistava koji Srbima čine život nemogućim na vekovnim ognjištima – to nije razlog. Prema izjavama predstavnika Alijanse za novo Kosovo čiji je lider Bedžet Pacoli i iz koje dolazi Gaši razlog njegove smene je što je previše miran (!?) za to mesto, te da je loše rešavao probleme građana. 

Sa druge strane, mediji Kosova spekulišu da je ministar smenjen jer se sumnja da je u vezi sa organizovanom kriminalnom grupom koja je obavila niz pljački banaka na teritoriji Kosova i Metohije. Bez sumnje, pravi čovek da zaštiti Srbe.

Novi izbori na pomolu?

Dobri poznavaoci prilika među političkim strankama državolikog Kosova smatraju da je razlog smene ipak više izazvan političkim nego određenim bezbednosnim potrebama. Jedna od najjačih grupacija u Alijansi Bedžeta Pacolija nalazi se u Uroševcu i navodno je zahtevala da njen čovek postane ministar unutrašnjih poslova inače će da napuste Pacolijevu Alijansu. Smena Gašija i očekivano imenovanje Ekrema Mustafe ukazuje na to da je Pacoli popustio. Razlozi popuštanja su jasni. Spremaju se vanredni izbori u tkz. Republici Kosovo jer sukobi među liderima oko bezbednosnih i drugih interesa postaju sve jači. Počelo je jurcanje po terenu političkih operativaca u cilju pripreme za izbore, a već sada je vidljivo da LDK i njihovi lideri Isa Mustafa i Kadri Veselji prednjače u tome. 

Zato insistiranje Veseljog na što bržem usvajanju zakona o transformaciji u Vojsku Kosova bez obzira na stav Srba koji direktno strahuju od te (ne)bezbednosne strukture najjače ukazuje da su krenule pripreme za izbore. A kampanja na državolikom Kosovu ima uvek samo jedan cilj – Srbe. Zato verujemo da će se napadi na naš narod nastaviti jer je to najbolji način skupljanja poena među Albancima. 

Sigurno je da tkz. Kosovo nastavlja da bude izvor nestabilnosti i pretnji po bezbednost i građana na teritoriji AP Kosovo i Metohija, posebno Srba, pretnji po nacionalnu bezbednost Republike Srbije, ali i po regionalnu bezbednost Jugoistočne Evrope. Ono što nas ohrabruje jesu poruke sa konferencije Nacionalne avangarde gde se jasno vidi da je naš sektor bezbednosti svestan i spreman na izazove koji dolaze sa teritorije južne srpske pokrajine. 

Gospodine Veselji, Pacoli, Mustafa, Gaši – ovaj put nećete svoje poene da dobijete na račun Srba i Republike Srbije. 

Vaša Nacionalna avangarda


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jova

pre 5 godina

Najvažnije je sačuvati mir u zemlji i regionu, za šta se Vučić i zalaže.

Bojan

pre 5 godina

Mozda ce ti njihovi izbori dovesti neke nove ljude, ljude sa realnijim pogledom na celu ovu situaciju, dace Bog.

Jasar

pre 5 godina

Oni se sami medju sobom ne slazu i ne mogu dogovoriti, a kamo li da to ucine sa nama.

sumadinac neprskani

pre 5 godina

zivota vam koji su sad pa ti nacionalna avangarda ?

mara

pre 5 godina

Predsednik Vucic se zalaze za sacuvanje mira i stabilnost u regionu.

Mira

pre 5 godina

Srbija zeli da ocuva mir i stabilnost u zemlji.

Seka

pre 5 godina

Da Amerika ne savetuje Albance ne bi bilo provokacija sa njihove strane.

Seka

pre 5 godina

Da Amerika ne savetuje Albance ne bi bilo provokacija sa njihove strane.

Pera

pre 5 godina

Mozda ce ti njihovi izbori dovesti neke nove ljude, ljude sa realnijim pogledom na celu ovu situaciju

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija